Λιποτάκτησαν από την κοινοβουλευτική μάχη η αξιωματική αντιπολίτευση και το ΚΚΕ, με την αποχώρησή τους από τη συζήτηση και την ψηφοφορία της επίμαχης φωτογραφικής τροπολογίας που πέρασε η κυβέρνηση υπέρ των μεγάλων και υπερχρεωμένων ΜΜΕ. Η συγκεκριμένη τροπολογία που κατατέθηκε τελευταία στιγμή, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που αφορούσε την κύρωση δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», υπερψηφίστηκε τελικά και αποτελεί επίσημα πλέον νόμο του Κράτους με τις ψήφους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.
Ωστόσο, εκτός από τη φυγομαχία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, περίεργη στάση απέναντι στην τροπολογία κράτησαν και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, που μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου τους Τέρενς Κουίκ ψήφισαν «παρών», υποστηρίζοντας ότι αφενός τάσσονται υπέρ των διατάξεων που αφορούν τη διαφημιστική αγορά και αφετέρου τάσσονται κατά της διάταξης που επιτρέπει την ανταλλαγή εργαζομένων μεταξύ επιχειρήσεων ΜΜΕ που ανήκουν στον ίδιο όμιλο, ζητώντας μάλιστα την απόσυρσή της. Λίγο προτού αποχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από την επεισοδιακή συζήτηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Παναγιώτης Κουρουμπλής επιτέθηκε στην κυβέρνηση μιλώντας για νέο συμβόλαιο διαπλοκής, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία κατάθεσης της τροπολογίας ως «αποκορύφωμα του χορού των παραβάσεων του Κανονισμού της Βουλής».
«Εμείς δεν θα γίνουμε συνένοχοι σε αυτό» τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι αποχωρεί γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να είναι παρούσα σε μια τέτοια συζήτηση, με την εκτρωματική και προκλητική για το δημόσιο αίσθημα τροπολογία για τα καταχρεωμένα ΜΜΕ. Απευθυνόμενος μάλιστα προς τους βουλευτές της Ν.Δ., τους ρώτησε για ποιον λόγο καταργούν έναν νόμο για τον οποίο επαιρόταν η Ν.Δ. ότι συγκρούεται με τη διαπλοκή και τους νταβατζήδες. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ζήτησε την απόσυρση των τροπολογιών για τα ΜΜΕ και για τη ΝΕΡΙΤ και επέκρινε την «κατ' εξακολούθηση προσπάθεια της κυβέρνησης να καταθέτει άσχετες τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια».
Καταστρατήγηση
Ο Οδ. Βουδούρης, εκπροσωπώντας τους ανεξάρτητους δημοκρατικούς βουλευτές, τόνισε ότι πραγματοποιείται «επί της ουσίας καταστρατήγηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας», μίλησε για «νομοσχέδιο-φύλλο συκής» και επεσήμανε ότι κατατέθηκε τροπολογία 22 σελίδων σε ένα νομοσχέδιο επτά σελίδων. Ο Μιχάλης Αρβανίτης από τη Χρυσή Αυγή σχολίασε ότι «ορθώς πράττει η κυβέρνηση και εξυπηρετεί τα μεγαλοσυμφέροντα καναλαρχών και εργολάβων, αυτοί είναι τα όργανά τους». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜ.ΑΡ. Δημήτρης Αναγνωστάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο εκπρόθεσμο της τροπολογίας, υπογραμμίζοντας ότι η τροπολογία «ευνοεί τα μεγάλα μιντιακά συγκροτήματα».
Υπενθυμίζεται ότι με τη συγκεκριμένη τροπολογία η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα συγχώνευσης στα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα, καθώς πλέον οι «βαρόνοι» των ΜΜΕ μπορούν να χρησιμοποιούν το προσωπικό από τις συνδεδεμένες επιχειρήσεις στα ΜΜΕ και στον συνυπολογισμό για το όριο του ελάχιστου προσωπικού για όλες τις κοινές εταιρίες των ιδιοκτητών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου