28/3/12

Μετά τις εκλογές θα λυθεί το μπάχαλο με τους ημιυπαίθριους και τις αυθαίρετα


Φορολογικό «αλαλούμ» για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων έχει προκαλέσει το τελευταίο «επεισόδιο» με την φορολόγηση των ημιυπαίθριων. 

Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να απέσυρε την ρύθμιση που καθιστούσε τεκμήριο διαβίωσης τα πατάρια, τις σοφίτες και τα υπόγεια αλλά το πρόβλημα με την φορολόγηση τους παραμένει. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής μετέθεσε χρονικά τη λύση στο θέμα μετά την διεξαγωγή των εκλογών. Έτσι αφού η κυβέρνηση απέσυρε και τυπικά την επίμαχη διάταξη ο Παντελής Οικονόμου είπε ότι δεν μπορούν να έχουν ευνοϊκή μεταχείριση όσοι νομιμοποίησαν τα αυθαίρετα τους εν αντιθέσει με όσους δεν αυθαιρέτησαν.

«Υπάρχει χρονική μετάθεση δια της οποίας σταματά η παραφιλολογία και η κακοπιστία», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και κάλεσε τη ΝΔ να επιστρέψει στον διάλογο για το φορολογικό.

Ωστόσο το χάος παραμένει καθώς φαίνεται ότι υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση στα ακίνητα ανάλογα με τον νόμο με τον οποίο «τακτοποιήθηκαν». Πιο συγκεκριμένα, οι ημιυπαίθριοι χώροι που «τακτοποιήθηκαν» με το νόμο 3843/2010 θα πρέπει φέτος να δηλωθούν κανονικά στις φορολογικές δηλώσεις, θεωρούνται κύριας χρήσης και παραμένουν τεκμήριο, ενώ η αξία τους υπολογίζεται ανάλογα. 

Το πρόβλημα όμως της ρύθμισης δεν αφορά καθόλου τους ημιυπαίθριους που «τακτοποιήθηκαν» με τον νόμο 3843/2010 αλλά τις σοφίτες, τα πατάρια και τα υπόγεια που «τακτοποιούνται» με τον νόμο 4014/2011 περί αυθαιρέτων. 

Θεωρούνται δηλαδή κατά το ήμισυ τεκμήριο αφού το άρθρο 24 του νόμου του 2011 προβλέπει ότι για την εφαρμογή τεκμηρίου στους συγκεκριμένους χώρους λαμβάνεται υπόψη το 50% του τεκμηρίου που ισχύει για τους κύριους χώρους της κατοικίας. Για όσους όμως δεν «τακτοποίησαν» τους αυθαίρετους χώρους δεν ισχύει αυτή η μείωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: