22/8/14

Μη αναστρέψιμη η έξοδος χωρών του Νότου από το ευρώ

Μη αναστρέψιμη είναι σύμφωνα με Νομπελίστες Οικονομολόγους η αποχώρηση χωρών του Νότου από τη ζώνη του ευρώ, με τους ίδιους, στην πέμπτη σύναξη των κατόχων βραβείων Νόμπελ στο Λιντάου της Γερμανίας, να εξαπολύουν δριμύτατη επίθεση στην οικονομική στρατηγική της Ευρωζώνης σε θέματα λιτότητας, που, ως επί το πλείστον, ορίζεται από τη Γερμανίδα καγκελάριο,Άνγκελα Μέρκελ.  
 
Από τη μικρή πόλη στη μεθόριο με την Αυστρία, οι «εγκέφαλοι» της οικονομίας προειδοποίησαν ότι τα μέτρα οικονομικού περιορισμού επισείουν μεγάλο επικινδυνότητα πολυετούς ύφεσης και νέας γιγάντωσης της κρίσης χρέους. «Οι ιστορικοί θα ρίξουν πίσσα και πούπουλα στους ευρωπαίους κεντρικούς τραπεζίτες», τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Πίτερ Ντάιαμοντ, εις εκ των θεωρούμενων κορυφαίων ειδικών στον τομέα κατά της ανεργίας. 
 
«Οι νεαροί Ισπανοί και Ιταλοί που αναζητούν μια θέση εργασίας εν μέσω ύφεσης θα επηρεαστούν για δεκαετίες. Πρόκειται για ένα τρομακτικό αποτέλεσμα και είναι εντυπωσιακό πόσες λίγες αντιδράσεις έχουν προκληθεί για τις πολιτικές που είναι τόσο εκπληκτικά καταστροφικές», πρόσθεσε.
 
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γιόσεφ Στίγκλιτς αποκάλεσε «καταστροφική αποτυχία» τις πολιτικές λιτότητας εκτιμώντας ότι αυτές είναι οι κύριες υπεύθυνες για τη μηδενική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, στο α' εξάμηνο του έτους, ενώ ξεκαθάρισε πως υπάρχει κίνδυνος για μια «ύφεση που θα διαρκέσει χρόνια».
 
Επιπροσθέτως, εμφανίστηκε ιδιαιτέρως ανήσυχος για το μέλλον τηςνομισματικής ένωσης, στην οποία «χρέωσε» πως «ακόμη δεν έχει αισθανθεί τον αντίκτυπο των γεωπολιτικών εντάσεων».
 
Η απάντηση της καγκελάριου στη σφοδρή κριτική των οικονομολόγων ήταν ότι είναι δύσκολο να ελέγξεις ένα νόμισμα για 18 κράτη όταν τα κυρίαρχα κοινοβούλια αρνούνται να συμμορφωθούν με πολιτικές που αποφασίζονται στα ευρωπαϊκά όργανα. Ταυτοχρόνως, επέμεινε στο γεγονός πως τα κράτη που χτυπήθηκαν από την κρίση έχουν μειώσει τα ελλείμματά τους και ότι οι πρώτοι καρποί μιας βιώσιμης ανάκαμψης είναι, πλέον, ορατοί.
 
Πάντως, η εκτίμηση της Άνγκελα Μέρκελ δεν στάθηκε εμπόδιο στον Αμερικανό ειδικό σε θέματα νομισματικής πολιτικής, Κρίστοφερ Σιμς, να ταχθεί υπέρ της εξόδου από το ευρώ, χωρών του Νότου, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία ή η Ισπανία.
 
«Αν μπορούσα να συμβουλεύσω την Ελλάδα, την Πορτογαλία ή ακόμα και την Ισπανία, θα τους έλεγα να ετοιμάζουν εφεδρικά σχέδια για την έξοδό τους από το ευρώ. Δεν υπάρχει κανένα νόημα στην παρουσία στην νομισματική ένωση αν αυτό που συμβαίνει μετά από ένα σοκαριστικό χτύπημα είναι το χτύπημα αυτό να γίνεται ολοένα και χειρότερο», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Σίμς.
 
Αναλύοντας περαιτέρω τη σκέψη του, ο Αμερικανός οικονομολόγος αποδέχθηκε ότι το κόστος μιας τέτοιας κίνησης θα ήταν μεγάλο, «μια μορφή χρεοκοπίας» όπως σημείωσε, αλλά η παραμονή στο ευρώ, «είναι επίσης πολύ κοστοβόρα για τις χώρες αυτές».
 
«Οι Ευρωπαίοι έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα που είναι χειροτερο από αυτόν του Χρυσού Κανόνα (σ.σ. κάθε χώρα έθετε μέχρι το 1914 μια σταθερή τιμή χρυσού σε όρους του νομίσματος της, στην οποία ήταν έτοιμη να αγοράσει ή να πουλήσει). Είναι σαν τις χώρες της Λατινικής Αμερικής που δανείζονται σε δολλάρια», κατέληξε ο Κρίστοφερ Σιμς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: