21/6/12

Βλέπει ανάπτυξη παντού, πλην Ελλάδας

Τις εκτιμήσεις της ότι το 2012 υπάρχουν θετικές προοπτικές για τις υπόλοιπες περιοχές που δραστηριοποιείται, πλην της Ελλάδας, διατύπωσε χθες η διοίκηση του ομίλου Τιτάν κατά την παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Έχουμε φτάσει σε κάποια κατώτερα επίπεδα γεγονός που συνηγορεί στο ότι σιγά - σιγά θα αρχίσει να φαίνεται ανάκαμψη στα αποτελέσματα. Ακόμη και η Ελλάδα να μην ανακάμψει, αντιπροσωπεύει πλέον το 10% των πωλήσεων, ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Οι αγορές στις οποίες φαίνεται να υπάρχει δυνατότητα για βελτίωση στις τιμές είναι οι ΗΠΑ και τα Βαλκάνια, ενώ ο όμιλος θα συνεχίσει την αμυντική στρατηγική του και για το επόμενο διάστημα που εστιάζεται στη διατήρηση της ρευστότητας, την αποχώρηση ορισμένων μη σημαντικών δραστηριοτήτων και τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους. 

Όπως επισήμανε ο Investor Relations Executive Director κ. Τάκης Κανελλόπουλος, την τελευταία πενταετία, η γεωγραφική διασπορά ήταν αυτή που κράτησε τον όμιλο με αποτέλεσμα την περασμένη χρονιά όλο το EBITDA του ομίλου να προέρχεται από την Αίγυπτο, τα Βαλκάνια και την Τουρκία, καθώς Ελλάδα και Αμερική είχαν σημαντική υποχώρηση.

Ως προς τη στρατηγική διαχείρισης της κρίσης ο όμιλος Τιτάν εστιάζει σε τρεις άξονες:

1. Διαχείριση ρευστότητας: Έχουν αυξηθεί οι γραμμές με τις τράπεζες πάνω από τις ανάγκες σε δανεισμό. Έτσι έχουν εξασφαλιστεί γραμμές για 1,5 δισ. όταν ο καθαρός δανεισμός είναι στα 700 με 800 εκατ. Επομένως ακόμη και εάν χειροτερεύσουν πολύ τα πράγματα ο όμιλος δε θα αντιμετωπίσει πρόβλημα, ανέφερε η διοίκηση, ενώ υπάρχουν παράλληλα και ταμειακά διαθέσιμα ταμείο πάνω από 200 εκατ. ευρώ. Επίσης το μεγαλύτερο κομμάτι των αναχρηματοδοτήσεων ξεκινά από το 2015. Σημειώνεται ότι το ένα τρίτο των γραμμών προέρχεται από ελληνικές τράπεζες, πάνω από το μισό προέρχεται από διεθνείς τράπεζες, ενώ ο όμιλος έχει ξεκινήσει την παρουσία του και στην αγορά ομολόγων με ένα Eurobond 200 εκατ. ευρώ το οποίο θα σηματοδοτήσει και την πρώτη λήξη στη διάρκεια του καλοκαιριού. Τέλος σε επίπεδο διαχείρισης ρευστότητας γίνεται προσπάθεια ώστε οι ανάγκες σε κεφάλαια κίνησης να διατηρούντα χαμηλά και παράλληλα να αυξάνοντα οι χρηματοροές. Οι κινήσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα παρά τη σημαντική πτώση της κερδοφορίας να παρατηρείται μείωση του δανεισμού. 

2. Μειώσεις σε μη σημαντικά assets: Μεταξύ άλλων πωλήθηκαν μη στρατηγικά πάγια ή συμμετοχές, όπως real estate, η πορσελάνη Ιωνία, ένα λατομείο στις ΗΠΑ, εταιρείες για διακίνηση του τσιμέντου, αλλά και το 15% της Αιγυπτιακής δραστηριότητας στην IFC (865 εκατ. ευρώ). 

3. Μείωση του κόστους: από το 2008 υπήρξαν μειώσεις στα κόστη περίπου 90 εκατ. ευρώ. Η ίδια πολιτική συνεχίζεται και το 2012, και αναμένεται να φέρει περαιτέρω οικονομία της τάξης των 23 εκατ. ευρώ φέτος. 

Προοπτικές

Πάντως μετά από καιρό, όπως τόνισε ο κ. Κανελλόπουλος, αρχίζει να γίνεται λίγο καλύτερη η προοπτική για ζήτηση τσιμέντου παγκοσμίως, με αποτέλεσμα να υπάρχει τάση βελτίωσης και για τις τιμές. Ταυτόχρονα τα τελευταία τρία χρόνια έχει υποχωρήσει η ζήτηση για νέα εργοστάσια. Ο όμιλος αυτή την περίοδο εμφανίζει δείκτη χρησιμοποίησης των εργοστασίων του στο 60%, ενώ στην Ελλάδα και την Αμερική το ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο (στο 35% η Αμερική). Ειδικά για την Αμερική, τονίστηκε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια αύξησης της παραγωγικής δυναμικότητας όταν αρχίσει να ανακάμπτει η ζήτηση. 

Για την Ελλάδα τα επίπεδα ζήτησης έχουν επιστρέψει στη δεκαετία του ΄60 ενώ ο όμιλος δεν βλέπει γρήγορη ανάκαμψη. Στον αντίποδα η Αμερική και ιδίως η Φλόριδα εμφανίζει σημάδια βελτίωσης και ήδη από φέτος υπάρχει καλύτερη κατανάλωση και προβλέπεται σταθεροποίηση και αύξηση από το 2013 και μετά. 

Για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια παρά το γεγονός ότι ο όμιλος έχει ενισχύσει την παρουσία του τα EBITDA έχουν μειωθεί καθώς εμφανίστηκαν πιέσεις από εισαγωγές. Αυτές οι πιέσεις φαίνεται να μην εντείνονται και το 2012 εκτιμάται ότι θα είναι στα ίδια ή και καλύτερα επίπεδα. 

Στην Αίγυπτο παρά την αβεβαιότητα η κατανάλωση παραμένει σταθερή, ενώ δε χτίζονται καινούρια εργοστάσια, με αποτέλεσμα να αναμένεται αύξηση της κερδοφορίας εάν στα επόμενα χρόνια αυξηθεί η ζήτηση.

Τέλος η Τουρκία είναι η χώρα που πάει καλύτερα από όλες, ωστόσο σε μεσοπρόθεσμο ορίζονται υπάρχουν περιθώρια επιδείνωσης. Με δεδομένο ότι η Τουρκία αποτελεί τη μικρότερη αγορά του ομίλου η προοπτική αυτή δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τα αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: