25/8/14

Φυλακή στο σπίτι, κοινωνική εργασία και τέλος στα ισοβία για τους καταχραστές του Δημοσίου. Η χαρά του εγκληματία-πολιτικού

Ανατροπή στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης προβλέπει το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα που προτείνει η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης, υπό τον επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Μακρή.
Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής  επιχειρείται εξευρωπαϊσμός των ποινών και για τα εγκλήματα διαφθοράς, πρόβλεψη νέων θεσμών, όπως η κοινωφελής εργασία, η έκτιση ποινής κατ' οίκον αλλά και με ηλεκτρονική επιτήρηση.
Μία από τις βασικές αλλαγές είναι κατάργηση του νόμου που θεσπίστηκε μετά την Κατοχή για τα ισόβια δεσμά στους καταχραστές του δημοσίου χρήματος. Έτσι, εισάγονται διατάξεις αντιμετώπισης της διαφθοράς που προβλέπουν μεγάλες χρηματικές ποινές για τους δημοσίους λειτουργούς που δωροδοκούνται αλλά και ποινές κάθειρξης που φτάνουν τα 20 χρόνια.
Όπως αναφέρει  εφημερίδα, αν σε περίπτωση δωροδοκίας εμπλέκεται ο πρωθυπουργός, μέλος της κυβέρνησης, υφυπουργός, περιφερειάρχης, αντιπεριφερειάρχης ή δήμαρχος, τα εγκλήματα αυτά τιμωρούνται με κάθειρξη και χρηματική ποινή από 15.000 έως 150.000 ευρώ.
Σημειώνεται πως ο νέος Κώδικας εισάγει νέους θεσμούς, πρωτόγνωρους για τα ελληνικά δικαστικά δεδομένα. Έτσι δεν προβλέπεται μετατροπή της ποινής, ακόμα και για ελαφρά αδικήματα, αλλά θα γίνει εισαγωγή πολλών περιπτώσεων ελαφρών εγκλημάτων για τα οποία θα προβλέπεται η επιβολή μόνο χρηματικής ποινής και όχι άλλης φυλάκισης ή κάθειρξης.
Για πρώτη φορά το άρθρο 77 του νέου κώδικά προβλέπει την κατ' οίκον έκτιση της ποινής ή του υπολοίπου της από εκείνους που έχουν καταδικαστεί με ποινές έως 10 χρόνια και έχουν υπερβεί το 75 έτους της ηλικίας τους.
Πρόβλεψη για κατ' οίκον έκτιση ποινής υπάρχει για μητέρα ανήλικου παιδιού το οποίο είναι μικρότερο των πέντε χρόνων και εκτίει ποινή ή το υπόλοιπο της ποινής της.
Επίσης για τους καταδικασμένους σε ποινές φυλάκισης έως πέντε χρόνια προβλέπεται η δυνατότητα έκτισης της ποινής με κοινωφελή εργασία, χωρίς αμοιβή, σε υπηρεσίες του κράτους, των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των νομικών προσώπων δημοσίου τομέα ή σε μη κερδοσκοπικά κοινωφελή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.
Ο νέος Κώδικας ενσωματώνει, για πρώτη φορά και την υπό όρους απόλυση κρατουμένων με ηλεκτρονική επιτήρηση, το λεγόμενο βραχιολάκι, το οποίο, ναι μεν έχει ψηφιστεί από την Βουλή, αλλά δεν εφαρμόζεται γιατί, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, δεν έχει γίνει σχετική προμήθεια που είναι απαραίτητη για την εφαρμογή του μέτρου.
Σύμφωνα με τον νέο Κώδικα προβλέπονται ποινές ισοβίων για προσβολή του πολιτεύματος και ως 10 χρόνια για όποιον προκαλεί με εικόνες ή μέσω διαδικτύου τη διάπραξη της πράξης, ενώ απαιτείται ο "οικονομικός προσπορισμός" (απόκτηση πλούτου) για το χαρακτηρισμό μίας οργάνωσης ως εγκληματικής, κατηγορία που επιφέρει κάθειρξη έως 10 χρόνια.
Αλλά και η δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων προβλέπει ποινές φυλάκισης και χρηματικές από 5.000 έως 50.000, όταν αφορά σε υπάλληλους (η συγκεκριμένη πρόταση ενσωματώνει επί της ουσίες τις διατάξεις του Μνημονίου του 2014)


Δεν υπάρχουν σχόλια: