22/3/12

Και το ΚΤΕΟ(που μελλοντικά θα κλείσουν) στην τουριστική έκθεση της Μόσχας.


Αίσθηση προκάλεσε η ευθεία επίθεση του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κατά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας(ΠΚΜ) για την πολιτική που αυτή ακολουθεί στις διεθνείς εκθέσεις τουρισμού.
Ο κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος, χωρίς να μασάει τα λόγια του, μίλησε για «θίασο» και «καρναβάλι» σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων, την επιλογή της διοίκησης της ΠΚΜ να μοιράζει πορτοκάλια στη μεγαλύτερη  έκθεση τουρισμού της Γερμανίας, που αποτελεί το «τουριστικό χρηματιστήριο» κάθε θερινής σεζόν. Όπως επίσης σχολίασε και το γεγονός ότι στην έκθεση του Βελιγραδίου «διοργανώθηκε» συνέντευξη Τύπου, Σάββατο απόγευμα, με αποτέλεσμα να μην παρευρεθεί ούτε ένας δημοσιογράφος- τον ρόλο των δημοσιογράφων ανέλαβαν οι παρόντες περιφερειακοί σύμβουλοι.
Με σχετική καθυστέρηση, η περιφέρεια απάντησε στις βολές, χωρίς όμως να τοποθετείται επί της ουσίας στις ενστάσεις Θωμόπουλου .
Και επιχειρώντας να παραμείνουμε στην ουσία, οι άνθρωποι του τουρισμού επιμένουν ότι είναι λανθασμένη και αδιέξοδη η επιλογή του κοινού branding για την προβολή των επτά νομών(πλέον περιφερειακών ενοτήτων) της Κεντρικής Μακεδονίας.
Όπως λένε, θα πρέπει να επιλεγεί το μοντέλο της τουριστικής προβολής ανά θεματικό πεδίο. Για παράδειγμα city break η Θεσσαλονίκη, θερινός τουρισμόςη Χαλκδική και η Πιερία, ιαματικός τουρισμός Πέλλα(Πόζαρ)-Σέρρες(Άγκιστρο) και Κιλκίς(Πικρολίμνη), θρησκευτικός τουρισμός Θεσσαλονίκη-Άγιον Όρος,πολιτιστικός τουρισμός Πέλλα-Ημαθία-Πιερία(Αρχαία Μακεδονία, Θεοί του Ολύμπου), εναλλακτικός τουρισμός Σέρρες(Κερκίνη) και Κιλκίς(Πάικο),χειμερινός τουρισμός Πέλλα(Καϊμάκτσαλάν) - Ημαθία(Βέρμιο) - Πιερία(Ελατοχώρι) κοκ.

Και η μάλλον πρόχειρη προσέγγιση της Περιφέρειας σχετικά με την τουριστική προώθηση της περιοχής μας επιβεβαιώνεται από τη σύνθεση της αποστολής που συνοδεύει, αυτές τις μέρες, τον αναπληρωτή περιφερειάρχη κ.Δ.Ψωμιάδηστην έκθεση Τουρισμού MITT της Μόσχας, με την Κ.Μακεδονία μάλιστα τιμώμενη περιοχή.

Όπως πληροφορείται η Voria.gr, εκτός από 3-4 σχετικούς της αρμόδιας υπηρεσίας που συμμετέχουν στην αποστολή, στη Μόσχα βρίσκεται ο εκτελεστικός γραμματέας της ΠΚΜ,  δύο περιφερειακοί σύμβουλοι εντεταλμένοι σε θέματα Μεταφορών και ΚΤΕΟ αντίστοιχα και μία περιφερειακή σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης. Οι οποίοι έχουν τόσο σχέση με τον τουρισμό όσο η Βόρεια Κορέα με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πιθανότατα έτσι εξηγείται η γενικότερη αποστασιοποίηση του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Απόστολου Τζιτζικώστα από τις τουριστικές δράσεις της ΠΚΜ αλλά και ειδικότερα η απουσία του από την έκθεση της Μόσχας, παρότι με τις δικές του, κατά κύριο λόγο, προσπάθειες, πέρυσι, η περιφέρεια κατάφερε να έχει για το 2012 τον τίτλο της τιμώμενης περιοχής.
Ας αναθεωρήσει λοιπόν την τακτική της η ΠΚΜ, διότι, στους καιρούς που ζούμε, δεν υπάρχει η πολυτέλεια ούτε για σπατάλη των ούτως ή άλλως εξαιρετικά περιορισμένων πόρων ούτε για κατακερματισμό των δυνάμεων, ιδίως σε έναν τομέα που πρέπει να αποτελέσει την αναπτυξιακή αιχμή της περιοχής μας. Και για αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζεται επαγγελματικά και στοχευμένα και όχι χύμα, με πορτοκάλια....

Δεν υπάρχουν σχόλια: