6/8/14

Οι Ευρωπαίοι φοβούνται ενεργειακό κραχ λόγω Ουκρανίας και στοκάρουν. Εμείς πουλάμε...

Η είδηση δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκυρο πρακτορείο Platts και σύμφωνα με αυτήν ενώ η κατανάλωση λιθάνθρακα στη Βρετανία βρίσκεται σε χαμηλό τριετίας, οι εισαγωγές κάρβουνου βρίσκονται σε υψηλό 18μήνου. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία του πρακτορείου, οι εισαγωγές έφτασαν τον Μάιο στα 3,63 εκατ. τόνους, αυξημένες κατά 44% έναντι του Απριλίου και 11% συγκριτικά με το Μάιο του 2013. 

Με απλά λόγια, οι Βρετανοί έχουν αρχίσει ήδη από τον περασμένο Μάιο, να «στοκάρουν» άνθρακα, προκειμένου – όπως εκτιμούν πολλοί παρατηρητές – να ενισχύσουν την ενεργειακή τους αυτονομία σε περίπτωση που ενταθούν τα προβλήματα και υπάρξει διακοπή της ροής του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ήδη από τον περασμένο Μάιο, η Ε.Ε. έχει ζητήσει από τα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε stress test πριν το χειμώνα ώστε να διαπιστωθεί η έκθεσή τους σε περίπτωση που η κρίση στην Ουκρανία οδηγήσει σε σοβαρές διακοπές της προμήθειας ρωσικού αερίου. 

Δε λείπουν οι αναλυτές που θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση – παρά τα προβλήματα που θα δημιουργούσε στην ίδια τη Ρωσία – θα μπορούσε να είναι η απάντηση του Β. Πούτιν στην εφαρμογή από την περασμένη Τετάρτη της τρίτης φάσης των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Ήδη η Κομισιόν έχει ζητήσει από τα κράτη μέλη να εξετάσουν την ιδέα να δημιουργήσουν ενεργειακό στοκ και αποθέματα ενέργειας, σε μια εικονική κοινή αποθήκη.

Σε αυτό το μήκος κύματος ο Ευρωπαίος επίτροπος ενέργειας Έτινγκερ στην πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας επισήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη αποθήκευσης φυσικού αερίου στην περιοχή, τόσο λόγω της αυξανόμενης κατανάλωσης όσο και λόγω των τακτικών κρίσεων στις σχέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας, οι οποίες συχνά οδηγούν σε διακοπή της παροχής. Άλλωστε, περίπου το 16% του καταναλισκόμενου στην Ευρώπη ρωσικού αερίου διοχετεύεται στην Γηραιά Ήπειρο μέσω της Ουκρανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: