11/8/14

Νέα στοιχεία στον τύμβο της Κάστα στην Αμφίπολη Σερρών

Ενας μεγαλειώδης μακεδονικός τάφος με δύο αγάλματα με τη μορφή  σφίγγας στην είσοδό του! Το καλά κρυμμένο μυστικό της Αρχαίας Αμφίπολης ετοιμάζονται να αποκαλύψουν οι αρχαιολόγοι, που θεωρούν ότι βρίσκονται μπροστά σε μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη. Οπως λένε οι πληροφορίες, η αρχαιολογική σκαπάνη έφτασε στην είσοδο ενός τάφου με πλούσια διακόσμηση στην είσοδό του, με αποτέλεσμα να αρχίζει να κορυφώνεται η αγωνία όλων για την τύχη των ανασκαφών που βρίσκονται σε εξέλιξη στον μοναδικό μνημειακό περίβολο του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη Σερρών.

Προς το παρόν, το αποτέλεσμα της έρευνας των αρχαιολόγων παραμένει εφτασφράγιστο μυστικό. Η προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, η ομάδα της οποίας κάνει τις ανασκαφές, τηρεί σιγήν ιχθύος για το όλο ζήτημα. Εφόσον δεν ολοκληρωθεί η ανασκαφή, οι υπεύθυνοι δεν θέλουν να δημοσιοποιήσουν τις εκτιμήσεις τους υπό τον φόβο να μην επαληθευτούν για όσα βρίσκονται στην πραγματικότητα στον τύμβο Καστά και δεν έχουν έρθει ακόμη στο φως.
Ομως, ενδεικτικό ότι κάτι σημαντικό συμβαίνει στην περιοχή είναι ότι τα τελευταία 24ωρα τα μέτρα φύλαξης έχουν ενταθεί και εκτός από τους φύλακες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας το σημείο των ανασκαφών  επιτηρούν πλέον και αστυνομικοί!

Το υπουργείο Πολιτισμού έχει ενημερωθεί από τους αρχαιολόγους για την πρόοδο των ανασκαφών και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν πρόκειται για έναν μεγάλο βασιλικό τάφο, που φιλοξενεί τη γυναίκα του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ρωξάνη και το γιο τους Αλέξανδρο Δ'. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελέσει παγκόσμιο «σεισμό», καθώς θα πρόκειται για μια σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη.
Το μόνο σίγουρο είναι, σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την Κατερίνα Περιστέρη τον περασμένο Μάρτιο σε αρχαιολογική επιστημονική συνάντηση στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ότι κατά τη διεξαγωγή των ανασκαφών στον λόφο Καστά τα δύο τελευταία χρόνια αποκαλύπτεται ένας μοναδικός ταφικός περίβολος στον κόσμο λόγω του μεγέθους του που αγγίζει τα 500 μέτρα, με ακριβείς αναλογίες ύψους τριών μέτρων και συνολικού μήκους 497 μέτρων.

Το Ιούνιο, μετά τη χρηματοδότηση των 100.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού, οι ανασκαφές που είχαν σταματήσει λόγω χειμερινής περιόδου συνεχίστηκαν, με τους αρχαιολόγους να απομακρύνουν αρχικά τους τόνους χώματος που σκέπαζαν τον λόφο Καστά και στη συνέχεια να ολοκληρώνουν την ανασκαφή του μεγαλοπρεπούς ταφικού περιβόλου, ο οποίος χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ.

Οπως έχουν επισημάνει οι αρχαιολόγοι, κατά την περίοδο που χρονολογείται ο ταφικός περίβολος, μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ως το τέλος του 4ου π.Χ. Αιώνα, διαδραματίζονται σπουδαία ιστορικά γεγονότα στην περιοχή της Αμφίπολης. Σημαντικοί στρατηγοί και ναύαρχοι του Μακεδόνα στρατηλάτη σχετίζονται με την περιοχή, ενώ ο Κάσσανδρος εξορίζει και θανατώνει το 311 π.Χ. τη νόμιμη σύζυγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ρωξάνη και τον γιο του Αλέξανδρο Δ’.

Δεν υπάρχουν σχόλια: