26/6/12

Έψαχναν τον ποιο χαζό πασόκο για το Υπ. Οικ. & τον βρήκαν

Στην Κηφισιά, στην κατοικία του πρωθυπουργού βρίσκεται ήδη ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος μαζί με το υπόλοιπο οικονομικό επιτελείο έχουν σύσκεψη.

Ο κ. Στουρνάρας είχε ήδη κληθεί από τον κ.Σαμαρά να είναι παρών και στην σύσκεψη που θα έχουν στις 19.30 με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

Ωστόσο, προηγείται μια σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό καθώς είναι σε εξέλιξη οι προετοιμασίες του ταξιδιού της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Σύνοδο Κορυφής.

Η πρόταση για την τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών ανήκει στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και έγινε αποδεκτή από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, τα κόμματα των οποίων στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας.

Μετά την επιστολή που απέστειλε τη Δευτέρα ο Βασίλης Ράπανος στον Αντώνη Σαμαρά, με την οποία ο επιλεγείς ως νέος υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί το χαρτοφυλάκιο λόγω προβλημάτων υγείας, οι πρόεδροι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ εκλήθησαν να επιλέξουν το νέο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών.

Από την αρχή, ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος διατέλεσε υπηρεσιακός υπουργός Ανάπτυξης στην προηγούμενη κυβέρνηση υπό τον κ. Παναγιώτη Πικραμμένο, θεωρούνταν ο επικρατέστερος να αναλάβει τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών.
 
"Με απόφαση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά ,υπουργός Οικονομικών ορίζεται ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, κ. Ιωάννης Στουρνάρας", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου.
 
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Στουρνάρας προσφέρει τα εχέγγυα ότι θα δώσει την μάχη για την διάσωση της οικονομίας με σοβαρές πιθανότητες.



Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Τελείωσε το Δημόσιο Γυμνάσιο Φιλοθέης το 1974 και αποφοίτησε από το Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1978. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από το οποίο απέκτησε master και διδακτορικό (MPhil 1980, DPhil 1982) με ειδικότητα στην Οικονομική Θεωρία και Πολιτική. Στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εργάστηκε από το 1981 έως το 1985 ως research fellow και lecturer στο Κολλέγιο St. Catherine’s.
 
Παράλληλα εργάστηκε ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Σπουδών του ιδίου πανεπιστημίου, με ειδικότητα στην αγορά πετρελαίου και τις επιπτώσεις των πετρελαϊκών κρίσεων στην παγκόσμια οικονομία. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα και την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων εργάστηκε ως ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (1986-1989) σε θέματα δημοσίων επιχειρήσεων και εισοδηματικής πολιτικής, και της Τραπέζης της Ελλάδος (1989-1994) σε θέματα νομισματικής πολιτικής. Την περίοδο εκείνη εκπροσωπούσε την Τράπεζα της Ελλάδος ως αναπληρωματικό μέλος στις συνόδους των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Είναι καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο διδάσκει από το 1989 Μακροοικονομία και Οικονομική Πολιτική, ενώ έχει  δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά σε τομείς όπως: μακροοικονομία, θεωρία άριστης φορολογίας, δυναμική δημοσίου χρέους, Οικονομική και Νομισματική Ενωση, ενεργειακά οικονομικά, νομισματική πολιτική, στρεβλώσεις των χρηματοπιστωτικών συστημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: