4/8/14

Mαύρα μαντάτα από τη Μόσχα

Ως γνωστόν πρέπει να προσέχουμε πού βάζουμε την υπογραφή μας (και άλλα πράγματα), κάτι που φαίνεται πως αγνόησε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς. Δεν εξηγείται διαφορετικά η έκπληξη στελεχών της κυβέρνησης, για την πιθανή απαγόρευση εξαγωγών φρούτων και λαχανικών προς τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Προφανώς όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός έβαζες την υπογραφή του στις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, νόμιζε πως η Ρωσία είναι Σουδάν και ο Πούτιν Μιλόσεβιτς. Για να γίνουν πιο σαφή τα πράγματα, από τον πρώτο γύρο των αμερικανικών κυρώσεων τις οποίες αντέγραψε το ψυχοπαίδι τους η ΕΕ, σύμβουλοι του προέδρου Πούτιν είχαν μιλήσει δημόσια για ασύμμετρη απάντηση στα δυτικά χτυπήματα. “Χθες” λοιπόν ήταν τα φρούτα, αύριο μπορεί να είναι το ελαιόλαδο-να δω κύριε Σαμαρά πως θα πας στην Καλαμάτα- και στη συνέχεια ίσως και όλα τα ελληνικά προϊόντα, τα οποία ύστερα από αγώνα δεκαετιών κατόρθωσαν να βρουν μια αξιοπρεπή θέση στην ελληνική αγορά.
Αυτές φυσικά δεν θα είναι και οι μοναδικές κυρώσεις, καθώς ύστερα από την πληροφόρηση της Μόσχας για τα καψόνια που δέχονται οι Ρώσοι τουρίστες που προσπαθούν να επισκεφτούν την Ελλάδα και η επιστροφή της τακτικής του Γενικού Προξενείου Μόσχας στις μαύρες μέρες του παρελθόντος, δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον η μείωση των αφίξεων που έχουμε φέτος να φτάσει σε ακόμα μεγαλύτερα νούμερα. Επειδή μιλήσαμε για μείωση, αυτή επαληθεύεται από τα επίσημα στοιχεία που έδωσε η Υπηρεσία Ενημέρωσης του ΥΠΕΞ στους ανταποκριτές Θανάση Αυγερινό και Αχιλλέα Πατσούκα, τα οποία για πρώτη φορά στα χρονικά αρνήθηκε να δώσει η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα σε επίσημο αίτημα των ανταποκριτών.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτά η μείωση φτάνει το 10%, ενώ ορισμένοι υπάλληλοι του Γενικού Προξενείου Μόσχαςκάνουν λόγο για μείωση στη Ηigh Season η οποία αγγίζει το 30% ! Όλοι λοιπόν μπορούμε να καταλάβουμε για πόσο σοβαρό χτύπημα μιλάμε στην ελληνική οικονομία, αλλά και στις ελληνικές αερομεταφορές. Επειδή πρέπει να λέμε και τα καλά όπου αυτά υπάρχουν, η απόφαση της Αθήνας να επιταχύνει την αλλαγή Πρέσβηστη Μόσχα και να τοποθετήσει τον κ. Χριστόδουλο Λάζαρη δείχνει ότι έγινε κατανοητό πως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις ελληνορωσικές σχέσεις, που πρέπει να κοιταχτούν με νέο μάτι.
«Τοξική» αντί «πολλά υποσχόμενη» τείνει να γίνει η ρωσική αγορά για τη χώρα μας, με τον τουρισμό και τον αγροτικό τομέα να καταγράφονται ως τα πρώτα «θύματα». Η ανακοίνωση πτώχευσης του Labirint, πέμπτου μεγαλύτερου ρωσικού tour operator, είναι το τρίτο «κανόνι» σε διάστημα μόλις ενός μήνα, ενώ ήδη οι κρατήσεις από Ρωσία και πολύ περισσότερο από Ουκρανία εμφανίζονται σημαντικά μειωμένες.
Παρά τις προβλέψεις στο τέλος του 2013 που έκαναν λόγο για 1.500.000 Ρώσους τουρίστες, αλλά και αργότερα που οι εκτιμήσεις έδειχναν τα ίδια επίπεδα με το 2013, τελικά σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που θα επισκεφτούν τη χώρα μας θα φτάσει περίπου το 1.100.000. Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ανδρεάδη, πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η συνολική ζημιά για τον ελληνικό τουρισμό από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Ρωσία εκτιμώνται σε περίπου 300.000.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, πολλοί φοβούνται ότι φρούτα, γούνες, ψάρια, αλλά και ακίνητα και… ψωμί θα δεχθούν ισχυρό πλήγμα, αν η κρίση στις ευρωρωσικές σχέσεις επιδεινωθεί.
Οι απειλές της Ρωσίας για άμεση επιβολή περιορισμών στην εισαγωγή ελληνικών φρούτων ήδη έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό στους παραγωγούς της Δυτικής και της Κεντρικής Μακεδονίας (Ημαθία, Πέλλα, Πιερία, Κοζάνη), της Θεσσαλίας (Λάρισα, Μαγνησία) και της Πελοποννήσου όπου και επικεντρώνεται η παραγωγή φρούτων στη χώρα μας.

Ο κίνδυνος να χαθούν περίπου 225.000.000 - 235.000.000 ευρώ, που αντιστοιχούν στις ετήσιες εξαγωγές νωπών και μεταποιημένων φρούτων καθώς και λαχανικών στη ρώσικη αγορά θα σημάνει ακόμη και ολική καταστροφή σε ορισμένους περιπτώσεις, όπως π.χ. στις φράουλες, καθώς μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να σταματήσει επί της ουσίας την παραγωγή. Η Ρωσία και η Ουκρανία απορροφούν το 18% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών, το 50% των εξαγωγών φράουλας, το 35% των ακτινιδίων και σχεδόν το 25% των εξαγωγών ροδάκινου (νωπό και κομπόστα).
Το χειρότερο είναι ότι το εμπάργκο επιβάλλεται τη στιγμή που οι επιδόσεις στις εξαγωγές σε ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, κεράσια και φράουλες βαίνουν αυξανόμενες, με τις εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου να κάνουν λόγο για άνοδο της τάξεως του 10% σε όγκο στο εξάμηνο.
Επιπλέον, κίνδυνος υπάρχει και για το ελληνικό ψάρι (τσιπούρα, λαβράκι, φαγκρί κ.ά.), το οποίο έκανε «έφοδο» στη ρωσική αγορά εδώ και λίγο καιρό με εντυπωσιακές επιδόσεις.

Στην επικίνδυνη ζώνη βρίσκονται και οι εξαγωγές προϊόντων γούνας, που αντιστοιχούν στο 23% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας προς τη Ρωσία, ήτοι περισσότερων των 110.000.000 ευρώ ετησίως, οι οποίες και συντηρούν ουσιαστικά έναν ολόκληρο κλάδο παραγωγής.
Παράλληλα, πιθανός περιορισμός εξαγωγών από τη Ρωσία, ειδικά δημητριακών και πρώτων υλών, θα οδηγούσε σε αύξηση του κόστους παραγωγής τροφίμων στην Ελλάδα, καθιστώντας τα λιγότερο ανταγωνιστικά διεθνώς, αλλά και ακριβότερα για τους Ελληνες καταναλωτές.
Τέλος, οι υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων από τη Ρωσία που, μεταξύ άλλων, θα αγόραζαν τη Χαλκιδική (!) έχουν μειωθεί στο ήμισυ φέτος, ενώ μετρημένες στα δάχτυλα είναι οι αγορές κατοικιών που έχουν πραγματοποιηθεί σε Κρήτη και Ρόδο.

Κραδασμοί στη Χαλκιδική από το «κανόνι»

Ανησυχία προκαλεί στους κόλπους των ξενοδόχων της Χαλκιδικής η πτώχευση του ρωσικού τουριστικού πρακτορείου Labirint, που αποτελεί ένα ακόμα «αγκάθι» για τη ρωσική τουριστική δεξαμενή τη φετινή σεζόν. Σύμφωνα με την Ενωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, αυτή την περίοδο περί τους 800 Ρώσους τουρίστες, που ήρθαν στην περιοχή μέσω του εν λόγω τουριστικού πρακτορείου, βρίσκονται σε 40 ξενοδοχεία της Χαλκιδικής, με το μεγαλύτερο μέρος να είναι επικεντρωμένο σε περίπου 10 ξενοδοχεία. Μέχρι δε τον Οκτώβριο αναμένονταν άλλοι 2.000, ίσως και περισσότεροι, τουλάχιστον βάσει των κρατήσεων που είχαν γίνει.
Μετά την είδηση για τη χρεοκοπία του Labirint, ο τοπικός συνεργάτης του ρωσικού πρακτορείου Abotis ξεκίνησε τις διαδικασίες ώστε να γίνουν οι αναχωρήσεις όσων βρίσκονται στη Χαλκιδική εντός του επόμενου δεκαημέρου.
Ο προβληματισμός όμως για τον οικονομικό αντίκτυπο στην περιοχή, ο οποίος δεν έχει για την ώρα υπολογιστεί, είναι έντονος, ειδικά μέσα στην περίοδο αιχμής της τουριστικής σεζόν. Τα σενάρια για το τι θα γίνει με αυτούς που έχουν κάνει κρατήσεις και αναμένονταν μέσα στο επόμενο διάστημα είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής Γρηγόρη Τάσιο, είτε να έρθουν μέσω άλλων πρακτορείων είτε να προωθηθούν στο Abotis Μόσχας και να φτάσουν από εκεί.

Πάντως, το σενάριο να μην έρθουν καθόλου οι 2.000 Ρώσοι τουρίστες οι ξενοδόχοι δεν θέλουν ούτε να το σκέφτονται. Πρόκειται για ένα ακόμα πλήγμα τη φετινή χρονιά στη ρωσική τουριστική ροή. Το ένα ήταν η ουκρανική αναταραχή, που, εκτός από το ότι εξαφάνισε τους Ουκρανούς τουρίστες -περί τους 40.000 έφταναν μέχρι τότε στη Χαλκιδική-, δημιούργησε προβλήματα και σε αρκετούς Ρώσους, ενώ και η πτώση του ρουβλίου έναντι του ευρώ είχε δημιουργήσει από την αρχή της σεζόν μια ανάσχεση στις κρατήσεις, η οποία όμως περιορίστηκε στη συνέχεια. Ετσι, σήμερα η τουριστική κίνηση από τη ρωσική αγορά στη Χαλκιδική εμφανίζεται μειωμένη κατά 10%.
«Οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής βρισκόμαστε σε επικοινωνία μεταξύ μας για να δούμε πώς θα χειριστούμε το θέμα των εν λόγω πελατών. Πέρα όμως από την ανησυχία για το τώρα, δημιουργείται ένας προβληματισμός με τα όσα συμβαίνουν στη Ρωσία και πόσο αυτά θα επηρεάσουν τη ρωσική τουριστική ροή το 2015» σημειώνει στη «δημοκρατία» ο κ. Τάσιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: