26/6/12

Υποβάθμιση ισπανικών τραπεζών από Moody΄s

Στην υποβάθμιση από μια έως και τέσσερις βαθμίδες για 28 συνολικά ισπανικές τράπεζες προχώρησε ο οίκος Moody΄s, τοποθετώντας μεγάλο μέρος του τραπεζικού κλάδου της χώρας σε "junk". Για τις δυο μεγαλύτερες και πιο υγιείς τράπεζες της χώρας, την Banco Santander και την Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, η Moody΄s διατήρησε την αξιολόγηση μια βαθμίδα πάνω από την αξιολόγηση της Ισπανίας, λόγω της υψηλής κερδοφορίας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχουν οι δυο τράπεζες εκτός των ισπανικών συνόρων. 
 
Η κίνηση της Moody΄s έρχεται σε συνέχεια τηςυποβάθμισης της Ισπανίαςσε "Baa3" (μόλις μια βαθμίδα από την κλίμακα "junk") από "Α3" προηγουμένως, στις 13 Ιουνίου, οπότε o οίκος τοποθέτησε μάλιστα τις διαβαθμίσεις του υπό αναθεώρηση για πιθανή νέα υποβάθμιση.  Η Moody΄s είχε αποδώσει την κίνησή της στη συμφωνία για δάνειο ύψους έως 100 δισ. ευρώ από το EFSF, στην περιορισμένη πρόσβαση της ισπανικής κυβέρνησης στις αγορές αλλά και στη συνεχιζόμενη αδυναμία της οικονομίας. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ισπανία πριν λίγες ώρεςζήτησε και επισήμως βοήθεια από την ΕΕ μέχρι 100 δισ. ευρώ για τις τράπεζές της. Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Luis de Guindos σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Jean-Claude Juncker ανέφερε ότι το τελικό ποσό της βοήθειας θα τεθεί σε μεταγενέστερο στάδιο, αλλά θα είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες όλων των τραπεζών καθώς και για να δημιουργήσει ένα επιπλέον μαξιλάρι ασφαλείας.

Ειδικότερα, ο οίκος υποβάθμισε την Banco Santander κατά δυο βαθμίδες σε “Baa2” από “A3”, σημειώνοντας ωστόσο πως παραμένει υπό αναθεώρηση για περαιτέρω πιθανή υποβάθμιση. Υπογραμμίζει όμως πως η διαβάθμιση παραμένει πάνω από το “Baa3” λόγω της γεωγραφικής διαφοροποίησης της τράπεζας και της διαχειρίσιμης έκθεσής της στο ισπανικό χρέος (η Santander διαθέτει σημαντική δραστηριότητα σε όλη τη Λατινική Αμερική, συμπεριλαμβανομένης και της Βραζιλίας).

Επίσης, υποβάθμισε την  Banco Bilbao Vizcaya Argentaria κατά τρεις βαθμίδες σε “Baa3”, την Caja Laboral κατά μια βαθμίδα σε “Baa3”, τις Banca March SA και Caja Rural de Navarra S.C.C. κατά δυο βαθμίδες σε “Baa3”.

Τις CaixaBank  και Instituto de Credito Oficial τις υποβάθμισε κατά τρεις βαθμίδες σε “Baa3”.  Την Bankinter SA και την Confederacion Espanola de Cajas de Ahorro κατά δυο βαθμίδες σε "Ba1”,  βαθμίδα η οποία αντιπροσωπεύει ουσιαστικά “junk”.

Την Banco Cooperativo Espanol SA την υποβάθμισε κατά τρεις βαθμίδες, σε “Ba1”, τοποθετώντας της επίσης σε “junk”.

Τις Banco Popular Espanol SA, Unicaja Banco SA και Bankoa SA τις υποβάθμισε κατά τέσσερις βαθμίδες, επίσης σε “junk”.

Η Banco Sabadell SA και η Kutxabank SA υποβαθμίστηκαν κατά τρεις βαθμίδες σε “Ba1”.

Η Caja Rural de Granada S.C.C. υποβαθμίστηκε κατά δυο βαθμίδες σε “Ba2”.

Την Liberbank SA η Moody΄s την υποβάθμισε κατά μια βαθμίδα σε “Ba2”, την Cajamar Caja Rural S.C.C. κατά μια βαθμίδα σε “Ba3”, την Ibercaja Banco SA κατά τέσσερις βαθμίδες, σε “Ba2” και την Ahorro Corporacion Financiera S.V. SA κατά δυο βαθμίδες σε “Ba3”.

Σε ό,τι αφορά την Bankia υποβαθμίστηκε κατά δυο βαθμίδες, σε “Baa3”.

Η Banco CEISS “έχασε” τέσσερις βαθμίδες (σε “B1”), η Catalunya Banc SA και η  NCG Banco SA έχασαν τρεις βαθμίδες (επίσης σε “B1”), ενώ η Dexia Sabadell SA υποβαθμίστηκε κατά δυο βαθμίδες σε “B2”.

Τέλος, υποβάθμσιε την Βanco de Valencia SA κατά τέσσερις βαθμίδες, σε “B3”.

Υπενθυμίζεται ότι και η Fitch έκοψε την αξιολόγηση για την Ισπανία στια αρχές του μήνα σε "ΒΒΒ" από "Α", ενώ είχε προηγηθεί η S&P στα τέλη Απριλίου η οποία είχε μειώσει την αξιολόγηση για τη χώρα επίσης σε "ΒΒΒ" από "Α" (κατά μια βαθμίδα υψηλότερα από την αξιολόγηση που έθεσε η Moody΄s).

Δεν υπάρχουν σχόλια: