26/6/12

Έως 10 δισ. αναζητά η Κύπρος?

Η Κύπρος έγινε την περασμένη Δευτέρα η πέμπτη χώρα της ευρωζώνης που θα μπει στο μηχανισμό στήριξης των Βρυξελλών. Όπως μεταδίδουν τοπικά Μέσα, το ύψος της βοήθειας που θα χρειαστεί αναμένεται να είναι ίσο με το μισό ολόκληρης της οικονομίας της χώρας.

Η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» αναφέρει πως το οικονομικό πακέτο στήριξης πρόκειται να ανέλθει στα 6 με 10 δισ. ευρώ, με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή (Vassos Shiarly) να λέει στο πρακτορείο Reuters πως υπάρχει άμεση ανάγκη 1,8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη για την Μεγαλόνησο, η οποία θα αναλάβει την ευρωπαϊκή προεδρία την 1η Ιουλίου. 

Η κυπριακή οικονομία είναι η Τρίτη μικρότερη της ευρωζώνης, πίσω από αυτές τις Μάλτας και της Εσθονίας και βρίσκεται εκτός διεθνών αγορών εδώ και έναν χρόνο. 

Το 2011, ζήτησε και έλαβε από τη Ρωσία, οικονομική ενίσχυση ύψους 2,5 δισ. ευρώ. 

Το παρόν δάνειο προβλέπεται να φτάσει για το 2012, όχι όμως και για το 2013.

Ο πρόεδρός της Δημήτρης Χριστόφιας κατηγορήθηκε για «έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα» γράφει το Reuters, το οποίο επισημαίνει πως «αγνόησε τα σημάδια μιας προβληματικής οικονομίας», αν και «η κυβέρνηση διαψεύδει αυτούς τους ισχυρισμούς». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: