15/6/12

Κινδυνεύουν οι καταθέσεις αν βγούμε από το ευρώ



Αντιμέτωπη με «την πιο κρίσιμη και επικίνδυνη πρόκληση της ιστορίας της» είναι η Ελλάδα στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, σύμφωνα με τους αναλυτές της , οι οποίοι προειδοποιούν ότι αν η χώρα βγει από το ευρώ και την ΕΕ θα απειληθεί η ασφάλεια των καταθέσεων.
Όπως επισημαίνεται στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας, από το αποτέλεσμα των εκλογών θα κριθεί το αν η χώρα θα έχει μια ικανή κυβέρνηση με σημαντική πλειοψηφία στην ελληνική βουλή, η οποία θα συνεχίσει την εφαρμογή του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (ΠΔΠ&ΔΜ).
«Η πορεία αυτή δεν είναι θέμα επιλογής, ούτε θέμα Μνημονίου. Είναι απολύτως αναγκαία για τη μείωση και τελικά εξάλειψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων που μας οδήγησαν στη δημοσιονομική εκτροπή και στην έξοδο από τις αγορές τής διεθνούς χρηματοδότησης και για ουσιαστική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και του θεσμικού και οργανωτικού πλαισίου λειτουργίας τής οικονομίας με στόχο την έγκαιρη ανάκαμψη και την είσοδό της σε πορεία δυναμικής ανταγωνιστικής ανάπτυξης. Επίσης για αναμφισβήτητη, τελικά, εξασφάλιση της οριστικής και αμετάκλητης θέσης της χώρας ως πλήρους μέλους της Ζώνης του Ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τονίζουν οι αναλυτές της τράπεζας.
Σύμφωνα με την Alpha Bank, τυχόν κατάργηση του Μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων που έχει υπογράψει η χώρα με τους θεσμικούς δανειστές της συνεπάγεται τη διακοπή της χρηματοδότησής της από τους ανωτέρω φορείς. Η τράπεζα επαναλαμβάνει ότι χωρίς τη χρηματοδότηση αυτή η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το ευρώ και την ΕΕ, πράγμα που αποτελεί πραγματική απειλή για την ασφάλεια των καταθέσεων. Ακόμη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια αυτών των καταθέσεων, λέει, αποτελεί η προεκλογική υπόσχεση για οριζόντια διαγραφή των χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που θα συνεπαγόταν περαιτέρω ζημίες για τις τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: