1/4/12

Οι εννέα απαγχονισθέντες


Ξεχωριστή και τραγική συνάμα «νότα» στον αγώνα του 1955 - 1959 αποτελούν οι 9 απαγχονισθέντες από τους Άγγλους. Με αυτό μας το άρθρο θα αναφέρουμε επιγραμματικά την ιστορία καθενός. Εδώ να σημειώσουμε ότι είναι όλοι τους θαμμένοι στα Φυλακισμένα Μνήματα. Αναφέρονται με αλφαβητική σειρά.


Όλοι τους επέδειξαν μεγάλη γενναιότητα και δεν δείλιασαν ούτε στιγμή, ακόμη και κατά την ώρα της εκτέλεσής τους, κατά την οποία φώναζαν συνθήματα υπέρ της ελευθερίας, ενώ σε γράμματα που έγραφαν στους δικούς τους, τους έδιναν κουράγιο και τους εμψύχωναν, αφού η ώρα της λευτεριάς ήταν κοντά. Αιωνία τους η μνήμη κι ας είναι ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει. 
Ανδρέας Δημητρίου: Καταγόταν από τον Άγιο Μάμα Λεμεσού και ήταν υπάλληλος του Τελωνείου της Αμμοχώστου. Συνελήφθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1955 στην Αμμόχωστο, με την κατηγορία ότι πυροβόλησε και τραυμάτισε πράκτορα της Μυστικής Υπηρεσίας. Απαγχονίστηκε στις 10 Μαΐου 1956, μαζί με τον Καραολή, σε ηλικία 22 ετών. Η εκτέλεσή τους προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή.
Ανδρέας Ζάκος: Καταγόταν από τη Λινού και ήταν υπάλληλος της Μεταλλευτικής Εταιρείας Ξερού. Συνελήφθηκε στη μάχη των Σόλων στις 19 Δεκεμβρίου 1955 και καταδικάστηκε σε θάνατο για τη συμμετοχή του σ’ αυτήν. Απαγχονίστηκε στις 9 Αυγούστου 1956, μαζί με τον Πατάτσο και το Μιχαήλ, σε ηλικία 24 ετών.    
Μιχαήλ Καραολής: Καταγόταν από το Παλαιχώρι, απόφοιτος της Αγγλικής Σχολής και δημόσιος υπάλληλος. Συνελήφθηκε στις 28 Οκτωβρίου 1955 με την κατηγορία ότι σκότωσε Ε/Κ αστυνομικό στη Λευκωσία. Καταδικάστηκε σε δίκη - παρωδία, και απαγχονίστηκε στις 10 Μαΐου 1956, μαζί με το Δημητρίου, σε ηλικία 22 ετών. Για τη σωτηρία του γίνονταν άπειρες εκκλήσεις από πανταχού, όμως η απόφαση του Harding ήταν σκληρή και αδυσώπητη: «Ο Νόμος έπρεπε να ακολουθήσει την πορεία του».
Μιχαήλ Κουτσόφτας: Καταγόταν από το Παλαιομέτοχο, εργάτης στο επάγγελμα. Συνελήφθηκε στις 12 Ιουνίου 1956, με την κατηγορία ότι μαζί με τον Παναγίδη και τον Παρασκευά Χοιροπούλη πυροβόλησαν και σκότωσαν Βρετανό Σμηνία στο Α/Δ Λευκωσίας. Απαγχονίστηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1956, μαζί με τον Παναγίδη, σε ηλικία 20 ετών· ο Χοιροπούλης, όντας μικρότερος των 18 ετών, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.
Στέλιος Μαυρομμάτης: Καταγόταν από τη Λάρνακα της Λαπήθου, υπάλληλος στο Α/Δ Λευκωσίας και ήταν εξάδελφος του Παλληκαρίδη. Συνελήφθηκε στις 15 Μαρτίου 1956 με την κατηγορία ότι, μαζί με άλλους δύο που διέφυγαν, πυροβόλησαν στη Λευκωσία Βρετανό Σμηνία και Βρετανό Αεροπόρο. Απαγχονίστηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1956, μαζί με τον Παναγίδη και τον Κουτσόφτα, σε ηλικία 23 ετών.
Χαρίλαος Μιχαήλ: Καταγόταν από τη Γαληνή, υπάλληλος της Κυπριακής Μεταλλευτικής Εταιρείας. Συνελήφθηκε στη μάχη των Σόλων στις 19 Δεκεμβρίου 1955 και καταδικάστηκε σε θάνατο για τη συμμετοχή του σ’ αυτήν. Απαγχονίστηκε στις 9 Αυγούστου 1956, μαζί με το Ζάκο και Πατάτσο, σε ηλικία 23 ετών.
Ευαγόρας Παλληκαρίδης: Καταγόταν από τη Τσάδα της Πάφου και ήταν μαθητής του Γυμνασίου Πάφου. Ήταν εξάδελφος του Στέλιου Μαυρομμάτη και επικηρυγμένος για £ 5000. Συνελήφθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 1957 στο Δάσος της Πάφου μεταφέροντας οπλοπολυβόλο χωρίς σφαιροθήκη και απαγχονίστηκε τα μεσάνυχτα μεταξύ 13 και14 Μαρτίου 1957, σε ηλικία μόλις 18 ετών.
Ανδρέας Παναγίδης: Καταγόταν από το Παλαιομέτοχο και ήταν μάγειρας στο Α/Δ Λευκωσίας. Συνελήφθηκε στις12 Ιουνίου 1956, με την κατηγορία ότι μαζί με τον Κουτσόφτα και τον Παρασκευά Χοιροπούλη πυροβόλησαν και σκότωσαν Βρετανό Σμηνία στο Α/Δ Λευκωσίας. Απαγχονίστηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1956, μαζί με τον Παναγίδη, σε ηλικία 20 ετών. 
Ιάκωβος Πατάτσος: Καταγόταν από τη Λευκωσία και ήταν τυπογράφος. Συνελήφθηκε στις 23 Απριλίου 1956 με την κατηγορία ότι πυροβόλησε και σκότωσε Τ/Κ αστυνομικό στη Λευκωσία. Απαγχονίστηκε στις 9 Αυγούστου 1956, μαζί με το Ζάκο και το Μιχαήλ, σε ηλικία 22 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: