26/6/12

Κανείς δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ

Σχεδόν 1 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή η μισθοδοσία του δημοσίου για ένα μήνα, στοίχησε η εκλογική ραστώνη στα έσοδα του κράτους.  Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, κατέγραψαν υστέρηση 926 εκατ. ευρώ στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2012, υπό το βάρος της ύφεσης, της μεγάλης πτώσης της κατανάλωσης αλλά και λόγω των παρατάσεων που δόθηκαν στις καταληκτικές προθεσμίες για την υποβολή και πληρωμή των πάσης φύσεως φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών και επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, τα οριστικά στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2012 δείχνουν:

-          Υστέρηση στις εισπράξεις από το ΦΠΑ που κατά 435 έναντι των στόχων που είχε θέσει το υπουργείο για το α΄ πεντάμηνο του 2012

-          Υστέρηση 305 εκατ. ευρώ από τους στόχους στον φόρο εισοδήματος η οποία οφείλεται κυρίως στην κατά σχεδόν ένα μήνα παράταση που δόθηκε στα νομικά και τα φυσικά πρόσωπα για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012.

-          Απώλειες 266 εκατ. ευρώ από καθυστερήσεις εισροής κοινοτικών κονδυλίων.

Ως αποτέλεσμα το δημόσιο πάγωσε τις πληρωμές 2,947 δισ. ευρώ, που είχαν δρομολογηθεί για το α΄ πεντάμηνο (διαμορφώθηκαν σε 30,541 δισ. ευρώ αντί στόχου 33,488 δισ. ευρώ). Το μεγάλο βάρος των περικοπών αφορά κυρίως σε πληρωμές στον ιδιωτικό τομέα (προμηθευτές, φαρμακοποιούς κλπ) αλλά και σε δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που περικόπηκαν κατά 1,437 δισ. ευρώ. Αυξημένες ήταν πάντως οι  δαπάνες για την διεξαγωγή εκλογών (χωρίς να υπολογίζονται και αυτές του Ιουνίου).

Παρόλα αυτά οι επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία συνεχίζουν να ζητούν διαρκώς περισσότερα χρήματα, προμηνύοντας υπέρβαση δαπανών μέχρι το τέλος του έτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις στο πρώτο πεντάμηνο, πριν καν τα μισά  του 2012, εκταμιεύτηκε:

-το 56,9% της προβλεπόμενης επιχορήγησης προς τον ΟΓΑ
-το 62,8% της προβλεπόμενης επιχορήγησης προς το ΙΚΑ
-το 62,4% της προβλεπόμενης επιχορήγησης προς τον ΕΟΠΥΥ
-το 51,7% της προβλεπόμενης επιχορήγησης προς το ΝΑΤ
-το 42,2% της προβλεπόμενης επιχορήγησης προς τον ΟΑΕΕ
-το 61,9% της προβλεπόμενης επιχορήγησης προς το ΤΑΠ-ΟΤΕ
-το 50,6% της προβλεπόμενης επιχορήγησης προς τον ΟΑΕΔ


Δραματική είναι και η κατάσταση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που αποτελεί ίσως το μοναδικό όπλο απέναντι στη συνεχιζόμενη ύφεση. Θεωρητικά στο πεντάμηνο θα έπρεπε να είχαν δοθεί 2,736 δισ. ευρώ για επενδύσεις, εκταμιεύτηκαν όμως 1,298 δισ. ευρώ ή 1,43 δισ. ευρώ λιγότερα.

Με αυτά τα δεδομένα, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού συγκρατήθηκε σε επίπεδα κατά περίπου 2 δισ. ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με τον στόχο (10,8794 δισ. ευρώ, αντί για 12,896 δισ. ευρώ). Οι δαπάνες για τόκους μειώθηκαν μετά το PSI αλλά ακόμα και αν το κράτος δεν πλήρωνε καθόλου τόκους, ο προϋπολογισμός θα εμφάνιζε και πάλι πρωτογενές έλλειμμα, που συγκρατήθηκε πάντως στα 2,349 δισ. ευρώ έναντι 4,234 δισ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: