6/8/14

Τι δείχνει η πρώτη “πρόβα” των stress tests

Όλα θα κριθούν από το πως θα αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) τα ρυθμισμένα δάνεια και τις καλύψεις που θα ζητήσει. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η Bank of America Merrill Lynch, στην πρώτη αναλυτική “προσομοίωση” των πανευρωπαϊκών stress tests.

Η αμερικανική τράπεζα εξετάζει μία προς μία τις παραμέτρους που αφορούν στα κόκκινα δάνεια και αξιολογεί την ικανότητα των τραπεζών να «σηκώσουν» το βάρος των επιπρόσθετων προβλέψεων σε μία σειρά σεναρίων. Και αυτό γιατί η EBA έχει δώσει στη δημοσιότητα τις μακροοικονομικές παραδοχές που θα χρησιμοποιήσει αλλά δεν έχει κάνει γνωστό τον δείκτη κάλυψης που θα θεωρήσει ως «επαρκή». Την ίδια ώρα, αναμένεται να υπάρξουν αποκλίσεις μεταξύ του ορισμού της EBA για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) και των ποσοστών που ανακοινώνουν οι τράπεζες.

Ο οίκος σημειώνει ότι στα stress tests της ΕΚΤ θα ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες, όπως το ρίσκο που προκύπτει από τα χαρτοφυλάκια κρατικών ομόλογων και από τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Ωστόσο, δεν τους αναλύει εκτιμώντας ότι θα έχουν μικρότερο αντίκτυπο στα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών.

Η BofA ML καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των NPLs και των εν δυνάμει προβληματικών δανείων. Τοποθετεί, μάλιστα, το εν λόγω «κενό» μεταξύ 10-16 δισ. ευρώ για κάθε τράπεζα, επισημαίνοντας ότι η πλειοψηφία των απομειωμένων δανείων που δεν συμπεριλαμβάνονται στα NPLs αφορούν σε αναδιαρθρωμένα δάνεια. 

Έως και 16 δισ. ευρώ περισσότερα τα προβληματικά δάνεια
Ο όγκος των απομειωμένων ή/και αναδιαρθρωμένων δανείων ξεπερνά τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε όλες τις ελληνικές τράπεζες. Η Πειραιώς εμφανίζει τη μεγαλύτερη διαφορά, τόσο σε απόλυτα νούμερα  (22%) όσο και συγκριτικά (16 δισ. ευρώ). Αν και δεν είναι όλα τα απομειωμένα δάνεια που δεν περιλαμβάνονται στα NPLs προβληματικά, η BofA εκτιμά ΄τι ορισμένα εξ αυτών μπορούν να ταξινομηθούν από την EBA στην κατηγορία των προβληματικών.
Ο οίκος, επίσης, εκτιμά ότι η EBA θα λάβει υπόψη για το AQR, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα ρυθμισμένα δάνεια. Τα NPLs θα είναι αυτά που εμφανίζουν καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, ενώ ο ορισμός των ρυθμισμένων δανείων εστιάζει στις διευκολύνσεις που γίνονται σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα εξυπηρέτησης.
Κάλυψη
Σύμφωνα με την ανάλυση της BofA ML, τα επίπεδα κάλυψης των δανείων των οποίων η αξία έχει υποστεί απομείωση διαμορφώνονται μεταξύ 30%-37%, το οποίο δεν θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό.
Η κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων από προβλέψεις βρίσκεται μεταξύ 50%56% για τις ελληνικές τράπεζες, ποσοστό που θεωρείται ικανοποιητικό. Όπως αναφέρει ο οίκος, η BlackRock χρησιμοποίησε ένα παρόμοιο μοντέλο κάλυψης των NPLs στην αξιολόγηση του ενεργητικού, στο 52%. Αν υποτεθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να καλύψουν όλα τα απομειωμένα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια με προβλέψεις σε ποσοστό 50%,αυτό συνεπάγεται επιπρόσθετες προβλέψεις της τάξης των 4-8 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσοστό μεταξύ 7%-11% του συνόλου των δανείων των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών.
Μεταξύ 4,6-5,4 δισ. ευρώ τα κεφαλαιακά “μαξιλάρια”
Η Bank of America Merrill Lynch υπολογίζει τα δυνητικά κεφαλαιακά αποθέματα των ελληνικών τραπεζών για τα stress tests της ΕΚΤ, εξετάζοντας τα κύρια βασικά ίδια κεφάλαια, προσαρμοσμένα για τις παραδοχές της ΕΚΤ.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο οίκος αναφέρει ότι τα stress tests της ΕΚΤ θα βασιστούν τα οικονομικά αποτελέσματα στις 31 Δεκεμβρίου 2013, δηλαδή πριν τις ΑΜΚ της άνοιξης. Υποθέτει, λοιπόν, ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από τα stress tests θα αναπροσαρμοστούν για να συνυπολογίσουν τις ΑΜΚ. Επίσης, στα stress tests το βασικό σενάριο θα είναι για δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 8% και το δυσμενές για 5,5%. Ο αναβαλλόμενος φόροςθα υπολογιστεί στο 100%, ενώ θα ενσωματωθούν και οι προνομιούχες μετοχές που η Εθνική και η Eurobank δεν έχουν αποπληρώσει.
Κατά συνέπεια, τα κεφαλαιακά μαξιλάρια διαμορφώνονται στα 4,8 δισ. ευρώ για την Τρ. Πειραιώς και την Alpha Bank, στα 5,4 δισ. ευρώ για την Εθνική και στα 4,6 δισ. ευρώ για την Eurobank.
“Μαξιλάρια” και προβλέψεις
Συγκρίνοντας τα κεφαλαιακά αποθέματα που υπολογίζεται ότι διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες με τις δυνητικές επιπρόσθετες ανάγκες για επισφάλειες, η Bank of America Merrill Lynch καταλήγει στα εξής συμπεράσματα:
-Αν η ταξινόμηση των NPLs στα stress tests της EBA είναι κοντά στα επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που δηλώνουν οι τράπεζες και αν τα απομειωμένα δάνεια δεν οδηγήσουν σε επιπρόσθετες προβλέψεις, τότε τα κεφαλαιακά “μαξιλάρια” των ελληνικών τραπεζών είναι επαρκή. Αυτό βασίζεται στην υπόθεση ότι τα NPLs είναι “επαρκώς” καλυμμένα.
-Αν όλα τα απομειωμένα ή/και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πρέπει να καλύπτονται σε ποσοστό 50% από προβλέψεις, τότε τα κεφαλαιακά αποθέματα της Eurobank και της Τρ. Πειραιώς ίσως αποδειχθούν χαμηλότερα από τις απαιτούμενες επιπρόσθετες προβλέψεις. Για την Εθνική, αυτό θα εξαρτηθεί από την ενσωμάτωση ή όχι των προνομιούχων μετοχών. Αν συμπεριληφθούν, τότε τα κεφαλαιακά αποθέματα της ΕΤΕ και της Alpha Bank είναι υψηλότερα από τις δυνητικές επιπρόσθετες προβλέψεις.
-Αν υποτεθεί ότι η “επαρκής κάλυψη” όλων των απομειωμένων ή/και μη εξυπηρετούμενων δανείων οριστεί στο % ή και υψηλότερα, τότε τα κεφάλαια που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι ικανά για να αποτρέψουν επιπλέον κεφαλαιακές απαιτήσεις. Σύμφωνα με την BofA ML, τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ απομειωμένων και μη εξυπηρετούμενων δανείων εμφανίζει η Τρ. Πειραιώς.
-Αν υποτεθεί ότι τα απομειωμένα-μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι σε ποσοστό 50% προβληματικά δάνεια και ότι όλα τα προβληματικά δάνεια (δηλαδή όλα τα NPLs και τα μισά απομειωμένα) απαιτούν κάλυψη 50%, τότε τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών θεωρούνται επαρκή και μεγαλύτερα από τις όποιες επιπρόσθετες προβλέψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: