19/4/12

Σήμερα τα λεφτά στις τράπεζες, μετά τις εκλογές οι όροι για τους ιδιώτες μετόχους

Τα κεφάλαια του EFSF μεταβιβάσθηκαν στο ΤΧΣ και από σήμερα "κατανέμονται" στις τράπεζες με βάση τις τελικές ανάγκες, έτσι όπως τις έχει προσδιορίσει η Τράπεζα της Ελλάδος. 

Η μεταβίβαση από το ΤΧΣ θα γίνει με τους όρους που αποφάσισε πριν από μία εβδομάδα το υπουργικό συμβούλιο μετά από εισήγηση του υπουργού Οικονομικών, κ. Σαχινίδη. 

Η διαδικασία αυτή επισπεύδεται για να καλυφθούν οι τράπεζες έναντι των αναγκών κεφαλαιακής επάρκειας που προκύπτουν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που θα γίνουν κανονικά, όπως είχε αποφασισθεί, αύριο. Την διαβεβαίωση αυτή έδωσε στο Capital.gr αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος που εμπλέκεται άμεσα στην διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.  Όπως διευκρίνισε "θα διατεθεί μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που έχουν μεταβιβασθεί από το EFSF και είναι ενεργά στην διάθεση του υπουργείου Οικονομικών και του ΤΧΣ από σήμερα 19/4".

Έτσι διασφαλίζεται η σταθερότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και απορροφούνται οι πιέσεις που θα προκύψουν από τις μεγάλες ζημιές που έχουν καταγραφεί από το PSI και την BalckRock.

Επιπρόσθετα όμως επισήμανε ότι η οριστική απόφαση για την ρύθμιση των όρων συμμετοχής των ιδιωτών στην αύξηση των κεφαλαίων των τραπεζών θα ανακοινωθεί κατά πάσα πιθανότητα μετά τις εκλογές, "αν και το σχήμα με το οποίο αυτή θα γίνει θα έχει καταληχθεί μάλλον μέσα στην επόμενη εβδομάδα...". Το ίδιο στέλεχος ανέφερε στο Capital.gr ότι δίνει πλέον λίγες πιθανότητες να ανακοινωθεί απόφαση πριν από τις εκλογές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης η τρόικα θέλει να έχουν διαμορφωθεί και συμφωνηθεί οι σχετικοί όροι πριν από τις εκλογές, αλλά η σχετική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που θα τις εγκρίνει να είναι εκείνου της κυβέρνησης που θα έχει εκλεγεί. Ανεπισήμως η εξήγηση που δίνεται για την νέα αυτή αναβολή έχει να κάνει με την επιθυμία όλων των εμπλεκομένων μερών "να μη γίνει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης θέμα στην προεκλογική αντιπαράθεση των κομμάτων..

Δεν υπάρχουν σχόλια: