4/8/14

Κατέθεσαν νύχτα τροπολογία - σκάνδαλο για να σώσουν τους βαρόνους των ΜΜΕ

Φωτογραφικό σκάνδαλο που ευνοεί τα μεγάλα και χρεοκοπημένα συγκροτήματα των βαρώνων των media προωθεί η κυβέρνηση με την κατάθεση τροπολογίας σε νεκρό κοινοβουλευτικό χρόνο, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Μάλιστα, η συζήτηση και η ψήφιση θα γίνει με τη μέθοδο του... fast track, καθώς, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, και τα δύο θα γίνουν μέσα σε μία μόνο ημέρα και συγκεκριμένα αύριο Τρίτη!
Ειδικότερα, με τις 22 -απίστευτες κι όμως αληθινές- σελίδες ανοίγει ο δρόμος για μαζικές απολύσεις εργαζομένων, δίνοντας μάλιστα τη δυνατότητα ακόμη και της αλλαγής περιεχομένου μέσων ενημέρωσης, για παράδειγμα από ενημερωτικά σε ψυχαγωγικά, με μόνο μια απλή αίτηση στο ΕΣΡ. Παράλληλα, πλέον εταιρίες που έχουν ενδο-ομιλική σχέση δύνανται να ανταλλάσσουν προσωπικό και άλλα περιουσιακά στοιχεία χωρίς να έχει γίνει καν νομική συγχώνευση, κάτι που, όπως όλα δείχνουν, ευνοεί τα σχέδια του ΔΟΛ και της Πήγασος της οικογένειας Μπόμπολα.

Σύμφωνα, επίσης, με την ίδια τροπολογία, ο ΦΠΑ, οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι, ο ειδικός φόρος και το αγγελιόσημο για τις ανταλλακτικές συμβάσεις μεταξύ πάσης φύσεως μέσων για την αμοιβαία προβολή τους υπολογίζεται με βάση την τιμή που αναγράφεται στο τιμολόγιο, όπως αυτή προκύπτει μετά την αφαίρεση της τυχόν χορηγούμενης έκπτωσης. Δηλαδή παρέχεται η δυνατότητα στα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα να ελέγξουν το μεγαλύτερο κομμάτι της διαφημιστικής εισροής σε βάρος των μικρότερων εκδοτικών επιχειρήσεων.

Προχειρότητα

Ενδεικτική μάλιστα της βιασύνης των αρμόδιων υπουργών είναι η προχειρότητα με την οποία συντάχθηκε η εν λόγω τροπολογία, καθώς αυτό αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση όπου το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναφέρει ρητά ότι «τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια εντός των οποίων ζητήθηκε η σύνταξη έκθεσης δεν επέτρεψαν την ολοκληρωμένη επεξεργασία της τροπολογίας και την εκτίμηση των οικονομικών αποτελεσμάτων». Το δε... απίθανο είναι ότι όλα τα παραπάνω συμπεριελήφθησαν στο σχέδιο νόμου για την κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Αγιοι Ανάργυροι» και του Συλλόγου Φίλων Γενικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Αγιοι Ανάργυροι» και φέρει την υπογραφή των κ. Γκίκα Χαρδούβελη, Βρούτση, Σταμάτη και Βορίδη.

Η δεύτερη σκανδαλώδης τροπολογία αφορά διαχειριστικά θέματα της ΝΕΡΙΤ. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, προβλέπεται η «μεταβίβαση αυτοδικαίως και χωρίς άλλη διατύπωση κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή» στα ακίνητα της πρώην ΕΡΤ «που έχουν μεταβιβαστεί στο Ελληνικό Δημόσιο». Επίσης, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τα μέλη του νέου εποπτικού συμβουλίου και προβλέπεται η ανανέωση συμβάσεων για ακόμα τρεις μήνες των ήδη απασχολούμενων δημοσιογράφων και τεχνικών της ΝΕΡΙΤ. Πάντως, και η εν λόγω τροπολογία έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις από ορισμένους επιτυχόντες του διαγωνισμού για τη στελέχωση της ΝΕΡΙΤ, οι οποίοι κάνουν λόγο για φωτογραφικές ρυθμίσεις που προωθούνται και με βάση τις οποίες, αν και είναι στους καταλόγους των επιτυχόντων, ακυρώνεται η πρόσληψη ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου με τον νέο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: