6/8/14

Ο χειμώνας ήρθε και εν αρχή παγώνει την αγορά ακινήτων της Χαλκιδικής

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι κτηματομεσίτεςτης Χαλκιδικής, που πλέον βλέπουν με τα κυάλια τους Ρώσους αγοραστές παραθεριστικών κατοικιών και... τα τσουβάλια με ρούβλια που αυτοί θα έφερναν μαζί τους.

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και η κρίση που μαστίζει τη Μόσχα μετά τις κυρώσεις της Δύσης (σημαντική υποτίμηση του νομίσματος, δυσκολία στην έκδοση βίζας κα) έχουν επιφέρει πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό (με αποκορύφωμα το κανόνι του πρακτορείου Labirint), αλλά και στην αγορά ακινήτων της Χαλκιδικής, η οποία τα τελευταία χρόνια εξελισσόταν σε αγαπημένο προορισμό για τους Ρώσους πολίτες.

Είναι χαρακτηριστικό πως σχεδόν ένα στα δύο συμβόλαια για αγορά κατοικίας, που είχαν υπογραφεί από Ρώσους τους προηγούμενους μήνες, ακυρώνονται, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι υποψήφιοι αγοραστές ζητούν πίσω τις προκαταβολές που έδωσαν. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για παραθαλλάσιες κατοικίες στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής (Σάνι, Πευκοχώρι και Χανιώτη) κόστους κατά μέσο όρο 80.000 – 100.000 ευρώ.

Οι μεσίτες της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση, λόγω της εξαφάνισης των Ρώσων, καθώς, όπως λένε, ήταν οι καλύτεροί τους πελάτες. «Οι Ρώσοι είναι ανοιχτοχέρηδες. Ερχόντουσαν για διακοπές, έβλεπαν ένα σπίτι που τους άρεσε και το αγόραζαν, χωρίς να διαπραγματεύονται ιδιαίτερα μια χαμηλότερη τιμή», τονίζουν χαρακτηριστικά.
«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι μας επηρεάζουν σημαντικά. Δεν βλέπουμε φέτος τους μεμονωμένους τουρίστες που αγόραζαν όποιο ακίνητο τους άρεσε. Έχουν μείνει αδιάθετες βίλες εκατομμυρίων που άλλες χρονιές πήγαιναν στα χέρια Ρώσων», αναφέρει ο κ. Αθ.Καραγιάννης, μέλος του Συλλόγου Μεσιτών Χαλκιδικής, που δραστηριοποιείται στον δήμο Κασσάνδρας

Ένα μικρό μέρος των απωλειών από τους Ρώσους επενδυτές έρχονται φέτος να καλύψουν οι Βαλκάνιοι που επισκέπτονται τη Χαλκιδική (κυρίως Βούλγαροι και Σκοπιανοί), οι οποίοι ωστόσο έχουν μικρότερα βαλάντια και ως αποτέλεσμα αγοράζουν κατά κύριο λόγο διαμερίσματα των 50.000 ευρώ. Στην κορυφή των προτιμήσεών τους βρίσκεται το πρώτο πόδι, αλλά και περιοχές στο δεύτερο, όπως η Νικήτη και η Βουρβουρού.
Δυναμικά στο παιχνίδι έχουν μπει και Ιρανοί επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν ζητήσει από τα μεσιτικά γραφεία να τους δείξουν ακριβά ακίνητα σε ολόκληρη τη Χαλκιδική και την Πέμπτη θα έχουν συνάντηση με εκπροσώπους του Συλλόγου Μεσιτών της περιοχής.

Σημειώνεται πως φέτος έχει ανθήσει ιδιαίτερα το φαινόμενο ενοικίασης των παραθεριστικών κατοικιών σε ξένους είτε για 1-2 μήνες είτε για ολόκληρη τη θερινή σεζόν. Βέβαια αγκάθι αποτελούν οι υψηλές τιμές στις οποίες προσφέρονται τα ακίνητα, οι οποίες πάντως μειώνονται σημαντικά μετά από διαπραγμάτευση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενοικίασης παραθαλάσσιας κατοικίας στο πρώτο πόδι για ένα μήνα έναντι 2.400 ευρώ, από 4.5000 ευρώ που προσφερόταν αρχικά.
Παρά την κρίση που πλήττει την εγχώρια κτηματαγορά, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα -για τα δεδομένα της εποχής- από Έλληνες για αγορά εξοχικής κατοικίας στη Χαλκιδική. «Έχουμε αρκετούς Έλληνες πελάτες, οι οποίοι δείχνουν ενδιαφέρον για αγορά σπιτιού στην περιοχή, κυρίως στο δεύτερο πόδι. Πρέπει να τους κρατήσουμε στο παιχνίδι και για αυτό ζητάμε αναστολή του πόθεν έσχες για 1-2 χρόνια. Και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων από την πλευρά τους πρέπει να ρίξουν τις τιμές κατά 30-40%», δηλώνει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γρηγόρης Στιβαχτάρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: