31/10/12

Δεν πέρασε τελικώς το άρθρο 4 παρά τις αλχημείες του Τραγάκη

Κοινοβουλευτικό μπάχαλο δημιούργησε το απίστευτο λάθος του προεδρείου της Βουλής να καταγράψει ως ψηφισθέν το 4ο άρθρο του νομοσχεδίου για την κατάργηση της ελάχιστης συμμετοχής του δημοσίου στις ΔΕΚΟ το οποίο όμως στην πραγματικότητα δεν είχε συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία!

Το συγκεκριμένο άρθρο που αφορά την χρηματοδότηση του ΤΕΕ αλλά και την αναστολή διατάξεων του ενιαίου μισθολογίου για 60.000 υπαλλήλους υπουργείων (σ.σ. επαναφέρει μέρος των «χρυσών» επιδομάτων σε εφοριακούς, τελωνιακούς, υπαλλήλους του Εσωτερικών, Υγείας, Δικαιοσύνης κ.α.) έλαβε 146 «ΝΑΙ», 121 «ΟΧΙ» και 26 «ΠΑΡΩΝ» και κατά συνέπεια δεν έχει την πλειοψηφία των 293 ψηφισάντων βουλευτών.

Το γεγονός αυτό διέφυγε της... αριθμητικής προσοχής της εφορευτικής επιτροπής με αποτέλεσμα στο σημείωμα που έδωσαν στον αντιπρόεδρο της Βουλής Γιάννη Τραγάκη προκειμένου να αναγνώσει το αποτέλεσμα στην Ολομέλεια, να αναγράφει ότι «το άρθρο 4 γίνεται δεκτό»!

Έτσι, μετά από προσθαφαιρέσεις και υπολογισμούς που διήρκεσαν μια ολόκληρη ώρα ο κ. Τραγάκης ανακοίνωσε στις 2 το μεσημέρι ότι το άρθρο 4 εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και τελικώς η Βουλή -δυόμιση ώρες αργότερα- αναγκάστηκε να ανασκευάσει και να παραδεχθεί ότι το άρθρο 4 είχε στην πραγματικότητα καταψηφιστεί...
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Θα χτίσω σπίτια για να μείνουν οι λάθρομετανάστες στην Ελλάδα


Αποδεικνύεται πλέον με τον πιο περίτρανο τρόπο  το σχέδιο της Νέας Τάξης Πραγμάτων που επιδιώκει τον αφελληνισμό της χώρας, με την αθρόα εισβολή εκατομμυρίων λαθρομεταναστών, αλλά και ποιοί κρύβονται από πίσω τους με τον Τζορτζ Σόρος να μας αποκαλύπτει τους πραγματικούς του σκοπούς.
Την ίδρυση ταμείου με στόχο την οικοδόμηση σπιτιών "αλληλεγγύης" για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο διάσημος χρηματιστής Τζορτζ Σόρος μιλώντας σε διεθνές φόρουμ για το μέλλον της Ευρώπης.
Το ταμείο, στο οποίο κατέθεσε ήδη ο ίδιος σεβαστό χρηματικό ποσό, έχει την έδρα του στην Σουηδία με πρωτοστάτη το ίδρυμα Ραούλ Βάλενμπεργ. Ενδιαφέρον για συμμετοχή έχουν εκδηλώσει ήδη πολλές προσωπικότητες και οργανώσεις στην Νορβηγία.
 «Ο στόχος μου είναι διπλός» δήλωσε ο  Σόρος.
«Πρώτον, να δείξουν οι Ευρωπαίοι αλληλεγγύη προς τους Έλληνες και δεύτερον να δείξουν οι Έλληνες αλληλεγγύη στους ξένους».
"Η Ελλάδα" πρόσθεσε "είναι αιχμάλωτη του Συμφώνου Δουβλίνο 2 που δεν επιτρέπει σε ξένους που πρωτομπήκαν σε αυτή να μεταβούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες".
"Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν έτσι στην παρανομία, εξίσου πολλοί είναι και οι άστεγοι" συνεχίζει ο διεθνής χρηματιστής και γνωστό μέλος όλων των γνωστών "επιτροπών", Μπιλντεμπεργκ, Τριμερής κ.α. ξεδιπλώνοντας τους ουσιαστικούς του σκοπούς: " Με τα χρήματα του νεότευκτου ταμείου θα μπορούσαν να χτιστούν σπίτια αλληλεγγύης ή να ενοικιαστούν ήδη υπάρχοντα. Έτσι θα μπορούσε να μπει κάποιο φρένο στην συντελούμενη ανθρωπιστική καταστροφή. Τα χρήματα του ταμείου θα δοθούν σε ελληνικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών οι οποίες προσφέρουν ήδη βοήθεια τόσο σε ντόπιους όσο και σε ξένους."
Δηλαδή αυτό που μας λέει είναι ότι θα κατασκευάσει σπίτια για τους λαθρο προκειμένου να μείνουν για πάντα στη χώρα μας με την βοήθειά του!
Αν έχουν σπίτια (ίσως και καλύτερα από εμάς) τότε απλούστατα θα μας πουν "δεν μπορείτε να τους διώξετε είναι νόμιμοι, και βγάλτε το σκασμό". Και το καλύτερο η εφορία θα παίρνει τα σπίτια του κόσμου ενώ οι Ασιάτες, και Αφρικανοί "λάθρο" θα αποκτούν ενεργειακώς αναβαθμισμένα καινούρια σπίτια. Αλήθεια για τους Έλληνες θα φτιάξει σπίτια ο Τζωρτζ Σόρος;
Χρόνια ο κ. Σόρος κατηγορούνταν σαν όργανο της ΝΤΠ και δεν χάνει την ευκαιρία να αποδεικνύει τους ισχυρισμούς αυτούς. Η δύναμη της ΝΤΠ είναι τεράστια, αλλά πλέον έχει αποκαλυφθεί οι μάσκες "έπεσαν" και μπορεί να καταπολεμηθεί, εάν ο κόσμος βρίσκεται σε εγρήγορση. Η αφύπνηση θέλει μια μόνο στιγμή για να πραγματοποιηθεί, και μετά δεν χάνεται πια.
Οι οργανώσεις αυτές πάντως δεν μπορούν να υποκαταστήσουν για μεγάλο διάστημα την κρατική και ευρωπαϊκή παρέμβαση. Ο ίδιος εξήγησε ότι η αφετηρία της ιδέας του ήταν το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο θύμα της τρέχουσας χρηματιστικής κρίσης. Δηλαδή ο άνθρωπος μας "λυπάται" και θέλει να μας βοηθήσει εξαφανίζοντάς μας. Μόνο που κάνει ένα μεγάλο λάθος, όπως και όλοι οι παγκοσμιοποιητές, η Ελλάδα παράγει Έλληνες, ακόμα και αν μας εξοντώσουν ο ιερός αυτός χώρος θα παράξει εκ νέου Έλληνες.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η Κίνα έδωσε φλος ρουαγιάλ στην Ελλάδα!


Τι κρύβεται πίσω από την αλλαγή στάσης της Γερμανίας απέναντι στην ελληνική κρίση χρέους; Σε άρθρο του στο περιοδικό Stern o Γερμανός δημοσιογράφος Hans-Ulrich Jörges σημειώνει την εντυπωσιακή μεταστροφή της γερμανικής πολιτικής απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα μετά την επίσκεψη Μέρκελ στην Κίνα στα τέλη Αυγούστου.
Ξαφνικά όλοι στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, χωρίς να αποκλείουν πλέον την επιμήκυνση του προγράμματος ή ακόμη και ένα τρίτο πακέτο βοήθειας. Ακόμη και οι πιο συντηρητικές φωνές Βαυαρών πολιτικών, που ζητούσαν τη θυσία της Ελλάδας προς παραδειγματισμό, σίγησαν.
Σύμφωνα με το συντάκτη, η μεταστροφή αυτή οφείλεται στις έντονες παρασκηνιακές πιέσεις που ασκήθηκαν από την κινεζική ηγεσία κατά την επίσκεψη Μέρκελ στο Πεκίνο. Λέγεται ότι ο πρωθυπουργός Wen Jiabao απείλησε χωρίς περιστροφές την καγκελάριο της Γερμανίας στις μεταξύ τους συζητήσεις ότι «έχουμε ήδη χάσει 30 δισεκατομμύρια στην Ελλάδα. Εάν χάσουμε άλλα 40, δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα πλέον για τη σταθεροποίηση του ευρώ».
Πέρα από την έκθεση της Κίνας στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, το ύψος της οποίας δεν είναι ακριβώς γνωστό και τους φόβους για φαινόμενο ντόμινο σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη σημαντικό ρόλο στις κινήσεις της κινεζικής ηγεσίας παίζει και «η στρατηγική συμμαχία» που έχουν συνάψει Κίνα και Ελλάδα. Σύμφωνα με το συντάκτη του περιοδικού Stern, η Κίνα έχει επιλέξει την Ελλάδα ως την « πύλη της στην Ευρώπη», με στόχο να δημιουργήσει ένα σύγχρονο «δρόμο του μεταξιού» για το παγκόσμιο εμπόριο.
Η επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά είναι μόνο η αρχή. Ήδη οι Κινέζοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και για άλλα ελληνικά λιμάνια, διαπραγματεύονται συμφωνίες με ελληνικές εταιρείες για την κατασκευή ανεμογεννητριών και εγκαταστάσεων ηλιακής ενέργειας, ενώ ενδιαφέρονται και για το 40% του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετά τη λήξη του συμβολαίου διαχείρισης που κατέχει σήμερα γερμανική εταιρεία. Αλλά και για το λιμάνι του Πειραιά στόχος των Κινέζων είναι να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο λιμάνι μεταφοράς container στη Μεσόγειο, μέσω του οποίου θα διοχετεύονται κινεζικά προϊόντα σε Ευρώπη, Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή.
Εάν η Ελλάδα έβγαινε από την Ευρωζώνη, οι κινεζικές επενδύσεις θα έχαναν μονομιάς την αξία τους. Η Κίνα θα είχε επενδύσει σε ένα αποτυχημένο κράτος που θα βυθιζόταν στην εξαθλίωση και η υπόλοιπη Ευρώπη θα έπρεπε «να το πληρώσει».
Κλείνοντας το άρθρο του ο Γερμανός δημοσιογράφος σημειώνει: « Είναι πολύ πιθανό, ότι στο ευρωπαϊκό πόκερ η Κίνα έδωσε φλος ρουαγιάλ στους Έλληνες. Και αυτοί δεν το έχουν πάρει είδηση ακόμα».
Το άρθρο με τίτλο “Die chinesische Karte” του Hans-Ulrich Jörges δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του περιοδικού Stern δύο μέρες μετά την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα στις 11.10.2012.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ταφόπλακα για Ομόρρυθμες Ετερόρρυθμες ο ενιαίος φόρος

Φόβοι για ντόμινο λουκέτων σε ΟΕ και ΕΕ από το σχέδιο επιβολής ενιαίου φόρου, με 2 κλίμακες, όπως θα ισχύσει για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της μεγάλης επιβάρυνσης.

Τη ριζική ανατροπή του τρόπου φορολόγησης των κερδών για τις Ομόρρυθμες και τις Ετερόρρυθμες Εταιρείες εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα τελευταία σενάρια για τις ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.
Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, στη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο της φορολογικής μεταρρύθμισης, ο φόρος που θα επιβάλλεται στις ΟΕ και τις ΕΕ θα είναι επί του συνόλου των κερδών, με κλίμακες αντίστοιχες με αυτές που θα ισχύσουν για τον φόρο εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών, δηλαδή 26% για κέρδη μέχρι 40.000 ευρώ και 33% για πάνω από 40.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, επιβάλλεται φόρος 20% στο 50% των κερδών της εταιρείας, ενώ το υπόλοιπο 50% επιμερίζεται στους Ομόρρυθμους Εταίρους και φορολογείται με βάση την κλίμακα φορολόγησης εισοδήματος φυσικών προσώπων.
 
Εφόσον ισχύουν οι πληροφορίες και υιοθετηθεί τελικώς η παραπάνω ρύθμιση, θα αποτελέσει ταφόπλακα για τις δοκιμαζόμενες μικρομεσαίες ΟΕ και ΕΕ, που θα βρεθούν αντιμέτωπες με τεράστια επιπλέον επιβάρυνση. Μάλιστα, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η νέα φορολόγηση θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για τις επιχειρήσεις, ενώ εκφράζονται φόβοι για ραγδαία αύξηση των λουκέτων.

Για να γίνει κατανοητή η ιδιαίτερα αυξημένη φορολογική επιβάρυνση, παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:
 
Έστω ΟΕ, με δύο Ομόρρυθμους Εταίρους (ο καθένας από τους οποίους έχει μερίδιο 50%) και με καθαρά κέρδη ύψους 50.000 ευρώ. Θεωρούμε ακόμη ότι οι εταίροι δεν έχουν άλλα εισοδήματα.

Με όσα ισχύουν μέχρι σήμερα, από το σύνολο των κερδών, το 50%, δηλαδή τα 25.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 20%, ο φόρος δηλαδή που προκύπτει ανέρχεται σε 5.000 ευρώ.

Το υπόλοιπο 50% των κερδών της εταιρείας (25.000 ευρώ) θα επιμεριστεί στους δύο εταίρους (12.500 ευρώ στον καθένα) και θα υποβληθεί στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Με την ισχύουσα κλίμακα και εάν θεωρήσουμε ότι οι εταίροι δεν έχουν άλλα εισοδήματα, ο φόρος που προκύπτει για τον καθένα ανέρχεται σε 790 ευρώ, δηλαδή, συνολικά, η επιβάρυνση ανέρχεται στα 1580 ευρώ. Ο συνολικός φόρος δηλαδή για την Ομόρρυθμη Εταιρεία και τους εταίρους της φθάνει τα 6580 ευρώ(5000+1580).


Εάν ωστόσο επαληθευτεί το τελευταίο σενάριο που επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ, θα επιβληθεί φόρος 26% στα κέρδη της εταιρείας μέχρι τα 40.000 ευρώ και 33% για το ποσό από τα 40.001 ευρώ έως τα 50.000 ευρώ. Δηλαδή 10.400 ευρώ και 3.300 ευρώ, σύνολο 13.700 ευρώ.
 

Δηλαδή, με το νέο σχέδιο προκύπτει υπερδιπλάσια φορολογική επιβάρυνση, και συγκεκριμένα κατά 7.120 ευρώ!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Οι τελικές! μειώσεις των συντάξεων

Οριστικοποιήθηκαν οι τελικές μειώσεις των συντάξεων που τελικά θα φτάνουν το 25% ύστερα από τη συνεδρίαση του Euroworking Group. Από το μέτρο αυτό τελικά θα εξοικονομηθούν 900 εκατ. ευρώ από τα 450 εκατ. που είχαν υπολογιστεί με τις αρχικές μειώσεις που έφταναν το 12%.

Oι περικοπές τελικά θα είναι από 5 ως 25% και θα ξεκινήσουν από το πρώτο ευρώ για συνολική σύνταξη (κύρια και επικουρική ) άνω των 1.000 ευρώ.

Ειδικότερα, οι κλίμακες που τελικά θα υιοθετηθούν είναι για συνολική σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ θα μειωθεί κατά 5%, από 1.500 ως 2000 ευρώ 10%, από 2.000 ως 3.000 ευρώ 15% από 3.000 ως 4.000 ευρώ 20% και από 4.000 ευρώ και πάνω 25%. Εκτιμάται ότι με τις περικοπές αυτές η εξοικονόμηση θα φτάσει τα 900 εκ. ευρώ από 450 εκ. ευρώ που ήταν με τις κλίμακες από 3 ως 12%. 

Παράλληλα, αποφασίστηκε να μην υπάρξει επιβολή αναδρομικής εισφοράς από 1 έως 3% για περίπου 400.000 συνταξιούχους κυρίως του δημοσίου και ΔΕΚΟ που έλαβαν εφάπαξ από το 1995 και μετά. Στελέχη του υπουργείο Εργασίας επιβεβαίωσαν χθες ότι τελικά δεν θα επιβληθεί αναδρομική εισφορά.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πρόβλεψη προϋπολογισμού 2013, ανεργία 22,8%,ύφεση 4,5%, με την ανεργία να τρέχει τον Ιούλιο 25,1% έχουν ήδη πέσει έξω


Στα 10,983 δισ. ευρώ έχει ανέβει ο συνολικός λογαριασμός των πρόσθετων μέτρων για το 2013. Από αυτά η καθαρή απόδοσή τους θα είναι 9,374 δισ. ευρώ. Στο συνολικό λογαριασμό των μέτρων το μεγαλύτερο μέρος αποτελούν οι περικοπές στις δαπάνες (8,993 δισ. ευρώ) ενώ οι παρεμβάσεις στο σκέλος των εσόδων είναι 1,99 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή προσυπογράφει συνολική απώλεια ΑΕΠ 24,5% σε 6 χρόνια, ενώ προβλέπει ύφεση 4,5% το 2013 και ανεργία στο 22,8% από 22,4% το 2012.

Ο προϋπολογισμός φέρνει το 2013 νέα μέτρα ύψους 10,98 δισ. ευρώ τα οποία (λόγω ύφεσης) θα αποδώσουν στην πράξη 9,4 δισ. ευρώ, μειώνοντας ισόποσα το έλλειμμα. Σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο έως το 2016 τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι ύψους 14,2 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 7,6 δισ. ευρώ είναι περικοπή δαπανών και το υπόλοιπο ποσό αυξήσεις φόρων. Το αποτέλεσμα όλων αυτών θα είναι οριακό πρωτογενές πλεόνασμα 748 εκατ. ευρώ (0,4% του ΑΕΠ), ενώ το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης (μαζί με τόκους) διαμορφώνεται στα 9,4 δισ. ευρώ το 2013. Τα φορολογικά έσοδα αναμένεται να μειωθούν κατά 5,6% και οι πρωτογενείς δαπάνες να περισταλούν κατά 6,2%. Το σύνολο των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού, πλην χρεολυσίων, αναμένεται να μειωθεί κατά 9,8%.

Η ύφεση το 2012 εκτιμάται πλέον στο 6,5% του ΑΕΠ. Η πτώση στην ιδιωτική κατανάλωση είναι πολύ μεγαλύτερη (7,7% φέτος και 7% το 2013). Οι επενδύσεις αναμένεται και αυτές να συρρικνωθούν, το 2013 κατά 3,7%, ενώ το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να αυξηθεί και πάλι στο 22,8% από 22,4% φέτος.

Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων φέτος και το 2013 διαμορφώνεται στα 6,85 δισ. ευρώ. Η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες κατανέμεται σε 3,5 δισ. φέτος και 3,5 δισ. ευρώ το 2013.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας:

Για το έτος 2013 το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται να περιορισθεί στα 9,4 δισ. ευρώ ή στο 5,2% του ΑΕΠ και το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 748 εκατ. ευρώ ή στο 0,4% του ΑΕΠ.

Η βελτίωση του ελλείμματος κατά 1,4 εκατοστιαίες μονάδες θα προέλθει κυρίως από τη βελτίωση του αποτελέσματος του ισοζυγίου του κρατικού προϋπολογισμού, και ιδιαίτερα από το σκέλος των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού που είναι μειωμένες κατά 6,05 δισ. ευρώ.

Στο  189,1% το χρέος του 2013
Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης στο τέλος του 2012 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 340.600 ε-κατ. ευρώ ή 175,6% του ΑΕΠ, έναντι 355.657 εκατ. ευρώ ή 170,6% του ΑΕΠ το 2011, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,0% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι σε απόλυτους αριθμούς το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 15.057 εκατ. ευρώ.

Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης του έτους 2013 προβλέπεται ότι θα ανέλθει στα 346.200 εκατ. ευρώ ή 189,1% του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 13,5% του ΑΕΠ έναντι του 2012.

Παραδοχή για «φαύλο κύκλο» δημοσιονομικής προσαρμογής
Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση: Βασικό χαρακτηριστικό των οικονομικών εξελίξεων για το 2012 ήταν η παραμονή της οικονομίας σε βαθειά ύφεση, η οποία άρχισε το 2008 και συνεχίζεται αμείωτη για πέμπτο συνεχόμενο έτος, με τη συνολική συρρίκνωση του ΑΕΠ να ξεπερνά το 20% την τελευταία πενταετία. Φαίνεται ότι η Ελληνική οικονομία έχει περιπέσει σε ένα φαύλο κύκλο δημοσιονομικής προσαρμογής – ύφεσης – μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, με κεντρικό σημείο αναφοράς την εντεινόμενη αβεβαιότητα, ο οποίος μπορεί να διακοπεί αν ενισχυθούν οι θετικές προσδοκίες για την οικονομία. Οι θετικές προσδοκίες είναι συνάρτηση, κυρίως, ενός αξιόπιστου προγράμματος οικονομικής πολιτικής, ενός σταθερού χρηματοπιστωτικού πλαισίου και πρωτοβουλιών για την ανάταξη της οικονομίας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει η εισηγητική, η δημοσιονομική στρατηγική της Κυβέρνησης για το 2013 βασίζεται στους παρακάτω πυλώνες:

* στην εφαρμογή ενός νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2013-2016,

* στην υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και θεσμικών αλλαγών,

* στη δημιουργία ενός απλού, δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος,

* στην επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και του προγράμματος αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και

* στην περαιτέρω αναδιάρθρωση και συγχώνευση των φορέων του δημόσιου τομέα.


Αποκρατικοποιήσεις
 

Ο γενικότερος στόχος είναι η επίτευξη εσόδων της τάξης των 2.586 εκατ. ευρώ κατά το 2013, δεδομένου του ευρύτερου μακροοικονομικού περιβάλλοντος, έσοδα εκ των οποίων τα πιο πολλά αναμένονται το τελευταίο τρίμηνο.
Ο προγραμματισμός του 2013 περιλαμβάνει την αξιοποίηση των 15 παρακάτω περιουσιακών στοιχείων:

1 ΟΠΑΠ 2, (2η δόση τιμήματος για την άδεια για τα 35.000 παιγνιομηχανήματα)
2 Κρατικά Λαχεία
3 IBC (2η δόση – εξόφληση)
4 ΔΕΠΑ
5. ΔΕΣΦΑ
6 Κασσιώπη
7 ΟΠΑΠ – Πώληση 33%
8 Πώληση / επαναμίσθωση 28 κτιρίων
9 ΕΛΠΕ
10 Αστέρας Βουλιαγμένης
11 ΛΑΡΚΟ
12 Αφάντου
13 Περιφερειακά Αεροδρόμια
14 Ελληνικά Ταχυδρομεία
15 Αποθηκευτικός χώρος «Νότια Καβάλα»

Παράλληλα, σύμφωνα με την εισηγητική  προωθείται επίσης η επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να ξεκινήσουν στο άμεσο μέλλον και οι παρακάτω αποκρατικοποιήσεις:

• πώληση μετοχών της ΕΥΑΘ,
• πώληση μετοχών της ΕΥΔΑΠ,
• πώληση μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων,
• πώληση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ, εταιρίας εξόρυξης και μεταλλουργικής επε-ξεργασίας σιδηρονικελίου,
• πώληση επιλεγμένων περιουσιακών στοιχείων του αμυντικού τομέα της εταιρείας «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

30/10/12

Μειώνονται οι δαπάνες της βουλής στον νέο προϋπολογισμό αλλά παραμένουν τεράστιες


Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του Προέδρου «η Βουλή των Ελλήνων συμβάλει στην εθνική προσπάθεια για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της χωράς» ενώ προσθέτουν ότι αν και ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για μείωση της τάξης των 12 εκατομμύρια ευρώ τελικά επιτεύχθηκε διπλάσια περικοπή.
Υπό αυτά τα δεδομένα το ύψος των δαπανών του κοινοβουλίου για το 2013 θα ανέλθει σε 148,7 εκατομμύρια ευρώ (0,23% του κρατικού προϋπολογισμού) έναντι 170,9 εκατομμύρια που ήταν το 2012. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ο στόχος για το 2013 ήταν να διαμορφωθεί ο προϋπολογισμός της Βουλής στα 185 εκατομμύρια ευρώ και το 2015 στα 175 εκατ. ευρώ.
Πέραν αυτών πρέπει να σημειωθεί ότι οι περικοπές αφορούν και τις συνολικές αποδοχές των βουλευτών με συνέπεια η συνολική μείωση από το 2009 να ανέρχεται σε 48%. Μεταξύ των περικοπών περιλαμβάνεται και η περαιτέρω μείωση της αποζημίωσης για συμμετοχή στις κοινοβουλευτικές επιτροπές η οποία από 150 ευρω ανασυνεδρίαση που είναι σήμερα θα διαμορφωθεί σε 105 ευρώ.
Επιπροσθέτως, μειωμένο κατά 40-50% είναι και το κονδύλι για τους επιστημονικούς συνεργάτες. Να σημειωθεί ότι υπέρ του προϋπολογισμού ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, κατά ψήφισε η Χρυσή Αυγή ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ διαφώνησαν με τις περικοπές στην μισθοδοσία υπαλλήλων και επιστημονικών συνεργατών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Άδειες για τα 4 οικόπεδα στην ΑΟΖ της Κύπρου


Την καταρχήν χορήγηση άδειας για τέσσερα τεμάχια στην κυπριακή ΑΟΖ αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο.
Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης, οι άδειες αποφασίστηκε να χορηγηθούν για τα τεμάχια 2, 3, 9 και 11.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι αναμένεται οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν εντός του 2013.
Διαπραγματεύσεις για τα τεμάχια αρχίζουν σύντομα με τις κοινοπραξίες ENI, Cogas, Total  - Novatec και GP Global Resources και Total.
«Λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια έχουμε αποφασίσει να εγκρίνουμε την κατ’ αρχήν άδεια και εννοείται να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις σε ότι αφορά τα οικόπεδα 2 και 3 με την κοινοπραξία των εταιριών ΕΝΙ, η οποία είναι ιταλικής προσέλευσης και της Cogas από την Νότιο Κορέα».  Σε ότι αφορά το οικόπεδο 9, είπε, «να προχωρήσει η διαπραγμάτευση με την κοινοπραξία Total E&P Activities η οποία είναι σε σύμπραξη με τη Novatec και την GP Global Resources». Συμπλήρωσε τέλος ότι «σε ότι αφορά το οικόπεδο 11 με την εταιρεία Total».
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι αναμένεται οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν εντός του 2013.
«Στη βάση και των κριτηρίων που έχουμε εξαγγείλει και των εκθέσεων και των μελετών έχει αποφασίσει να εγκρίνει την κατ’ αρχήν χορήγηση άδειας – λαμβάνοντας τους όρους διαπραγμάτευσης που αναφέρονται στους βασικούς άξονες διαπραγμάτευσης όπως καταγράφονται και στην έκθεση της συμβουλευτικής επιτροπής – για τέσσερα τεμάχια που βρίσκονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για τα τεμάχια 2, 3, 9 και 11. 
Ο κ. Συλικιώτης εξήγησε ότι «ο λόγος που αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με αυτά τα τέσσερα τεμάχια πρώτα απ’ όλα είναι η δημιουργία οικονομιών κλίμακας δοθέντων των συνεργιών που θα προκύψουν ως αποτέλεσμα της γεωγραφικής εγγύτητας και συνέχειας αυτών των τεμαχίων με το τεμάχιο 12 όπου ανευρεθήκαν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων».
Ο δεύτερος λόγος, σύμφωνα με τον Υπουργό, είναι «για να συμβάλλει σε μια συνετή και αειφόρο ανάπτυξη του φυσικού πλούτου της χώρας μας». Απαντώντας σε ερώτηση ως προς το γιατί αποφασίστηκε να προχωρήσει η διαπραγμάτευση μόνο για τα τέσσερα αυτά τεμάχια ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι είναι διεθνής πρακτική να γίνεται η αδειοδότηση σταδιακά.
Ανέφερε επίσης ότι η αξιολόγηση για τα υπόλοιπα τεμάχια συνεχίζεται, προσθέτοντας ότι σε όλους τους αιτητές θα αποσταλεί επιστολή για το κατά πόσο επιθυμούν ανανέωση της άδειας τους για ακόμη 190 ημέρες. Πρόσθεσε ότι το χρονικό περιθώριο των αιτήσεων λήγει στις 17 Νοεμβρίου και υπάρχει υποχρέωση ενημέρωσης των εταιρειών δέκα ημέρες πριν τη λήξη του.
«Σύντομα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης», είπε.
Ερωτηθείς πότε αναμένεται να γίνει η επόμενη διερευνητική εξόρυξη ο Υπουργός είπε ότι «κανένας δεν μπορεί να προκαθορίσει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης». Την ίδια ώρα όμως, υπενθύμισε ότι από το Φεβρουάριο έχει δημοσιευθεί το πρότυπο συμβόλαιο, το οποίο όπως ανέφερε, ήταν αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς.
«Είχαμε πει τότε ότι ήταν ένα ολοκληρωμένο πρότυπο συμβολαίου γιατί σήμερα αποκτήσαμε εμπειρία, άρα η βάση του συμβολαίου θα είναι αυτό», είπε.
Πρόσθεσε επίσης ότι σήμερα υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Συλικιώτη «από μια άποψη βοηθά περισσότερο να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι διαπραγματεύσεις».
Αναμένεται, είπε, «οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν το 2013».
Παράλληλα υπενθύμισε ότι στον πρώτο γύρο αδειοδότησης οι διαπραγματεύσεις είχαν διαρκέσει περίπου 8 μήνες, προσθέτοντας ότι «τότε βεβαίως, ήταν πολύ διαφορετικά τα δεδομένα και οι συνθήκες και ενδεχομένως τώρα να είναι πιο σύντομα».
Οσον αφορά στην έναρξη των ερευνητικών γεωτρήσεων, είπε ότι «αυτό θα καθοριστεί από το συμβόλαιο», υπενθυμίζοντας εκ νέου ότι η ερευνητική γεώτρηση της Noble ξεκίνησε εν τέλει πιο γρήγορα απ’ ότι προνοούσε το συμβόλαιο.
Αρα, σημείωσε, «θεωρούμε ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε, εφόσον υπογραφούν τα συμβόλαια, νέες εξορύξεις στα τεμάχια της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Απαντώντας σε ερώτηση για το οικονομικό όφελος που θα προκύψει για την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι ουσιαστικά «η οικονομική πρόταση αποτελείται από δύο μέρη, το όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας από την εξόρυξη, δηλαδή το ποσοστό το οποίο μετά τα  ανακτήσιμα έξοδα  θα πηγαίνει στο κράτος, που συνήθως κυμαίνεται σε ψηλά ποσοστά, προσεγγίζει ενδεχομένως και το 70%», προσθέτοντας ότι «το δεύτερο ήταν οι προτάσεις για τα δικαιώματα υπογραφής».
Δηλαδή, διευκρίνισε, με την υπογραφή των συμβολαίων, οι κοινοπραξίες που θα εξασφαλίσουν την άδεια για εξόρυξη θα καταβάλλουν αυτό που λέγεται «signature bonus», μπόνους υπογραφών, όπως είπε, προσθέτοντας ότι αυτά είναι τα έσοδα 200 εκ. ευρώ για τα οποία έγινε αναφορά στις προτάσεις της κυβέρνησης (για την ανάπτυξη).
Αυτό υπολογίστηκε γενικά, είπε, με κάποιους μέτριους υπολογισμούς, λέγοντας ότι τα ποσά που θα καταβληθούν θα είναι επίσης αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
Εκείνο που έχει σημασία, είπε, είναι ότι με αυτή την απόφαση ανοίγουν κάποιες μεγάλες προοπτικές, πρώτα και κύρια και για την οικονομία της Κύπρου και για το ρόλο που διαδραματίζει ως ένας νέος σημαντικός ενεργειακός παίκτης και στην Ευρώπη αλλά και στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
«Αντιλαμβάνεστε το πόση σημασία έχει για την οικονομία μας η υπογραφή συμβολαίου με σημαντικές κοινοπραξίες που έχουν μεγάλη δραστηριότητα διεθνώς στα θέματα υδρογονανθράκων και πόσο σημαντικό είναι το μήνυμα που στέλλεται για την οικονομία της Κύπρου», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «με την υπογραφή συμβολαίου ξεκινούν σημαντικά έργα στην Κύπρο και σημαντικές επενδύσεις, όπως παράλληλα σημαίνει και δημιουργία αρκετών θέσεων εργασίας».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Συμφωνήσαμε με τον Δ. Αβραμόπουλο να τους παρακολουθούμε!


Σε μια  πρωτοφανή συμφωνία στα πολιτικά αλλά και διεθνή δεδομένα κατά ελληνικού κόμματος και μάλιστα του κοινοβουλίου ήρθαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας Δημήτρης Αβραμόπουλος και Έντμοντ Παναρίτι.
Όπως ανακοίνωσε ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών στην αλβανική εφημερίδα   «Gazeta Start»  η συμφωνία μεταξύ των δύο υπουργών αφορά τον «περιορισμό της δράσης της «Χρυσής Αυγής» σε Ελλάδα και Αλβανία»!
Πιο συγκεκριμένα και όπως ανακοίνωσε ο υπουργός εξωτερικών της Αλβανίας, Έ.  Παναρίτι η χώρα του ήρθε σε συμφωνία σήμερα με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλο προκειμένου να περιορίσουν από κοινού τη δράση της «Χρυσής Αυγής» σε Ελλάδα και Αλβανία.
Ο Ε. Παναρίτι όμως προχώρησε και σε άλλες δηλώσεις για την Ελλάδα, δηλώσεις οι οποίες  ουσιαστικά απευθύνονται σε χώρα «προτεκτοράτο»:
Πιο συγκεκριμένα ο Ε. Παναρίτι δήλωσε  στην «Gazeta Start»   ότι η αλβανική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει  στο μέλλον την είσοδο στο έδαφος της Αλβανίας ελληνικών εξτρεμιστικών  σχηματισμών!
Αναφερόμενος στις συγκεντρώσεις  Ελλήνων στην Κλεισούρα και τις Βουλιαράτες που πραγματοποιήθηκαν με την ευκαιρία της 28ης Οκτωβρίου, προς τιμή των πεσόντων στρατιωτών , ο Παναρίτι δήλωσε ότι «τέτοιες  φασιστικές πορείες δεν θα επιτραπούν στην Αλβανία . Επίσης τέτοιες τελετές  μπορούν να γίνονται και στην Ελλάδα(!) και δεν υπάρχει καμία ανάγκη για γίνονται επιδρομές μέσα στο αλβανικό έδαφος και πολύ περισσότερο χωρίς ενημέρωση από τις αρχές της γειτονικής χώρας και αυτό είναι μια ασέβεια».
«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχα  στην Ελλάδα (σ.σ. 3 Οκτωβρίου) , είχα δηλώσει  ξεκάθαρα και με έμφαση στον  έλληνα ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλο , και συμφώνησε και ο ίδιος ότι  τόσο η αλβανική κυβέρνηση όσο και η ελληνική θα  καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ελέγχονται  αυτοί οι σχηματισμοί, με ακραίους, φασιστικούς και εθνικιστικούς προσανατολισμούς που σκοπό έχουν να διαταράξουν τις σχέσεις μας».
Προφανώς ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών ξανά ότι δεν πρόκειται για ελληνικούς μηχανισμούς αλλά ένα πολιτικό κόμμα που εξελέγει να εκπροσωπεί ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων των τελευταίων εκλογών στη Βουλή, αλλά εάν αυτό δεν του το θύμισε ο Έλληνας υπουργός, γιατί να το θυμηθεί ο ίδιος;
Και ο Αλβανός υπουργός κατέληξε:
«Θεωρώ απολύτως αδικαιολόγητες  την ανάληψη τέτοιων εκδηλώσεων που υπενθυμίζουν άλλες εποχές παρόμοιες με εκείνες των χρόνων του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου όπως  « Η Μεγάλη φασιστική πορεία προς τη Ρώμη» ( του Μουσολίνι) κλπ. Επειδή κατά κανόνα είναι περιττές. Τέτοια γεγονότα είναι φυσικό και αρκετά λογικό  να προκαλούν αντιδράσεις».
«Κάνω έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση να προβαίνει σε μεγαλύτερο και πιο λεπτομερή  έλεγχο των εξτρεμιστικών ομάδων και κάθε κίνηση τους  πρέπει να κοινοποιείται στο υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας. Τα ζητήματα που εκκρεμούν δεν μπορούν να επιλυθούν σε κλίμα έντασης», δήλωσε ο υπουργός Έντμοντ Παναρίτι.
Οι πραγματικά εξοργιστικές αλλά και προκλητικές αυτές  δηλώσεις του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών ο οποίος πρακτικά διατάζει το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ως να είναι υφιστάμενοί του να προβαίνει σε έλεγχο  ενός ελληνικού πολιτικού κόμματος και μάλιστα ο αναιδέστατος αυτός τύπος απαιτεί να ενημερώνεται και το υπουργείο του από το αντίστοιχο ελληνικό σε κάθε περίπτωση!
Και όλα αυτά πότε; Δύο ημέρες αφού η ελληνική αποστολή μες επικεφαλής τον Έλληνα πρεσβευτή στην Αλβανία Νικόλαου Πάζιου πετροβολήθηκε από Αλβανούς καθοδόν προς τις εκδηλώσεις σε  Κλεισούρα της Πρεμετή!
Αναμφίβολα το ελληνικό ΥΠΕΞ οφείλει να παράσχει το τάχιστο εξηγήσεις για την απαράδεκτη αυτή συμφωνία στην οποία ήρθε, σύμφωνα  με τα λεγόμενα του Αλβανού υπουργού.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Οι δαπάνες των φορολογούμενων που "φακελώνει" η εφορία

Στην τελική ευθεία για την καταγραφή μιας σειράς δαπανών και συναλλαγών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι μπαίνει το υπουργείο Οικονομικών. Με απόφασή του ορίζεται ότι τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, κλινικές, ασφαλιστικές εταιρείες, ιδιωτικά σχολεία και άλλοι φορείς και επιχειρήσεις θα πρέπει να αποστείλουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων λεπτομερή στοιχεία για τις συναλλαγές των πελατών τους- φορολογούμενων.

Με βάση τα στοιχεία αυτά θα δημιουργηθούν μεγάλες βάσεις δεδομένων οι οποίες θα επιτρέψουν στις ελεγκτικές υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ να προσδιορίζουν το ύψος των δαπανών διαβίωσης των φορολογούμενων οι οποίοι μπαίνουν στο ελεγκτικό μικροσκόπιο.

Τα στοιχεία θα πρέπει να αποσταλούν με ηλεκτρονικά αρχεία στη ΓΓΠΣ το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου 2013 και θα αφορούν στις συναλλαγές των φορολογούμενων το 2011, ενώ για ορισμένες κατηγορίες συναλλαγών θα πρέπει να αποσταλούν και στοιχεία παλαιότερων ετών.

Οι φορείς που καλούνται από το υπουργείο Οικονομικών να αποστείλουν στοιχεία με τις συναλλαγές των πελατών τους είναι:

-τράπεζες. Θα πρέπει να υποβάλλουν στη ΓΓΠΣ αναλυτικές καταστάσεις με τα δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, υπόλοιπο και κινήσεις λογαριασμών, ενεργών ή μη, που άνοιξαν ή έκλεισαν. Επίσης, οι τράπεζες θα πρέπει να αποστείλουν στη ΓΓΠΣ αναλυτικές καταστάσεις με τις συναλλαγές που έχουν γίνει σε ελληνικά ATM με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες οι οποίες έχουν εκδοθεί από τράπεζες του εξωτερικού. Να σημειωθεί ότι πολλοί Έλληνες έχουν μεταφέρει τις καταθέσεις του σε ξένες τράπεζες και χρησιμοποιούν για την διεκπεραίωση των συναλλαγών τους στην Ελλάδα κάρτες που εκδόθηκαν εκτός συνόρων.

-ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Θα πρέπει να υποβάλλουν αναλυτικά τα ασφάλιστρα που έχει καταβάλει κάθε φορολογούμενος για κάθε είδους καλύψεις (ζωής, υγείας, αυτοκινήτων κλπ)

-ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Υποχρεώνονται να αποστείλουν στη ΓΓΠΣ τα αναλυτικά ποσά που κατέβαλαν οι γονείς για δίδακτρα και  πρόσθετες δραστηριότητες. Τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να αποσταλούν έως τις 20 Νοεμβρίου 2012.

-ιδιωτικές κλινικές και νοσηλευτήρια. Θα πρέπει να αποστείλουν αναλυτικά τις δαπάνες που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι για τη νοσηλεία τους.

-εταιρείες ηλεκτρικού ρεύματος, κινητής τηλεφωνίας, ύδρευσης. Οι εταιρείες αυτές θα πρέπει να υποβάλουν στο υπουργείο Οικονομικών αναλυτικά στοιχεία με τις δαπάνες των πελατών τους.

-ασφαλιστικά ταμεία. Υποχρεώνονται να υποβάλλουν αναλυτικές καταστάσεις με τις εισφορές που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι τους (πλην των μισθωτών εφόσον δεν έχουν καταβάλει εισφορές για προαιρετική ασφάλιση). 

Όλα τα παραπάνω στοιχεία θα είναι κωδικοποιημένα στη βάση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου κάθε φορολογούμενου ενώ θα υπάρχουν και πρόσθετα στοιχεία, όπως είναι ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των ασφαλισμένων. Με βάση αυτά τα στοιχεία το ΥΠΟΙΚ θα πραγματοποιεί σαρωτικές διασταυρώσεις προκειμένου να εντοπίσει φορολογούμενους με πολύ υψηλές δαπάνες οι οποίοι όμως δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Μάχη για την ζωή δίνει η Μυρτώ, αλλά ποιός νοιάζεται για αυτή


Μάχη για τη ζωή εξακολουθεί να δίνει η 15χρονη Μυρτώ, τρεις και πλέον μήνες μετά τη σοκαριστική βάρβαρη επίθεση που δέχθηκε στην Πάρο από τον λαθροεισβολέα Πακιστανό.
Σύμφωνα με τον πατέρα της, η κοπέλα δεν έχει δείξει ουσιαστικά σημάδια βελτίωσης και είναι αμφίβολο εάν θα συνέλθει. Όπως δήλωσε  ο πατέρας της Γιάννης Παπαδομιχελάκης, η κόρη του «το μόνο που έχει καταφέρει είναι να ανοίγει τα μάτια και να αναπνέει μόνη της. Αλλά δεν έχει συνείδηση».
Η Μυρτώ έχει μεταφερθεί από το «Αττικό Νοσοκομείο» στο «Υγεία», με σκοπό να βρεθεί έπειτα σε κέντρο αποκατάστασης. Όμως ο δρόμος είναι πολύ μακρύς και δεν αποκλείεται να μην επανέλθει ποτέ.
Είναι πραγματικά τραγικό και απεχθές το γεγονός ότι ενώ για την φερόμενη κακοποίηση των αναρχικών από την Αστυνονομία κινητοποιήθηκαν ξένες εφημερίδες, οργανώσεις, ελληνικές εφημερίδες, κόμματα πολιτικοί κλπ για αυτή την βασανισμένη κοπέλα τις οποίας το μέλλον ήρθε να καταστρέψει με τον πιο βάρβαρο τρόπο ο Πακιστανός λαθροεισβολέας κανένας από τους παραπάνω υπερευαίσθητους φορείς δεν έχει δώσει σημασία.
Προφανώς αν άνηκε στον προοδευτικό χώρο ή αν ήταν αλλοδαπή μετνάστρια να είχε ελπίδα, επειδή όμως ήταν ακόμα μία από τις δεκάδες ελληνίδες που κακοοπιούνται από αλλοδαπούς κάθε χρόνο ποιός πραγματικά νοιάζεται.  Η υποκρισία του προοδευτικού χώρου σε όλο της το μεγαλείο.....   
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Κατεπείγουσα έρευνα για την τάχα "κυβερνοεπίθεση" στο ΥΠΟΙΚ


Eντολή για ταχύτατη διερεύνηση της υπόθεσης υποκλοπής εγγράφων από τα ηλεκτρονικά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών έδωσε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαρ. Λακαφώσης στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Με την παραγγελία του ζητεί να εντοπιστούν άμεσα τα ηλεκτρονικά ίχνη των υπαιτίων για την κυβερνοεπίθεση και να του αποσταλεί, ακόμη και εντός της ημέρας, δικογραφία.
Η επίθεση αποδίδεται στους Anonymous, οι οποίοι υπέκλεψαν έγγραφα διαβαθμισμένα, αλλά και δεκάδες κωδικούς πρόσβασης, οι οποίοι αναρτήθηκαν σε κοινή θέα.
Ο στόχος ήταν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, απόρρητα έγγραφα (αλλά και απλά υπηρεσιακά) των οποίων είναι στο Διαδίκτυο, ενώ ανησυχίες εκφράζονται ανοιχτά για την περίπτωση που η επίθεση είχε στόχο τον άλλο βραχίονα του υπουργείου Οικονομικών, τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, όπου υπάρχουν τα φορολογικά δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών.
«Εκ των έσω»
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΟΙΚ υποψιάζεται πως πρόκειται για «εσωτερική υπόθεση», δηλαδή ότι η παραβίαση των συστημάτων ασφαλείας έγινε εκ των έσω.
Μεταξύ των εγγράφων που διέρρευσαν οι Anonymous είναι κατ'’ αρχήν το αρχείο με τους κωδικούς πρόσβασης στα συστήματα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεκάδων υπαλλήλων, οι οποίοι μάλιστα αναρτήθηκαν. Ορισμένοι εξ αυτών ήταν πανεύκολοι στην απομνημόνευσή τους και στην υποκλοπή τους, δεδομένου ότι έχουν ως συνθηματικό τους αριθμούς από το 1 έως το 6.
Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα έγγραφα, ορισμένα είναι απόρρητα, όπως τηλεγραφήματα του υπουργείου Εξωτερικών για τη στάση παραγόντων της Ευρωζώνης απέναντι στην ελληνική οικονομική κρίση.
Μεταξύ αυτών είναι έγγραφο της Deutsche Bank προς το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, που εστάλη στις 18 Οκτωβρίου 2012 και υπενθυμίζει πως στις 8 Νοεμβρίου 2012 λήγει η πληρωμή τόκων ύψους 900 εκατ. γιεν.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Συνελήφθησαν οι απατεώνες των ENERGA και HELLAS POWER

Για υποθέσεις διαφθοράς συνελήφθησαν οι υπεύθυνοι των εταιρειών, παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, ENERGA και HELLAS POWER.
 
Σε βάρος των πέντε στελεχών των δύο εταιρειών, για τους οποίους εκδόθηκε ήδη διάταξη για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους, ασκήθηκε από την Εισαγγελέα, Πόπη Παπανδρέου, συμπληρωματική δίωξη για τα αδικήματα της λαθρεμπορίας σε βαθμό κακουργήματος και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, στο πλαίσιο δράσης εγκληματικής οργάνωσης.
 
Οι συλληφθέντες, που κρατούνται στην ΓΑΔΑ, είναι οι Αριστείδης Φλώρος, Αχιλλέας Φλώρος, Βασίλης Μηλιώνης, Στέφανος Σιαφάκας, Χαράλαμπος Σμυρλιάδης και αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του ανακριτή Σπ. Γεωργουλέα για τις απολογίες τους.
 
Οι πέντε είναι ήδη κατηγορούμενοι καθώς έχει ασκηθεί εδώ και καιρό ποινική δίωξη σε βάρος τους, για υπεξαίρεση σε βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος, καθώς εμφανίζονται να μην αποδίδουν στα κρατικά ταμεία τα ποσά που προβλεπόταν από τις συμβάσεις τους με για την εμπορία ρεύματος.
 
Η ζημιά που, κατά το κατηγορητήριο, υπέστη το δημόσιο υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ.
 

Το colpo grosso που «φέσωσε» ΔΕΗ και Δημόσιο
Πώς Energa και Hellas Power «άλλαξαν τα φώτα» στο κράτος στέλνοντας τα χρήματα που εισέπρατταν από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελβετία.
 
Η ζημιά του Δημοσίου και της ΔΕΗ μπορεί να ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ! Είναι απίστευτο!». Με αυτή τη φράση, απολύτως αρμόδια πηγή του τομέα της ενέργειας εκτιμά στο «ΘΕΜΑ» το μέγεθος της ζημίας που έχουν υποστεί σε τελική ανάλυση τα συμφέροντα των ίδιων των φορολογουμένων, αφού τα λεφτά αυτά λείπουν από τα ταμεία του Δημοσίου (χαράτσι για τα ακίνητα), τη ΔΕΗ (το κράτος έχει το 51%) και τον Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) που τελεί υπό δημόσιο έλεγχο, την ώρα που η Energa και η Hellas Power τα έχουν εισπράξει από τους πελάτες τους μέσω των λογαριασμών ρεύματος.
 
Το ποσό για το ειδικό τέλος ακινήτων υπολογίζεται τουλάχιστον σε 120 εκατ. ευρώ και οι δύο εταιρείες, που ελέγχονται πλέον από ένα... ρωσοαραβικό fund, τη Worldwide Energy, λένε ότι θα τα αποδώσουν στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ το φέσι προς τη ΔΕΗ είναι σχεδόν 70 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν εισπραχθεί από τους πελάτες μέσω των λογαριασμών ως κόστη χρήσης του δικτύου και ως υποχρεώσεις κοινής ωφελείας. Προς, δε, τον ΔΕΣΜΗΕ τα χρέη είναι περίπου 120 εκατ. ευρώ (επίσης έχουν εισπραχθεί, μέσω των λογαριασμών, ως τέλος ΑΠΕ).
 
Τι έκαναν οι δύο εταιρείες; Απλώς εισέπρατταν αλλά δεν απέδιδαν ως όφειλαν με βάση την κείμενη νομοθεσία! Για πόσο διάστημα; Τουλάχιστον από τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν και είχε γίνει η πρώτη κλήση τους για εξηγήσεις από την αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Να καταργηθεί η έξοδος του Μεσολογγίου. Όλοι οι αριστεροί το ίδιο ανθέλληνες είναι οπότε τσάμπα πάνε τα λόγια


Νέα επίθεση κατά του ελληνισμού εξαπέλυσε η γνωστή “φιλέλλην” ακαδημαϊκός και βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση η οποία σύμφωνα με την εφημερίδα το ΒΗΜΑ(http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=481692ζητά την κατάργηση της αναπαράστασης της εξόδου του Μεσολογγίου, της  ανατίναξης της Αρμάτας στις Σπέτσες  την αναπαράσταση στο Κούγκι και τις εκδηλώσεις για το Λάβαρο της Αγίας Λαύρας.
Η μεγάλη "ακαδημαϊκός" του περίφημου "συνωστισμού" της Σμύρνης, χαρακτηρίζει όλες αυτές τις αναπαραστάσεις, περιλαμβανομένης και της αναπαράστασης της εισόδου των ελληνικών στρατευμάτων στη Θεσσαλονίκη θέση στην οποία συμφωνεί και ο Δήμαρχος της πόλης Γ. Μπουτάρης  ως... "εθνικιστικά κιτς".  
Όπως δηλώνει η ίδια όλες αυτές οι εκδηλώσεις δεν προσφέρουν τίποτα αναπαράγουν την εθνικιστική έξαρση, επαναλαμβάνονται συνεχώς και δεν γίνεται κανένας ιστορικός στοχασμός. Τελικά η ψήφος είναι σαν την τράπεζα ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση από το ταμείο.
Είναι δε σίγουρο ότι οι κάτοικοι του Μεσολογγίου, των Καλαβρύτων, του Σουλίου και των Σπετσών θα "τιμήσουν" με ιδιαίτερη θέρμη τις θέσεις της βουλευτού και το κόμμα στο οποίο ανήκει στις επόμενες εκλογές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

29/10/12

Αμερικανοποιείται ο φορολογικός ελέγχος

Νέες δόσεις αμερικανοποίησης ρίχνει στο φορολογικό σύστημα το υπουργείο Οικονομικών. Με το υπό κατάρτιση νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπεται ο εμπλουτισμός των επιλογών που θα έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογικοί ελεγκτές όσον αφορά τον έμμεσο προσδιορισμό των εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών. Πλέον οι ελεγκτές θα μπορούν να αθροίσουν ακόμη και τις δαπάνες των φορολογούμενων σε μετρητά προκειμένου να προσδιορίσουν εμμέσως το εισόδημά του.

Ειδικότερα στο φορολογικό νομοσχέδιο έχει περιληφθεί ειδικό άρθρο που αφορά στις τεχνικές έμμεσου προσδιορισμού των εισοδημάτων. Συγκεκριμένα η διάταξη προβλέπει ότι μπορούν με έμμεσες τεχνικές να προσδιοριστούν «τα φορολογητέα εισοδήματα των φορολογούμενων, τα ακαθάριστα έσοδα, οι εκροές και τα φορολογητέα κέρδη των επιτηδευματιών».

Ορισμένα από τα κριτήρια που θα χρησιμοποιούν οι ελεγκτές προκειμένου να προσδιορίζουν εμμέσως τα εισοδήματα των επαγγελματιών είναι:

-οι τραπεζικές του καταθέσεις και οι δαπάνες με μετρητά. Οι ελεγκτές θα μπορούν με βάση το ύψος των καταθέσεων και το ρυθμό συσσώρευσής τους τα προηγούμενα χρόνια καθώς και με βάση τις δαπάνες του φορολογούμενου να προσδιορίζουν εμμέσως το εισόδημά του.

-η σχέση της τιμής πώλησης προς το συνολικό όγκο του κύκλου εργασιών του επιτηδευματία. Αν διαπιστώνονται υψηλές τιμές πώλησης αλλά χαμηλός τζίρος θα μπορούν να προχωρήσουν σε επαναπροσδιορισμό των αποτελεσμάτων του φορολογούμενου.

Όταν έχει ολοκληρωθεί ο φορολογικός έλεγχος και πριν τη βεβαίωση των σχετικών φόρων ο φορολογούμενος θα καλείται από τις φορολογικές αρχές προκειμένου να δώσει εξηγήσεις αλλά και να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα των ελέγχων. Η αμφισβήτηση θα γίνεται, ωστόσο, μόνο με συγκεκριμένα στοιχεία, όπως είναι τα αποδεικτικά εισοδημάτων τα οποία έχουν ήδη φορολογηθεί η απαλλαγεί νόμιμα από τη φορολογία. O φορολογούμενος θα μπορεί να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα του έμμεσου προσδιορισμού του εισοδήματός του με παραστατικά που, για παράδειγμα, δείχνουν ότι η αύξηση των καταθέσεών του έγινε με δηλωμένο εισόδημα. Να σημειωθεί ότι βάσει του αυξημένου εισοδήματος που θα προσδιορίζει η εφορία θα αναπροσαρμόζονται και άλλα τα φορολογικά δεδομένα της ελεγχόμενης επιχείρησης, όπως είναι ο ΦΠΑ, τα φορολογητέα κέρδη, οι εκροές κ.α..
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

28/10/12

Τη νύχτα της 28ης Οκτωβρίου 1822 ο Κωνσταντίνος Κανάρης πυρπόλησε τον οθωμανικό στόλο


Η Ναυμαχία της Τενέδου: Καταδρομική επιχείρηση δύο πυρπολικών από τα Ψαρά, με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Κανάρη, εναντίον του οθωμανικού στόλου που ναυλοχούσε στα ανοιχτά της Τενέδου. Η επιχείρηση έγινε τη νύχτα της 28ης Οκτωβρίου 1822 και είχε ως αποτέλεσμα τη βύθιση ενός μεγάλου εχθρικού δίκροτου ή κατ’ ορισμένους ιστορικούς της υποναυαρχίδας του οθωμανικού στόλου.
Μετά την αποτυχία του να καταλάβει τη Μύκονο (11-14 Οκτωβρίου 1822), ο οθωμανικός στόλος κατευθύνθηκε προς τα Στενά του Ελλησπόντου. Όμως, οι αντίθετοι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή, τον ανάγκασαν να αράξει στα ανοιχτά της Τενέδου. Νωρίτερα, είχε γίνει αντιληπτός από τους Έλληνες, όταν διερχόταν μεταξύ Ψαρών και Χίου. Η Βουλή των Ψαρών συνήλθε αμέσως και αποφάσισε να προσβάλει τον εχθρικό στόλο με δύο πυρπολικά, στα οποία τέθηκαν επικεφαλής ο Κωνσταντίνος Κανάρης και ο Φίλιππος Αντωνίου από την Τήνο. Τα πυρπολικά θα συνόδευαν δύο μίστικα (μίστικο = μικρό πειρατικό πλοίο), με καπετάνιους τους Γεώργιο Καλαφάτη και Αναγνώστη Σαρηγιάννη. Στις 27 Οκτωβρίου 1822 ο στολίσκος αναχώρησε από τα Ψαρά και την επομένη ημέρα πλησίασε τον τουρκικό στόλο.
Ο νότιος άνεμος ευνοούσε την εχθρική αρμάδα και οι δύο πυρπολητές αποφάσισαν να επιτεθούν την ίδια νύχτα για να προλάβουν τυχόν απόπλου των τουρκικών πλοίων προς τον Ελλήσποντο. Πράγματι, τη νύχτα της 28ης Οκτωβρίου 1822 ύψωσαν την τουρκική σημαία για να παραπλανήσουν τον εχθρό και να πλησιάσουν ανενόχλητοι στους στόχους τους.
Πρώτος ο Κανάρης πλεύρισε ένα τεράστιο δίκροτο (πολεμικό πλοίο με δύο καταστρώματα) ή σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς στην υποναυαρχίδα του οθωμανικού στόλου και κόλλησε αμέσως στην πρώρα το πυρπολικό του. Το πυροδότησε και αμέσως οι φλόγες τύλιξαν το μεγάλο πλοίο, ενώ η σύγχυση που ακολούθησε εμπόδισε κάθε προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαϊάς. Άλλοι από τους ναύτες έπεφταν στη θάλασσα για να σωθούν και άλλοι προσπαθούσαν να κατεβάσουν τις βάρκες και να φθάσουν στην παραλία. Η ταραχή στην οθωμανική αρμάδα εντάθηκε περισσότερο, όταν από το φρούριο της Τενέδου οι Τούρκοι κανονιοβολούσαν στο κενό, θέτοντας σε κίνδυνο τα φίλια πλοία, που προσπαθούσαν να διαφύγουν για να μην έχουν την τύχη του φλεγόμενου δίκροτου. Πολλά από αυτά εξόκειλαν στις απέναντι ασιατικές ακτές ή εγκαταλείφθηκαν από τα πληρώματά τους.
Λιγότερο τυχερός από τον Κανάρη στάθηκε ο Αντωνίου, που με πηδαλιούχο τον Γεώργιο Βρατσάνο πλησίασε και κόλλησε το πυρπολικό του σε ένα άλλο δίκροτο ή κατ’ άλλους στη ναυαρχίδα του οθωμανικού στόλου. Έγινε, όμως, αντιληπτό από τους Τούρκους, οι οποίοι το απομάκρυναν εσπευσμένως. Φαίνεται ότι το φλεγόμενο πυρπολικό παρασύρθηκε από τον άνεμο και πλησίασε προς την καιόμενη υποναυαρχίδα της οποίας το πλήρωμα είχε επιβιβασθεί στις βάρκες για να γλυτώσει. Σύμφωνα με την αναφορά της Βουλής των Ψαρών προς την Υπερτάτην του Έθνους Βουλή το «καιόμενον μπουρλότο… κατέπνιξεν όλαις ταις βάρκες οπού εζητούσαν να γλυτώσουν παρά της φλογός».
Μετά την πυρπόληση του τουρκικού δικρότου, τα δύο μίστικα αναγκάσθηκαν να αγκυροβολήσουν στη Σκύρο, εξαιτίας της συνεχιζόμενης τρικυμίας. Οι κάτοικοι του νησιού δεξιώθηκαν τους άνδρες τους και τέλεσαν δοξολογία για το κατόρθωμα και τη διάσωσή τους.Στις 4 Νοεμβρίου 1822 τα δύο πλοία έφθασαν στα Ψαρά, όπου έτυχαν ενθουσιώδους υποδοχής. Αντίθετα, η νέα επιτυχία του Κανάρη συνέβαλε στην κατάπτωση του ηθικού των Τούρκων. Ο οθωμανικός στόλος κατέπλευσε στην Κωνσταντινούπολη, όπου έξαλλος ο σουλτάνος Μαχμούτ Β' από τις συνεχόμενες αποτυχίες στο Αιγαίο του ναυάρχου του Καρά Μεχμέτ Πασά, διέταξε τον αποκεφαλισμό του.

Η αναφορά της Βουλής των Ψαρών

Η κατωτέρω αναφορά εστάλη στην Ύδρα, όπου ευρίσκετο το κέντρο της Επανάστασης για τον αγώνα στη θάλασσα.
“Απεράσας ο εχθρικός στόλος προς τα άνω μέρη δια να εισέλθη εις Ελλήσποντον, από εναντίους ανέμους άραξεν εις Τένεδον. Πάραυτα λοιπόν ημείς ετοιμάσαμεν δύο μπουρλότα συντροφευόμενα υπό δύο πολεμικών τα οποία επιμείναντα την διόρθωσιν των ανέμων, κατά τας 27 του παρελθόντος ανεχώρησαν, και την ακόλουθον ημέραν το εσπέρας έφθασαν εις Τένεδον.
Νυκτός ουν γενομένης, επροχώρησαν απαντώντας τας των εχθρών φυλακάς και πλησιάζοντας εις τα βασσέλα, το μεν εν των μπουρλότων εκόλλησεν εις έν εκ των βασσέλων και δυνάμει του προστατεύοντος πανάγαθου Θεού των εκδικήσεων κατέκαυσεν αυτό, το δε άλλο των μπουρλότων εκόλλησεν εις έν άλλο βασέλλον, πλην δια τον να ειδοποιηθή το αυτό εκ των κανονίων ερρίφθησαν κόπτοντας ταις γούμεναις και ημπόρεσε να αποφύγη το μπουρλότον, το οποίον μοναχόν καιόμενον μπουρλότο, διηυθύνθη προς το βασσέλον οπού εκαίετο, και εκεί κατέπνιξεν όλαις ταις βάρκες οπού εζητούσαν να γλυτώσουν παρά της φλογός, και διασωθέντες αβλαβείς άπαντες οι μπουρλοτιέροι έφθασαν εις την ενταύθα μετά παρέλευσιν έξι έξη ημερών, και μας βεβαιώνουν ότι το καιόμενον βασσέλον ήτον ο αυτός καπ. Πασάς, ως και τα εκ της Κωνσταντινουπόλεως προερχόμενα πλοία μας φανερώνουν, ότι ο καπ. Πασάς εκάη, πλην οι Τούρκοι το έχουν μυστικόν. Εκ δε των λοιπών εχθρικών πολλά εναυάγησαν και εσυντρίφθησαν, και ότι τα συντριμμένα περιφέρονται τριγύρω της Τενέδου, δια τα οποία και θέλει στείλωμεν καράβια πολεμικά.
Ο επιφέρων ημέτερος καπ. Μανώλης Μπαλαμπάνος στέλλεται παρ’ημών επίτηδες αυτού ίνα σας παραστήση τα έξοδα και πληρωμάς της άνω εκπλεύσεως των δύο μπουρλότων και δύο πολεμικών, διά τα οποία δεν αμφιβάλλομεν ότι θέλετε τα οικονομήσει ως δει, δηλ. εβγάζοντας αυτά πριν της διανομής οπού μέλλει να γένη εις τα συναχθέντα παρά των αρμοστών, ιδεάζοντας αυτούς περί αυτής της αποφάσεως καθώς και με τους ιδικούς μας πληρεξουσίους εμείνατε σύμφωνοι".
Στην ανωτέρω αναφορά είχε επισυναφθεί ο ακόλουθος λογαριασμός για τα έξοδα της επιχείρησης στην Τένεδο.
“Εξοδα τα οποία ηκολούθησαν εις τα κατά του εις Τένεδον ευρισκομένου εχθρικού στόλου έκπλευσιν των μπουρλότων:
Οσα δια ενενήκοντα ανθρώπους οπού ήτον εις τα πολεμικά πλοία τα οποία εσυντρόφευσαν τα μπουρλότα, εις τους οποίους είχομεν υποσχεθή, εάν τελεσφορήσουν, να λαμβάνουν ανά 50 γρόσια. Ειδεμή, να λογαριάζωνται αι ημέραι της διατρίψεως των.
Οθεν δια το να ετελεσφόρησαν: γρόσια 4.500
Οσα εις ζωοτροφίας των ιδίων δια 15 ημέρας ανά 50 παράδες: γρόσια 1687.5
Όσα εις ζωοτροφίας των δύο μπουρλότων διά 15 ημέρας: γρόσια 1920.16
Όσα εις ζωοτροφίας του πρώην ετοιμασθέντος μπουρλότου, το οποίον ον ετοιμασμένον καθ’ όλα, δια την ανεπιτηδειότητα των ανέμων άραξεν εις το νησί του Αγίου Νικολάου, όπου και εναυάγησε και εχάθηκαν άπαντα όσα εξώδευσαν, τα οποία είναι γρόσια 955.20
Δια τεσσαράκοντα και πέντε μπουρλοτιέρους, οίτινες υπούργησαν εις ταύτην την ιεροπραξίαν του να καύσωσι τον καπετάν πασσάν με το βασσέλον του, όσα ήθελον κριθή ανάλογα της αυτών εκτελέσεως.”
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Επεισόδια κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στην Πρεμετή από αλβανικά σκουπίδια. Για το αλβανικό σχολείο στον Δομοκό να μας πείτε. Εντάξει; Όλα καλά;


Επίθεση με πέτρες από Αλβανούς ακραίους εθνικιστές δέχτηκε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία Νικόλαος Πάζιος σήμερα το πρωί Κλεισούρα της Πρεμετής.
Ο Έλληνας πρέσβης με την συνοδεία του δέχτηκαν επίθεση με πέτρες και παρεμποδίστηκαν από μέλη του αλβανικού εθνικιστικού κόμματος Ερυθρόμαυρη Συμμαχία του κόμματος Αυτοδιάθεση του Κοσόβου ενισχυμένοι και από αλβανοτσάμηδες.
Ο Έλληνας πρέσβης σύμφωνα με την ιστοσελίδα aftonomi.gr όδευε προς το νεκροταφείο των Ελλήνων στρατιωτών του αλβανικού Έπους για να τιμήσει μαζί με πολλούς βορειοηπειρώτες τους νεκρούς Έλληνες στρατιώτες. Οι Αλβανοί εθνικιστές που είχαν συγκεντρωθεί στον δόμο που οδηγεί προς το νεκροταφείο των Ελλήνων στρατιωτών προσπάθησαν να σταματήσουν την αυτοκινητοπομπή και εκτόξευσαν βροχή από πέτρες προς το αμάξι του Πρέσβη της Ελλάδος στα Τίρανα, Νικόλαου Πάζιου, χωρείς όμως να τραυματιστεί κανείς.
Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες «κρατάνε» τους αλβανούς νεοναζί σε απόσταση ασφαλείας από το σημείο όπου πραγματοποιείτε η εκδήλωση προς τιμή των πεσόντων. Στην εκδήλωση συμμετείχαν συγγενείς των πεσόντων και τουλάχιστον τέσσερα λεωφορεία έχουν έρθει από την Ελλάδα για να αποτίσουν φόρο τιμής στους ήρωες του ’40, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για το εάν βρίσκονται μαζί τους και μέλη της Χρυσής Αυγής.
Το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν έχει κάνει κάποια δήλωση μέχρις στιγμής ενώ αναμένονται οι ανακοινώσεις των κομμάτων για την επίθεση που δέχτηκε ο Έλληνας πρέσβης από τους Αλβανούς νεοναζί και του αλβανοτσάμηδες.
Υπενθυμίζεται ότι ο ηγέτης του κόμματος Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας Σπαχίου ονειρεύεται την κατάκτηση ελληνικών εδαφών όπως την Κέρκυρα, τα Ιωάννινα, την Ηγουμενίτσα, την Πρέβεζα και την Άρτα. Σε όλες αυτές τις διεκδικήσεις ουδεμία αντίδραση από τις "προοδευτικες" φωνές της χώρας δεν έχει ακουστεί μέχρι σήμερα. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Θ' αρχίσω να πιστεύω ότι πραγματικά μας ψεκάζουν. Ανακοίνωση Οικολόγων Πράσινων. Να μην γιορτάζουμε το ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου


Τελικά όπως φαίνεται οι “προοδευτικές” ιδέες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου δεν αποτελούν αποκλειστικότητα αυτών των ατόμων αφού και τα στελέχη ενός άλλου συγγενούς ιδεολογικά κόμματος προς το ΣΥΡΙΖΑ συναγωνίζονται σε αυτό το «άθλημα» για την διατύπωση των πιο απίστευτων και προκλητικών προτάσεων που θα μπορούσε κανείς να κάνει.
Αυτό πραγματικά διαπιστώνει ο αναγνώστης στην ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων στην επίσημη ιστοσελίδα τους όπου σύμφωνα με το κόμμα  «στη χώρα μας υφίσταται μια άλλη "πρωτοτυπία". (την 28η Οκτωβρίου) Γιορτάζεται η εμπλοκή σ' έναν πόλεμο και όχι η λήξη του, όπως συμβαίνει σ' όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι πόλεμοι μόνο στα χαρτιά έχουν νικητές. Παντού μετριούνται πληγές, απώλειες, τραύματα και συνέπειες, που απασχολούν τις κοινωνίες πολλές δεκαετίες μετά. Και ο κάθε επόμενος πόλεμος είναι αναπόφευκτα πιο καταστροφικός και οδυνηρός από τον προηγούμενο. Ας μην ξεχνάμε επιπλέον, ότι την 28η Οκτωβρίου γιορτάζουμε το Μεταξικό "όχι", τη στιγμή που η ΧΑ επικαλείται το Μεταξικό καθεστώς για να καλύψει τους ναζιστικούς χαιρετισμούς της. Σαφώς σήμερα η γιορτή του "όχι" δίνει χώρο για ένα επικίνδυνο "ναι" στην προπαγάνδα της Χ.Α. (http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=3792:2012-10-26-09-24-12&catid=1:press-releases).
Με λίγα λόγια οι "Οικολόγοι Πράσινοι" ρίχνουν μια πραγματικά πρωτοποριακή ιδέα την οποία ούτε ο Νάσος Θεοδωρίδης δεν σκέφτηκε, να μην γιορτάζουμε το ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου γιατί το ''ΟΧΙ" το είπε ο Μεταξάς και έτσι δίνουμε επιχειρήματα στην προπαγάνδα της Χρυσής Αυγής αλλά και γιατί η 28η Οκτωβρίου 1940 "ήταν η αρχή του πολέμου".  
Τι άλλο να πει κανείς πια για το πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας ειδικά για αυτό που παρουσιάζεται ως η εναλλακτική λύση στην πολιτική παρακμή που ζούμε όταν αυτοί που ζητούν την ψήφο μας ως μία άλλη πολιτική πρόταση είναι εκτός τόπου και χρόνου, λες και δεν ζουν σε αυτή την χώρα και δεν γνωρίζουν την ταυτότητα και τα "πιστεύω" του ελληνικού λαού. Κρίμα….
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Χρόνια πολλά και καλή λευτεριά


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ὕψωμα 731: Οἱ Θερμοπύλες ποὺ δὲν ἔπεσαν. Ας ενημερώσει κάποιος τον Τσίπρα ότι το 731 δεν είναι μοντέλο της BMW


Στις αρχές Μαρτίου 1941, ο ίδιος ο Μπενίτο Μουσολίνι έφτασε στην Αλβανία για να παρακολουθήσει από κοντά τις επιχειρήσεις. Κύριος στόχος, η διάσπαση του μετώπου σε μια γραμμή έξι χιλιομέτρων, από την Γκλάβα στο Μπούμπεσι. Την επιχείρηση είχε αναλάβει το όγδοο ιταλικό σώμα στρατού, που έριξε στη μάχη τέσσερις μεραρχίες και δυο τάγματα μελανοχιτώνων, κρατώντας άλλες δύο σε εφεδρεία. Απέναντι τους, η πρώτη ελληνική μεραρχία που πολεμούσε συνεχώς από την αρχή της εκστρατείας. Η πολυδιαφημισμένη «Εαρινή Επίθεση» των Ιταλών ξέσπασε στις 9 του Μάρτη του 1941 σε όλη τη γραμμή του μετώπου. Στις 26 του Μάρτη ο απολογισμός ήταν τραγικό. Δώδεκα ιταλικές μεραρχίες με άφθονα εφόδια είχαν ριχτεί σε έξι καταπονημένες ελληνικές και δεν πήραν ούτε σπιθαμή εδάφους.
Μεγάλη συμβολή στον Β' ΠΠ είχε η χώρα μας. Πιο γνωστή στο ευρύ κοινό η Ελληνο-ιταλική σύγκρουση στην Πίνδο, η Μάχη των Οχυρών της Γραμμής Μεταξά και η Μάχη της Κρήτης. Ένα περιστατικό ηρωικό από το ελληνο-αλβανικό μέτωπο που δεν είναι τόσο πολύ γνωστό, διαδραματίστηκε κατά την διάρκεια της «Εαρινής Επίθεσης» των Ιταλών στο Ύψωμα 731.
Το εν λόγω ύψωμα (υψόμετρο 731 μ.) βρίσκεται περί τα 20 χλμ. βόρεια της Κλεισούρας. Ήταν ένα από τα ισχυρότερα ερείσματα που κατέλαβε ο Ελληνικός Στρατός κατά τους χειμερινούς αγώνες, που προηγήθηκαν, κλειδί της όλης τοποθεσίας, στον κεντρικό τομέα της Αλβανίας. Η παραμονή σε ελληνικά χέρια του υψώματος αυτού καταδίκαζε κάθε προσπάθεια των Ιταλών. Η αρχή της ιταλικής επίθεσης έγινε νωρίς το πρωί της 9ης Μαρτίου, με σφοδρή δράση του πυροβολικού με όλμους και αεροπορικό βομβαρδισμό των ελληνικών θέσεων.
Ένας τιτάνιος αγώνας διεξήχθη. Στο ύψωμα 731, καθώς και στα γειτονικά υψώματα, πολέμησαν οι άνδρες του 5ου Συντάγματος της I Μεραρχίας πού κατάγονταν κυρίως από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Στο διάστημα από 9 έως 11 Μαρτίου 1941, πενήντα Τρικαλινοί θυσιάστηκαν ηρωικά, υπερασπιζόμενοι το ύψωμα. Η τρίτη μέρα βρίσκει το 5° σύνταγμα Τρικάλων να έχει 586 άνδρες νεκρούς και τραυματίες, περίπου την μισή του δύναμη. (Απολογισμός της μάχης για τους Ιταλούς 1.000 νεκροί και 3.000 τραυματίες και για τους Έλληνες 145 νεκροί και 400 τραυματίες.)

Η τιτανομαχία του Υψώματος 731
Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντάρας- Σταθαράς: «Ελέγαμε: ένα Μαραθώνα ακόμα! Ελέγαμε: μια Σαλαμίνα ακόμα! Ελέγαμε: ακόμα ένα Εικοσιένα! Και ήρτες τέλος Συ Μητέρα-Μέρα…» Το ηρωικό έπος του 1940-41 τα έχει όλα, όσα διασαλπίζει με τη στεντόρεια φωνή του ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός. Από τα βαθιά χαράματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 μέχρι τον Απρίλιο του 1941 διαδραματίστηκαν επικά γεγονότα, που προκαλούν τη συγκίνηση και το θαυμασμό μας. Εμείς οι νεότεροι τα διαβάζουμε στην Ιστορία. Η προηγούμενη όμως γενιά τα έζησε ενεργά και τα έγραψε με ιδρώτα και αίμα πάνω στα βουνά της Βορείου Ηπείρου και της Αλβανίας. Το 731 αναδείχθηκε και Μαραθώνας και Σαλαμίνα και Εικοσιένα!»

Η Ιστορία του Ελληνικού Έθνους της Εκδοτικής Αθηνών γράφει: «Επί 7 ημέρες, ως τις 15 Μαρτίου η μεραρχία δοκιμάστηκε σκληρά, αλλά απέκρουσε τα κύματα των επιτιθέμενων αντιπάλων. Οι επιθέσεις και αντεπιθέσεις άρχιζαν με πυκνό κανονιοβολισμό που κατέσκαβε τα υψώματα, για να καταλήξουν σε συμπλοκές, όπου το λόγο είχαν η χειροβομβίδα και η λόγχη. Το ύψωμα 731, μεταξύ Αώου και Άψου, έμεινε θρυλικό. Ως τις 19 Μαρτίου, μετά από σχετική τριήμερη ανάπαυλα, οι Ιταλοί εξαπέλυσαν κατά του υψώματος 731 όχι λιγότερες από 18 επιθέσεις. Το «731», όπως έμεινε γνωστό στην πολεμική ιστορία και των δύο αντιπάλων, υπήρξε ίσως ένα από τα πιο αιματοβαμμένα υψώματα ολόκληρου του παγκοσμίου πολέμου». (ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ, Εκδοτική Αθηνών Α.Ε. 1978, τόμος ΙΕ, σελ.441-442).
Ο λογοτέχνης και ακαδημαϊκός Άγγελος Τερζάκης, πολεμιστής του 1940, γράφει: «Ξημερώνει η 10 Μαρτίου 1941 ,ημέρα Δευτέρα, και το πυροβολικό του Καβαλλέρο ξαναρχίζει. Ξαναρχίζει από την Τρεμπεσίνα, με πείσμα διπλό, γιατί η πρώτη μέρα χάθηκε κι αυτό είναι άσχημο για μιαν επίθεση, που πρέπει να το πετύχει στις πρώτες ώρες της.
Το κανονίδι τώρα απλώνεται ανατολικά, στο 731. Είναι τέτοιο που μόνο με τους θρυλικούς βομβαρδισμούς του Βερντέν, στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, μπορεί να παραβληθεί. Τ' ακούει και ζαρώνει περίτρομη η ψυχή του ανθρώπου. Τα ελληνικά πυρά της έκοψαν την ορμή, ως που το μεσημέρι οι Ιταλοί ενισχυμένοι με νέες δυνάμεις, ξανάρχισαν, όμως, το πεζικό κατόρθωσε με μόνα τα δικά του να σπάσει το πρώτο κύμα του εχθρού. Στις 6 τ' απόγεμα οι Ιταλοί άνοιγαν μεγάλη φωτιά κατά του 731. Χύμηξαν ύστερα με ταυτόχρονη προσπάθεια να το υπερκεράσουν από τη δημοσιά, ενώ έπιαναν και να βομβαρδίζουν την Τρεμπεσίνα. Είταν η έβδομη επίθεσή τους για το 731. Το ύψωμα έμπαινε πια, ζωσμένο με φλόγες στο θρύλο» (Άγγελος Τερζάκης, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΟΠΟΙΪΑ 1940-1941, Αθήναι 1964, σελ.177-178).

Ο τιτάνιος αγώνας στο ύψωμα 731 μέσα από το ημερολόγιο του Ταξίαρχου Δημήτρη Κασλά

Στο προσωπικό χειρόγραφο ημερολόγιο του Ταγματάρχη (τότε) Δημητρίου Κασλά, από το Πουρί Ζαγοράς, Διοικητή του ΙΙ (2ου) Τάγματος του 5ου Συντάγματος Τρικάλων, που με τους στρατιώτες του υπερασπίστηκε το ύψωμα 731, αναφέρει:

«(Ημέρα πρώτη: Κυριακή 9η Μαρτίου 1941, «έναρξις της επιθέσεως»)

(Πρωινές ώρες): Την 06:30 ώραν ήρξατο τρομακτικόν και καταιγιστικόν πυρ του εχθρικού Πυροβολικού και όλμων. Η πρώτη ομοβροντία μιας βαρέως Πυροβολαρχίας ερρίφθη ακριβώς την 06:30 ώραν επί του υψώματος 731, όπου ο Σταθμός Διοικήσεώς μου ήτο το σύνθημα της ενάρξεως της βολής.

Ο βομβαρδισμός συνεχίζεται με αυξάνουσαν έντασιν. Σμήνη αεροπλάνων ρίπτουν συνεχώς τα φορτία των επί των υψωμάτων 731 και 717. Το ύψωμα 731, όπου το Τάγμα μου, σείεται συνεχώς, σκόνη, φωτιά και καπνός, η ατμόσφαιρα είναι βαρειά, δύσκολα αναπνέει κανείς από τα αέρια των εκρήξεων, κόλασις πυρός, μας περιβάλλαν καπνοί και αι φλόγες, δεν ημπορούμε να διακρίνουμε τι γίνεται εις απόστασιν 10 μέτρων. Το ύψωμα 731 ήτο δασωμένον με δέντρα ύψους 4-5 μέτρων, εντός διώρου έμεινε γυμνόν. Τα συρματοπλέγματά μας κατεστράφησαν, τα χαρακώματα ισοπεδώθηκαν, οι στρατιώται καλύπτονται εις τας οπάς των οβίδων και αγωνίζονται απεγνωσμένα να επανορθώσουν τας ζημίας, ιδίως να προστατεύσουν τα πολυβόλα και οπλοπολυβόλα από την καταστροφήν, από τις πέτρες και χώματα που εγείροντο από τας εκρήξεις. Τα υπάρχοντα επί του υψώματος 731 δύο πυροβόλα των 6,5 και αντιαρματικός ουλαμός των 37 κατεστράφησαν ολοτελώς.

Περί την 07:30 ώραν κατόρθωσα να επικοινωνήσω τηλεγραφικώς δια λίγα λεπτά με τον Συνταγματάρχην Κετσέαν, επίσης μετά του Διοικητού του Συγκροτήματος Συνταγματάρχου Γεωργούλα Ν., οι οποίοι αγωνιούσαν να πληροφορηθούν την κατάστασίν μας. Με ερώτησαν εάν οι άνδρες του Τάγματος κρατούν τας θέσεις των, τους απάντησα ότι οι Λόχοι ευρίσκονται εις τας θέσεις των. Μου διεβίβασεν την εξής Διαταγήν γραπτήν: «Επί των θέσεών σας θ' αμυνθήτε μέχρις εσχάτων, Η Πατρίς, η Ανωτάτη Διοίκησις απαιτεί να κρατήσητε ψηλά την τιμήν των όπλων.».

...Του απήντησα: οτιδήποτε και αν συμβή δεν θα εγκαταλείψωμεν το 731 και έχω πεποίθησιν ότι δεν θα περάσουν οι Ιταλοί.

Περί την 8ην ώραν το Πυροβολικόν του εχθρού ήρχισε να επιμηκύνη την βολήν του εις τα μετόπισθεν του Τάγματος και την 08:30 έπαυσεν την βολήν του επί των υψωμάτων 731 και 717. ΄Ητο φανερόν πλέον ότι θα ήρχιζεν η επίθεσις των Ιταλών. Διέταξα τους Λόχους να ετοιμάσουν τα αυτόματα και να μη βάλουν από μεγάλας αποστάσεις, παρά μόνον όταν οι Ιταλοί θα έφθαναν εις ωρισμένα σημεία του εδάφους που υπεδείχθησαν επί τόπου εις απόστασιν περίπου 200 μέτρων.

Περί την 09:30 ώραν οι Ιταλοί χρησιμοποιούντες τας δεξιά του 5ου Λόχου βαθείας γραμμάς πλησιάζουν επικινδύνως και προσεγγίζουν τα κατεστραμμένα συρματοπλέγματα. Αρχίζει πλέον ο αγών διά της χειροβομβίδος. Οι Ιταλοί δοκιμάζουν με τρόμον και φωνάς τα καταστρεπτικά αποτελέσματα των αμυντικών μας χειροβομβίδων.

(Μεσημέρι): Την μεσημβρίαν προσπαθούν οι Ιταλοί να επαναλάβουν την επίθεσίν των, αλλά ευθύς ως αναπτύσσονται καθηλούνται και διασκορπίζονται από το Πυροβολικό και τα Πολυβόλα μας.

(Απόγευμα): Το απόγευμα και ενώ μέχρι της στιγμής εκείνης τα εχθρικά πυρά είχον αραιωθή, εκσπά και νέα επίθεσις μετά σφοδρού βομβαρδισμού, εφ' ολοκλήρου του τομέως της Ι Μεραρχίας και ανασκάπτεται πάλιν το έδαφος από το πυροβολικόν και τας βόμβας αεροπλάνων. Οι στρατιώται περιμένουν να πλησιάσουν τα εχθρικά τμήματα πεζικού, τα παραλαμβάνουν με τα αυτόματα και τα αποδεκατίζουν με επιτυχείς ριπές και όταν ο εχθρός χρησιμοποιή τας βαθείας γραμμάς και προσεγγίζει τα χαρακώματα, επιτίθενται διά της χειροβομβίδος και της λόγχης.

Οι Ιταλοί όμως δεν παραιτούνται. Δοκιμάζουν διά μία ακόμα φοράν, προτού νυκτώση, να διασπάσουν τας γραμμάς μας επί του υψώματος 731.Και η προσπάθεια αυτή αποκρούεται σε σοβαροτάτας απωλείας.

(Βράδυ): Η νύκτα μας βρίσκει όλους εξηντλημένους σωματικώς. Είμεθα όλη την ημέραν νηστικοί. Εν τούτοις κανείς δεν θέλει να φάγη. Έχουμε άφθονο κονιάκ. Οι Λόχοι δεν ζητούν ψωμί αλλά χειροβομβίδας αμυντικάς και σκαπανικά εργαλεία. Καθ' όλην την νύκτα οι ημιονηγοί του Τάγματος, οι αφανείς αυτοί ήρωες επηγαινοερχόνταν εις τον σταθμόν εφοδιασμού διά να μας φέρουν εκατοντάδας φορτίων χειροβομβίδων, πυρομαχικών και λοιπών εφοδίων.

(Ημέρα δεύτερη: Δευτέρα 10 Μαρτίου 1941).

(Πρωινές ώρες): «Την 7ην πρωινήν ήρχισε πάλιν το ιταλικόν πυροβολικόν. Εις τας 9 ώρα αρχίζει η Ιταλική επίθεσις. Αυτήν την ημέραν κατευθύνεται προς το αριστερόν μας διά να υπερφαλαγγίσουν το 731 εκ του αριστερού. Οι Ιταλοί κινούνται με μυρίας προφυλάξεις, τους καταλαμβάνει πρώτον το Πυροβολικόν μας και τους αποδεκατίζει. Το Πυροβολικόν των Ιταλών προσπαθεί να υποστηρίζει την κινουμένην φάλαγγα. Οι Ιταλοί προχωρούν κατά διαδοχικά κύματα με προφανή σκοπόν να καταλάβουν οπωσδήποτε το 731, χωρίς να λαμβάνουν υπ' όψιν τας απωλείας των. Οι Ιταλοί φθάνουν εις απόστασιν από 50-100 μ. από την γραμμήν αντιστάσεως. Διά να εξαπατήσουν τους στρατιώτας μας υψώνουν λευκά μανδίλια, προς στιγμήν υπέθεσαν ότι επρόκειτο να παραδοθούν. Αντελήφθην εκ πρώτης στιγμής ότι επρόκειτο περί απάτης. Επενέβην αμέσως, διέταξα έντασιν των πυρών διά χεροβομβίδων και τοπικήν αντεπίθεσιν. Οι Στρατιώται κραυγάζοντες την περίφημον πολεμικήν ιαχήν «αέρα» διά της λόγχης και των χειροβομβίδων αιφνιδιάζουν τους Ιταλούς, οι οποίοι αρχίζουν να τρέχουν προς τα οπίσω, μεταβαλόντες την υποχώρησίν των εις πανικόβλητον φυγήν. Η επίθεσις των συνετρίβη.

(Μεσημέρι): Ολίγον προ της μεσημβρίας διεξάγεται νέα προσπάθεια εις το ίδιο σημείον παρά Ιταλών κατόπιν πάλιν προπαρασκευής διά σφοδρού βομβαρδισμού και η επίθεσις αύτη συνετρίβη προ του ακαμάτου ηρωισμού των Λόχων, διά της λόγχης, μέχρι την 12:30 ώραν τρέπομεν εις νέαν άτακτον φυγήν τους Ιταλούς.

(Απόγευμα): ... Εις τας 06:30 αρχίζει βομβαρδισμός επί των υψωμάτων 731 και 717 και μετ' ολίγον νέα επίθεσις των Ιταλών και κατά των δύο πλευρών του υψώματος 731, δηλαδή εναντίον και των δύο Λόχων μου. Και η επίθεσις αυτή απεκρούσθη με βαρυτάτας απωλείας διά τον εχθρόν.

(Βράδυ): Προς το εσπέρας νομίζουν ότι θα κλονίσουν το ηθικόν των στρατιωτών μας, ρίπτουν δι' αεροπλάνων χιλιάδας προκηρύξεις, καλούν τους στρατιώτας μας να ρίψουν τα όπλα και να σπεύσουν να παραδοθούν. Αι προκηρύξεις αυταί μόνον γέλωτας προσέφερον εις τους ηρωικούς οπλίτας.

Και η δευτέρα ημέρα της επιθέσεως έκλεισε με την απόλυτον διατήρησιν των θέσεών μας επί του υψώματος 731, καθώς επίσης και το δεξιά μου ΙΙΙ Τάγμα επί του υψώματος 717.»

Η «Εαρινή Επίθεση» των Ιταλών απέτυχε. Ο Μουσολίνι έφυγε ταπεινωμένος. Το ύψωμα 731 έγινε δόξα και το όνομά του γράφτηκε στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη: «731».

Τὸ 5ο Σύνταγμα Πεζικοῦ Τρικάλων ποὺ ντρόπιασε τὸν Μουσολίνι

Στοιχεία που παρουσίασε σε διάλεξη του Φ.Ι.Λ.Ο.Σ. ο Ιωάννης Μυτιληναίος για την τιτανομαχία στο Ύψωμα 731.
Επιμέλεια αφιερώματος: Αποστόλης Ζώης
Μοναδικό φαινόμενο ηρωϊσμού και αυταπάρνησης αποτελεί η απόκρουση της εαρινής ιταλικής επίθεσης από 9 έως 25 Μαρτίου 1941, από το 5ο Σύνταγμα Πεζικού Τρικάλων στην τιτανομαχία του Υψώματος 731, σύμφωνα με όσα επεσήμανε σε διάλεξη η οποία πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα στις 4 Μαρτίου 2000 με οργανωτή τον Φ.Ι.Λ.Ο.Σ. ο Ιωάννης Μυτιληναίος, προσθέτοντας ο ίδιος πως ο αγώνας αυτός μόνο με τη μάχη του Μαραθώνα θα μπορούσε να συγκριθεί....
Ο Ιωάννης Μυτιληναίος αναφέρεται αναλυτικά στη διεξαγωγή της Ιταλικής επίθεσης, μέρα με τη μέρα, παρουσιάζοντας τα εξής στοιχεία:
Πρώτη Ημέρα (9-3-1941)
"Την 04:00 ώρα της 9ης Μαρτίου 1941 ο Μουσολίνι εγκαθίσταται στο προκεχωρημένο παρατηρητήριο "ΚΟΜΑΡΙΤ", απέναντι περίπου από το ύψ. 731, σε απόσταση βολής από το ελληνικό ΠΒ. Είναι γεγονός ότι κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κανένας άλλος αρχηγός κράτους ή κυβερνήσεως δεν πήγε ποτέ τόσο κοντά στην πρώτη γραμμή, όσο ο Μουσολίνι σ' αυτή την επίθεση. Ήθελε να δει πως οι λογχοφόροι του θα διασπάσουν το Ελληνικό Μέτωπο.
Στις 06:00 αρχίζει η Ιταλική Εαρινή Επίθεση. Ξαφνικά όλος ο τομέας της Ι ΜΠ συγκλονίζεται από ορυμαγδό εκρήξεων βλημάτων ΠΒ παντός διαμετρήματος και βαρέων όλμων. Η διάταξη της Μεραρχίας βάλλεται σε όλο το πλάτος και βάθος. Υπολογίζεται ότι βάλλει ένα πυροβόλο ανά μέτρο μετώπου. Tα πάντα ανασκάπτονται.
Δυόμισι ώρες κράτησε η προπαρασκευή του ιταλικού ΠΒ και στις δυόμισι αυτές ώρες έπεσαν πάνω στις ελληνικές θέσεις κάπου 100.000 βλήματα. Η Μεραρχία έχασε την επικοινωνία της με τα εμπρός τμήματα, είχε όμως καταλάβει τώρα ότι ο κλήρος είναι δικός της. Μπορεί ο βομβαρδισμός να γινόταν σ' όλο το Κεντρικό Μέτωπο, η επιμονή όμως του εχθρού, το μανιακό σφυροκόπημα συγκεντρωνόταν στα υψώματα 731 και Μπρέγκου-Ράπιτ, καθώς και στο Κιάφε-Λούζιτ του Υποσυγκροτήματος Μπαλντούμη.
Με το ξημέρωμα στα 400 ΠΒ και τους 300 περίπου βαρείς όλμους προστίθενται και τα πυρά της Ιταλικής Αεροπορίας (περίπου 190 Α/Φ στον Κεντρικό Τομέα). Κάποιο σμήνος διοικεί ο ίδιος ο Τσιάνο.
Στις 08:00 αρχίζει η κίνηση του Πεζικού με παραπλανητική ενέργεια εναντίον του δεξιού του Υποσυγκροτήματος ΚΕΤΣΕΑ (υψώματα χ. Μπούμπεσι) και του αριστερού του, δηλαδή εναντίον του Υποσ. ΜΠΑΛΝΤΟΥΜΗ και του Συγκροτήματος ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ. Τα ιταλικά τμήματα καθηλώνονται χωρίς να παραπλανήσουν τη Διοίκηση του Β' Σ.Σ".
Η κανονική επίθεση... Όσον αφορά την κανονική επίθεση ο ίδιος σημειώνει:
"Στις 09:00 αρχίζει η κανονική επίθεση κατά του υψ. 731 και του Μπρέγκου-Ράπιτ. Το ιταλικό ΠΖ προχωρεί με την ΑΥ του ΠΒ του, βέβαιο ότι, στα υψώματα αυτά, που τ' ανασκάλεψε με νύχια πυρωμένα το πνεύμα της οργής, δεν θ' ανάσαινε πια ψυχή ζωντανή.
Με την άρση των ιταλικών πυρών ΠΒ της ΑΥ, τους παραλαμβάνουν τα πυρά ανασχέσεως του ελληνικού ΠΒ και τους αποδεκατίζουν. Όμως παρά τις μεγάλες απώλειες διέρχονται τον φραγμό και προχωρούν. Και τότε έγινε το θαύμα. Μέσα απ' τα χώματα, τις πέτρες, τα κομματιασμένα συρματοπλέγματα, τους ξεκοιλιασμένους γαιόσακους, αναδεύτηκαν ανθρώπινα όντα, σαν να βρικολάκιαζαν, ανασηκώθηκαν, έσφιξαν στο μάγουλο το όπλο, σημάδεψαν, έριξαν στο ψαχνό. Τα ελληνικά πολυβόλα με το βαρύ τους κροτάλισμα γάζωναν τον αέρα. Οι Ιταλοί αιφνιδιάζονται, καθηλώνονται. Οι ελάχιστοι επιζώντες Έλληνες, την κατάλληλη στιγμή εξέρχονται των κατεστραμμένων χαρακωμάτων τους και με εφ' όπλου λόγχη και την κραυγή "ΑΕΡΑ" αντεπιτίθενται. Οι Ιταλοί ανατρέπονται και υποχωρούν προς την αρχική γραμμή εξορμήσεώς τους, καταδιωκόμενοι, αρχικά από τους μαχητές και στη συνέχεια από τα πυρά του ελληνικού ΠΒ.
Οι Ιταλοί επιτίθενται εκ νέου με νέα τμήματα. Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται. Οι Ιταλοί καταφέρνουν να διατηρήσουν ένα μικρό ύψωμα με υψοδείκτη 717, μαστό του 731, 500 περίπου μέτρα μπροστά του, όπου ήταν εγκατεστημένες οι Προφυλακές Μάχης. Ανακαταλαμβάνεται με αντεπίθεση από το εφεδρικό τμήμα του Τάγματος του Κασλά.
Στις 12:00 εξαπολύουν τρίτη επίθεση στο 731 και στο Μπρέγκου-Ράπιτ. Αποκρούονται και πάλι αλλά καταλαμβάνουν εκ νέου το ύψ. 717 προ του 731. Δεν επιχειρείται ανακατάληψή του, διότι το ύψωμα δεν θεωρείται σημαντικό και οι υπολογιζόμενες απώλειες υπερβολικές.
Στις 14:00 εξαπολύουν τέταρτη επίθεση και στις 16:50 πέμπτη και στα δύο υψώματα, οι οποίες επίσης αποκρούονται.Έτσι η πρώτη ημέρα της επιθέσεως στον τομέα της Ι Μεραρχίας τερματίστηκε με πενιχρά, για τον εχθρό, αποτελέσματα, αφού το μόνο ύψωμα που κατέλαβε ήταν το ύψ. 717 των Προφυλακών Μάχης. Αυτό ήταν και το μόνο ύψωμα που κατέλαβαν οι Ιταλοί κατά την Εαρινή Επίθεση".
Απέτυχαν παταγωδώς...
Ο Ιωάννης Μυτιληναίος περιγράφει αναλυτικά τις υπόλοιπες μέρες, από τη δεύτερη (10-3-1941) έως και την τελευταία, δέκατη έκτη ( 24-3-1941), όπου οι Ιταλοί παρά τις δύο τελευταίες σκληρές επιθέσεις δεν κατόρθωσαν τελικά, να καταλάβουν το ύψωμα , για να επισημάνει ο Ιωάννης Μυτιληναίος:
Τελικά οι Ιταλοί δεν πέρασαν από το ύψ. 731 και η επίθεσή τους εκφυλίστηκε. Ο αρχιστράτηγος Αλέξανδρος Παπάγος, αναγνωρίζοντας τον ρόλο της Διοικήσεως και των μαχητών του, σε ειδική για τους αγώνες στο ύψ. 731 διαταγή του, αναφέρει μεταξύ άλλων: "... Η προσπάθεια, την οποίαν καταβάλλει εναντίον σας ο εχθρός, δεν σας εκλόνισε, σας έδωσε μία νέα αφορμή να αποδείξητε, δια πολλοστήν φοράν, τας λαμπράς αρετάς σας και προπαντός την πίστην σας επί το δίκαιον τον αγώνος σας... Η μάχη αυτή, την οποίαν νικηφόρως διεξαγάγατε, σας εκάλυψε με δάφνας δόξης άφθαστου... Ολόκληρος ο Στρατός μας, τον οποίον Σεις τόσο λαμπρά αντιπροσωπεύετε και εις την ιστορίαν του οποίου προσθέσατε νέας ένδοξους σελίδας, σας παρακολουθεί και σας θαυμάζει. Σας απευθύνω τα πλέον θερμά συγχαρητήρια. Ζήτω ο Ελληνικός Στρατός".

... Εις τον ορισθέντα ως αντιπρόσωπον διὰ την υπογραφήν του πρωτοκόλλου εκεχειρίας Διοικητήν του Ι/67 Τάγματος, εδόθη η ευκαιρία να διατρέξη το προ του 731 έδαφος μέχρι του προς Δυσμάς υψ. 717, μήκους 500 περίπου μέτρων και να αντιληφθή ιδίοις όμμασι την τρομακτικήν φθοράν ην είχον υποστή οι Ιταλοί κατά τας εναντίον του 731 επιθέσεις των.
Ούτος, εις σχετικήν έκθεσίν του, αναφέρει ότι, καίτοι είχεν ήδη αντικρίσει εικόνας ανθρωποσφαγής εις τα πεδία μαχών εν Μακεδονία και Μικρά Ασία, εν τούτοις το μακάβριον και φρικιαστικόν θέαμα όπερ αντίκρυσεν εις τον μεταξύ του 731 και του 717 χώρον, υπερέβαινε τας δυνατότητας της φαντασίας του.
Όλη σχεδόν η ορατή κατά μήκος της μεταξύ των δύο υψωμάτων κορυφογραμμής ζώνη, πλάτους 150 περίπου μέτρων, ήτο κεκαλυμμένη διά πτωμάτων, εγκατεσπαρμένων κατά σωρούς, μεταξύ των οποίων, ως διακοσμητικόν συμπλήρωμα, προέβαλον αποκεκομμένα μέλη κατατεμαχισθέντων μαχητών. Η μακάβριος εντύπωσις εκορυφούτο διά της θέας θανασίμου εναγκαλισμού αντιπάλων, εξ ων ουκ ολίγοι από της Ελληνικής πλευράς.
Ανάλογον εικόνα θα παρουσίαζον ασφαλώς και αι εκατέρωθεν της κορυφογραμμής προς τας χαράδρας Προι Μαθ και Προι Βέλες κατερχόμεναι κλιτείς (2) (Αρχείον ΔΙΣ/Φ.682/Θ/1)

Σημειωτέον ότι, ως αναφέρεται εν τη εκθέσει του 19ου Συντάγματος, όπερ ημύνετο του υψ. 731, ο επί κεφαλής των αποσταλέντων υπό των Ιταλών εις τας Ελληνικάς γραμμάς την πρωίαν της 22ας Μαρτίου κηρύκων στρατιωτικός ιερεύς, υπέστη ισχυρόν ψυχικόν κλονισμόν επί τη θέα της τρομεράς ανθρωποσφαγής.
Ούτος, καίτοι είχε διαδράμει με δεδεμένους οφθαλμούς το εγγύτερον προς τας Ελληνικάς γραμμάς έδαφος, ένθα η πυκνότης των πτωμάτων ήτο μεγαλυτέρα, εν τούτοις ευθύς ως ωδηγήθη εις το Σ.Δ. του ΙΙΙ/19 Τάγματος και τω αφηρέθη ο επίδεσμος των οφθαλμών, εκάλυψε το πρόσωπόν του δι' αμφοτέρων των χειρών, ψιθυρίζων "terribile" (τρομερόν), κατελήφθη υπό τρομώδους καταστάσεως και απητήθη αρκετή δόσις κονιάκ ίνα συνέλθη και ανακτήση την ηρεμίαν του.
Η εξαιρετική αυτή φθορά των ενεργησάντων τας εναντίον του υψ. 731 τμημάτων, δικαιολογεί την απόφασιν των Ιταλών όπως ανεγείρουν επί του υψώματος τούτου όπερ απεκάλεσαν «Ιεράν Ζώνην» (1) (Στρατάρχη Cavallero. «DIARIO» 14 Μαρτίου) το γενικόν μνημείον των πεσόντων εν Αλβανία μαχητών των ...
ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ
«ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 1940-41»
σελ. 143-144.





ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »