23/6/12

Ο Sebastian Vettel στην pole position στο ευρωπαϊκό Grand Prix


Στο τέλος «μίλησε» η παράδοση στη Valencia. Ο Sebastian Vettel της Red Bull θα ξεκινήσει για 3η συνεχή χρονιά το ευρωπαϊκό Grand Prix από την pole position φιλοδοξώντας να επαναλάβει στον αγώνα αυτό που έκανε και τα προηγούμενα 2 χρόνια όταν και ανέβαινε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.
Αυτή ήταν η 3η pole του Γερμανού στο φετινό Πρωτάθλημα και η 33η συνολικά στην καριέρα του στη Formula 1.
Από τη 2η θέση θα ξεκινήσει ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας, Lewis Hamilton με την McLaren, ο οποίος στη Valencia μετράει 3 τερματισμούς στη 2η θέση, με τον Pastor Maldonado της Williams, ο οποίος στο παρελθόν (το 2010 για την ακρίβεια) έχει νικήσει αγώνα του GP2 στο εν λόγω σιρκουί, να σημειώνει τον 3ο καλύτερο χρόνο.
Ένα άκρως ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο θέλει τον οδηγό που ξεκινάει από την pole στη Valencia να έχει 75% ποσοστό επιτυχίας. Σημειώστε επίσης πως στο συγκεκριμένο σιρκουί δεν έχει νικήσει ποτέ πιλότος που ξεκίνησε κάτω από την 3η θέση του γκριντ.
Ακολούθησε το δίδυμο της Lotus F1 με τους Romain Grosjean και Kimi Raikkonen να πλασάρονται στην 4η και την 5η θέση αντίστοιχα. Και οι δύο δείχνουν πολλοί δυνατοί γεγονός που τονίζουν άλλωστε και οι αντίπαλοί τους.
Ο Nico Rosberg έφερε τη Mercedes W03 στην 6η θέση, με τον Kamui Kobayashi να είναι 7ος. Τα μονοθέσια της Sahara Force India έδειξαν ιδιαίτερα ανταγωνιστικά, με τον Nico Hulkenberg να σημειώνει τον 8ο καλύτερο χρόνο και τον Paul di Resta να είναι 10ος. Kαι οι δύο έχαναν πολύ χρόνο στο 3ο χρονομετρημένο κομμάτι της πίστας, παρότι στα άλλα δύο ήταν από τους ταχύτερους.
Έντονα προβλήματα υποστροφής για τη McLaren του Button με τον Βρετανό να αναστενάζει εξηγώντας από τον ασύρματο στους μηχανικούς του τα προβλήματα που αντιμετώπιζε.
Πολλά μεγάλα ονόματα έμειναν εκτός Q3, με πρώτο και καλύτερο τον Fernando Alonso που θα ξεκινήσει 11ος. Ο Michael Schumacher ήταν 12ος, ενώ την απογοητευτική εμφάνιση της Ferrari σε αυτές τις κατατακτήριες ολοκλήρωσε ο Felipe Massa που έμεινε 13ος. Στο Q2 παρακολουθήσαμε την πιο αμφίρροπη μάχη που έγινε ποτέ με τη διαφορά του 1ου Grosjean από τον 8ο Hamilton να είναι στα 81 χιλιοστά!
Δυσάρεστη έκπληξη αποτελεί ο αποκλεισμός του Mark Webber από το Q2. Ο Αυστραλός αντιμετώπισε πρόβλημα με το DRS του μονοθεσίου του το οποίο δεν λειτουργούσε με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από την επόμενη φάση και να υποχρεωθεί να ξεκινήσει τον αγώνα από την 18η θέση.
Να πούμε τέλος ότι από τις κατατακτήριες δοκιμές απουσίασε ο Timo Glock ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πόνους στο στομάχι.
Πάμε για 8ο διαφορετικό νικητή;
Στην πρώτη 10άδα της σχάρας εκκίνησης του ευρωπαϊκού GP υπάρχουν πέντε πιλότοι που έχουν νικήσει αγώνα φέτος (oι τρεις πρώτοι: Vettel, Hamilton, Maldonado, o 6oς Rosberg και ο 9ος Button) και πέντε που δεν τα έχουν καταφέρει. Το αν το ανεπανάληπτο ρεκόρ των διαφορετικών νικητών θα συνεχιστεί για έναν ακόμα αγώνα δεν το γνωρίζουμε. Πολλοί πάντως πιστεύουν ότι αργά ή γρήγορα θα έρθει και η στιγμή της Lotus F1, η οποία διαθέτει πολύ ανταγωνιστικό μονοθέσιο, αλλά ακόμα δεν έχει καταφέρει να σπάσει το ρόδι. Ο Romain Grosjean και ο Kimi Raikkonen θα εκκινήσουν τον αυριανό αγώνα από την 4η και την 5η θέση αντίστοιχα και δεν αποκλείεται κάποιος από τους δύο να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Για να τα καταφέρουν σε ένα σιρκουί όπως αυτό της Valencia χρειάζεται και αρκετή δόση τύχης μιας και πρόκειται για σιρκουί πόλης όπου οι προσπεράσεις είναι ιδιαίτερα δύσκολες. «Δείχνουν πάρα πολύ ανταγωνιστικές οι Lotus. Νομίζω ότι αυτές θα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ στον αγώνα», ήταν το σχόλιο που έκανε ο Hamilton μετά το τέλος των κατατακτήριων δοκιμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: