21/4/12

45 χρόνια από την επανάσταση. Εποχή ασφάλειας, ανάπτυξης & ευημερίας

Η επανάσταση, εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Κανελλόπουλου, που κυριολεκτικά … «πιάστηκε»  στον ύπνο.

Η επιτυχία της «τριανδρίας» (Παπαδόπουλου, Παττακού και Μακαρέζου), οφείλεται όχι μόνο στο συνωμοτικό σχέδιο που εφάρμοσαν με κάθε λεπτομέρεια, αλλά και στο γεγονός πως είχαν καταφέρει να τοποθετήσουν μυημένα πρόσωπα, σε νευραλγικές θέσεις του στρατεύματος, όπως επίσης πως την εποχή εκείνη  μέσα στην Αθήνα έδρευαν μεγάλες μάχιμες μονάδες.

Ο αιφνιδιασμός ήταν πλήρης και στις 3:30 τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου το στρατιωτικό κίνημα είχε πετύχει πλήρως το στόχο του. Άρματα κυκλοφορούν στο κέντρο της  πρωτεύουσας, εμβατήρια να ακούγονται στο ραδιόφωνο, όπως και το πρώτο  διάγγελμα του Γεωργίου Παπαδόπουλου. 



Αμέσως μετά την  ανατολή του ηλίου, η ηγεσία της επανάστασης επισκέφθηκε στο Τατόι, τον τότε βασιλέα Κωνσταντίνο, ζητώντας του να ορκίσει την κυβέρνησή  τους. Ο Κωνσταντίνος αν και αρχικά φέρεται να αρνήθηκε, τελικά συμβιβάστηκε μαζί τους «για να μην χυθεί αίμα ελληνικό» όπως δήλωσε αργότερα. Πρώτος πρωθυπουργός, ορκίστηκε ο εισαγγελέας  του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: