14/6/12

Υποβάθμιση Κύπρου και Ισπανίας


Ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε την Ισπανία κατά τρεις βαθμίδες σε Baa3 από A3 και την Κύπρο κατά δύο βαθμίδες από Ba1 σε Ba3, προειδοποιώντας ότι δεν αποκλείεται περαιτέρω υποβάθμιση στο μέλλον.
Σε ανακοίνωσή του εξηγεί ότι η υποβάθμιση της Κύπρου οφείλεται στην αύξηση της πιθανότητας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και κατ' επεκταση στις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει αυτή η εξέλιξη στις κυπριακές τράπεζες.
Tην Τρίτη η Moody's υποβάθμισε δύο κυπριακές τράπεζες, τηνΤράπεζα Κύπρου [BOCr.AT] Σχετικά άρθρα και την Ελληνική Τράπεζαεκτιμώντας ότι οι δραστηριότητές τους στην Ελλάδα καθιστούν την κεφαλαιακή τους θέση ευάλωτη στο ενδεχόμενο μιας ελληνικής εξόδου.
Για την περίπτωση της Ισπανίας ο οίκος σημειώνει ότι η απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να ζητήσει στήριξη από την ευρωζώνη για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της συστήματος, θα αυξήσει περαιτέρω το χρέος της χώρας. Παράλληλα υπογραμίζει την περιορισμένη πρόσβαση της Ισπανίας στις αγορές.
Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι η αξιολόγηση της χώρας τίθεται υπό καθεστώς παρακολούθησης και η διαδικασία αναθεώρησης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε τρεις μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: