19/8/14

Υπόθεση “ξαφνικός θάνατος ΟΑΕΔ”: Ο “καβγάς” είναι για τα 2,9 δισ. ευρώ. Δουλίτσες...

Tα 2,9 δισ. ευρώ θα φτάσουν τα κονδύλια τα οποία θα διαχειρίζεται άμεσα ή έμμεσα το 2015 ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) για την υποστήριξη των ανέργων. Πάνω από τα μισά αυτά χρήματα προορίζονται -για πρώτη φορά- για τους μακροχρόνια ανέργους. Τα κονδύλια τα οποία συνολικά αφορούν τους ανέργους εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 10-12% το 2015 σε σχέση με το 2014.

Γι΄ αυτό και “η τύχη του εν λόγω οργανισμού δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορο κανένα”, σχολιάζουν αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη στο Capital.gr επ΄ αφορμή της χθεσινής “ανταλλαγής πυρών” μεταξύ του Υπ. Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση και των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και του ΠΑΣΟΚ επ΄ αφορμή του δημοσιεύματος ημερήσιας εφημερίδας περί “ξαφνικού θανάτου του ΟΑΕΔ”. Ο κ. Βρούτσης διέψευσε χθες με δημόσια δήλωση το ενδεχόμενο “διαμελισμού” του ΟΑΕΔ, με το τομέα της [παροχής επιδομάτων ανεργίας να περνά στο ΙΚΑ και τον τομέα της επιδότησης της κατάρτισης και απασχόλησης να περνά σε “ιδιώτες- επενδυτές”. 

Ενδεικτικό της κομβικής σημασίας που αποκτά πλέον ο ΟΑΕΔ είναι πως τα χρήματα που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΕ για την πληρωμή συντάξεων προς τους 360.000 ανενεργούς ασφαλισμένους του είναι λιγότερα από εκείνα που θα διαχειριστεί ο ΟΑΕΔ το 2015 (2,9 δισ. ευρώ) και ανέρχονται περίπου 2,6 δισ. ευρώ.... 

Σύμφωνα, με αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Εργασίας το 2015, το πολύ 1,4 δισ. ευρώ θα δοθούν για επιδόματα ανεργίας, στα 600 εκατ. ευρώ θα φτάσουν τα κονδύλια για τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης ενώ άλλα περίπου 900 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την εφαρμογή του σχήματος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Ενδεικτικά, φέτος θα διατεθούν -σύμφωνα με τον Κοινωνικό Προϋπολογισμό-648 εκατ. ευρώ. 

Με την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε πανεθνική κλίμακα μετά το Μάρτιο του 2015, θα διατεθούν 850 – 900 εκατ. ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους κάτω από το όριο της φτώχειας με ακίνητη περιουσία μικρότερη των 100.000 ευρώ. 

Συνεπώς λένε από το Υπ. Εργασίας πως οι κρατικοί πόροι για την ενίσχυση των ανέργων που δεν λαμβάνουν, κατά βάση, επίδομα ανεργίας θα αυξηθεί κατά 200 – 250 εκατ. ευρώ.

Επίσης, ο Κοινωνικός Προϋπολογισμός προέβλεπε αρχικά να διατεθούν 430 εκατ. ευρώ για προγράμματα απασχόλησης, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές δεσμεύσεις μπορεί να φτάσουν τα 600 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα είναι 170 εκατ. ευρώ περισσότερα.

Από το Υπουργείο Εργασίας εκτιμούν, πως η τάση μείωσης των ατόμων που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας θα μειωθεί παραπέρα. 

Τα στοιχεία του ΟΑΕΔ δείχνουν πως τον Ιούνιο του 2014 μειώθηκε ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων κατά 34,2 %. 

Στις μέρες, δηλαδή, μόλις το 9,6% των ανέργων που αναζητούν εργασία λαμβάνει επίδομα ανεργίας. Αντίθετα πέρσι τέτοιον καιρό, το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 13,3% . Αυτό σημαίνει πως οι ανάγκες για την χρηματοδότηση των επιδομάτων ανεργίας είναι πλέον εξαιρετικά χαμηλές.

Το αντίθετο ισχύσει για τις ανάγκες κατάρτισης και απασχόλησης των μακροχρόνια ανέργων, δηλαδή εκείνων που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ για πάνω από 12 μήνες και δεν δικαιούνται βασικά κανένα επίδομα ανεργίας. Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, οι μακροχρόνια άνεργοι αποτελούν σήμερα την απόλυτη πλειοψηφία των ανέργων και, συγκεκριμένα, το 53,9% έναντι του 43,8% που αποτελούσαν πέρσι. Πρόκειται για 442.642 άτομα και αποτελούν το κύριο πρόβλημα για το Υπ. Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: