11/8/14

«Διόρθωση» στα χωριά, χαράτσι στις πόλεις

Νέο αλαλούμ εν όψει με τα λάθη στα εκκαθαριστικά του νέου φόρου ακινήτων. Μπορεί η κυβέρνηση να έχει εξαγγείλει παράταση πληρωμής κατά έναν μήνα, αλλά τα προβλήματα συνεχίζονται. Και να κατακάτσει όμως η σκόνη που σήκωσαν τα εκκαθαριστικά-έκτρωμα του ΕΝΦΙΑ μετά τις διορθωτικές κινήσεις και τη νέα εκκαθάριση που θα γίνει για περίπου 100.000 ιδιοκτήτες, στο υπουργείο Οικονομικών φοβούνται ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν να αποκαλύπτονται τα μικρά ή μεγάλα λάθη που έχουν γίνει στον σχεδιασμό του φόρου, αλλά και στη συμπλήρωση των δηλώσεων Ε9.
Η λύση που ετοιμάζουν στο υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δημιουργήσει νέα προβλήματα, καθώς αν ισχύσουν οι τιμές της Εφορίας του 2013, στην επαρχία θα υπάρξουν μειώσεις φόρων 90%-100%, αλλά θα αυξηθούν υπέρογκα στην Αττική.
Την ίδια στιγμή, δεν είναι ξεκάθαρο από το εκκαθαριστικό πώς προκύπτουν τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι με αποτέλεσμα να ζητούν διευκρινίσεις για την τιμή ζώνης με την οποία εκτιμήθηκε το ακίνητό τους. Σε αυτό το πρόβλημα υπάρχουν σκέψεις στο υπουργειο Οικονομικών να δημιουργηθεί εφαρμογή στο taxisnet για την ενημέρωση των πολιτών αλλά και για την ενημέρωση εκείνων που δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή.
Την ίδια ώρα, επίσης, κερδισμένοι από το νέο χαράτσι βγαίνουν οι μεγαλοϊδιοκτήτες με βίλες σε περιοχές εντός σχεδίου πόλης καθώς γλιτώνουν το χαράτσι της ΔΕΗ και πληρώνουν λιγότερο φόρο από πέρυσι.
Σε περιοχές όπως η Εκάλη, η Μύκονος και η Βουλιαγμένη, για παράδειγμα, οι φοροελαφρύνσεις θα αγγίζουν έως και το 68% ενώ οι φόροι θα είναι μεγαλύτεροι για ιδιοκτήτες διαμερισμάτων ή μονοκατοικιών, αδόμητων οικοπέδων, και καλλιεργούμενων αγροτεμαχίων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: