14/6/12

Άδεια σε Φειδάκη - Ρέστη για offshore αιολικό

Η κρατικοποίηση της διαδικασίας ανάπτυξης offshore αιολικών πάρκων από την πρώην υπουργό ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη είχε προκαλέσει την οργίλη αντίδραση της αγοράς, που είχε υποστηρίξει ότι με τη συγκεκριμένη διαδικασία θα ήταν αδύνατο να προχωρήσουν οι συγκεκριμένες επενδύσεις. Ένα χρόνο μετά από την ακύρωση της απαγόρευσης Μπιρμπίλη, και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, προχωρά σύμφωνα με πληροφορίες στην έκδοση άδειας για το πρώτο υπεράκτιο αιολικό στην Ελλάδα.

Πρόκειται ειδικότερα για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο ισχύος 498,15 MW, αποτελούμενο από 81 Ανεμογεννήτριες (Α/Γ) ισχύος 6,15 MW η κάθε μια, βορειοανατολικά της Λήμνου. Το project αναπτύσσεται από την εταιρεία City Electric A.E., θυγατρική κατά 100% της εταιρείας συμμετοχών RF Energy Α.Ε., μέτοχοι της οποίας είναι η εισηγμένη στο Χ.Α. FG Europe A.E συμφερόντων Γ. Φειδάκη, ο κ. Γεώργιος Φειδάκης και η Οικογένεια Ρέστη. Πρόκειται το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα και το τρίτο σε μέγεθος στον κόσμο.

Η επένδυση, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, έχει σχεδιαστεί από την RF Energy Α.Ε. η οποία δραστηριοποιείται από το 2006 στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η εταιρεία διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων, σε λειτουργία ισχύος 62 MW, με άδειες παραγωγής ισχύος 792 MW και έργα υπό αδειοδότηση ισχύος 95,5 MW. Το χαρτοφυλάκιο της RF Energy αποτελείται κυρίως από αιολικά πάρκα, μονάδες βιοαερίου και υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

Όπως σημειώνουν, πηγές της αγοράς αιολικών, η υλοποίηση μιας επένδυσης τόσο μεγάλου μεγέθους (το συγκεκριμένο υπεράκτιο αιολικό είναι το τρίτο μεγαλύτερο project αυτής της τεχνολογίας που αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο) θα επιφέρει σημαντική προβολή αλλά και προοπτικές ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα στη Λήμνο. Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή γραμμής διασύνδεσης του με το Εθνικό Δίκτυο της χώρας στη Βόρεια Ελλάδα ενώ  αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των εθνικών στόχων για τις ΑΠΕ στο 2020 (20-20-20). Μετά την υλοποίηση του, το έργο θα παράγει «πράσινη» ενέργεια 1.692,3 GWh ετησίως, ικανή να τροφοδοτήσει 500.000 νοικοκυριά περίπου, όσο δηλαδή μια πόλη στο μέγεθος της Θεσσαλονίκης, ενώ η λειτουργία του θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 1.730.976 τόνους ετησίως.

Σύμφωνα με την άδεια που πήρε το πράσινο φως από τη ΡΑΕ, όλες οι Α/Γ του υπεράκτιου αιολικού πάρκου έχουν χωροθετηθεί εκτός των ορίων Natura 2000, των περιοχών οικολογικής προτεραιότητας, εκτός των ορίων αρχαιολογικών χώρων και σε μεγάλη απόσταση από τις ακτές ώστε να μειώνεται η οπτική όχληση στο ελάχιστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: