21/3/12

Περικοπή των δαπανών στα υπουργεία κατά 2,3 δισ. ευρώ


Την οριζόντια περικοπή των καταναλωτικών δαπανών των υπουργείων κατά 15%, ή κατά 2,3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τα κονδύλια που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό προβλέπουν αποφάσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, λίγο πριν παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Οικονομικών και αναλάβει πρόεδρος τουΠΑΣΟΚ
Πρόκειται για την εφαρμογή της πρόβλεψης του νέου μνημονίου, για την περικοπή των δαπανών της κρατικής μηχανής κατά 15%, για μετακινήσεις, προμήθειες και άλλες λειτουργικές δαπάνες και τα υπουργεία κλήθηκαν να υποβάλουν νέους προϋπολογισμούς.
Η νέα προσαρμογή των δαπανών κρίθηκε αναγκαία μετά τις διαφαινόμενες αποκλίσεις του προϋπολογισμού του 2012 και τις αναπροσαρμογές των στόχων, με το συμπληρωματικό προϋπολογισμό που ψήφισε η Βουλή.
Η μείωση των δαπανών αποτελεί κεντρική επιδίωξη του νέου μνημονίου και στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποτύχει να τις μειώσει, ελλοχεύει ο κίνδυνος επιβολής εισπρακτικών μέτρων, όπως συνέβη και σε προηγούμενες περιπτώσεις, π.χ. με το έκτακτο τέλος στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Επίσης έχει σταλεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μήνυμα προς την κρατική μηχανή, πως το Δημόσιο θα πληρώνει όσο επαρκούν τα έσοδά του και αν αυτά υστερούν, αντίστοιχα θα μειώνονται και οι κρατικές δαπάνες. Αν δηλαδή δεν υπάρχουν κονδύλια, δεν θα γίνονται πληρωμές και συνδέεται για πρώτη φορά ο ρυθμός των εισπράξεων με το ρυθμό των δαπανών.
Επίσης θα ελέγχεται η διαθεσιμότητα όχι μόνο των πιστώσεων του προϋπολογισμού, αλλά και αυτή της επάρκειας ταμιακών διαθεσίμων. Η εγγραφή πίστωσης στον προϋπολογισμό, δεν σημαίνει ότι υπάρχει δυνατότητα πληρωμής, αφού η δυνατότητα αυτή εξασφαλίζεται μόνο αν υλοποιούνται οι προβλέψεις των εσόδων του προϋπολογισμού.
Για το λόγο αυτό οι προβλέψεις του προϋπολογισμού θα πρέπει να επανεκτιμώνται σε τακτά διαστήματα και να λαμβάνονται μέτρα διόρθωσης. Σε περίπτωση υστέρησης των εσόδων θα πρέπει να αναπροσαρμόζεται ανάλογα το επίπεδο των δαπανών.
Θα παρακολουθείται ακόμα η μηνιαία εξέλιξη των δεσμεύσεων ώστε να λαμβάνονται έγκαιρα μέτρα σε περίπτωση που σωρεύονται ανεξόφλητες υποχρεώσεις.
Οι νέοι στόχοι
Σύμφωνα με τους αναθεωρημένους στόχους του προϋπολογισμού του 2012:
- Ο στόχος για το έλλειμμα γενικής Κυβέρνησης του 2012, από 11,43 δισ. ευρώ, ή 5,4% του ΑΕΠ αναπροσαρμόζεται σε 13,73 δισ. ευρώ, ή 6,7% του ΑΕΠ, από το 89,2% που υπολογίζεται από τον αναπλ. υπουργό Οικονομικών, Φίλ. Σαχινίδη ότι έκλεισε το 2011.
- Αντί για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,42 δισ. ευρώ, ή 1,1% του ΑΕΠ, που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, ο στόχος είναι πλέον πρωτογενές έλλειμμα (έλλειμμα μείον τόκους) ύψους 488 εκ. ευρώ, ή 0,2% του ΑΕΠ.
Οι αναπροσαρμογές αυτές προκύπτουν από την αναθεώρηση στόχων:
- Για τα έσοδα το ύψος των οποίων εκτιμάται ότι λόγω της ύφεσης θα διαμορφωθούν σε 56.159 εκ. ευρώ, από 59.184 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόβλεψη, δηλαδή μειωμένα κατά 3.025 εκατ. ευρώ, τα καθαρά έσοδα θα μειωθούν από 54.434 εκ. ευρώ, σε 51.409 εκατ. ευρώ.
- Οι δαπάνες του προϋπολογισμού από 72.558 εκατ. ευρώ συμπιέζονται ακόμα περισσότερο και ο στόχος είναι πλέον να μην ξεπεράσουν το ποσό των 70.298 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 2.260 εκατ. ευρώ.
- Το κονδύλι των τόκων μετά το PSI, υπολογίζεται σε 13.050 εκατ. ευρώ, από 12.750 εκατ. ευρώ, που προέβλεπε η εκτίμηση του ΥΠΟΙΚ τον περασμένο Νοέμβριο, αύξηση 300 εκατ. ευρώ.
- Το ΠΔΕ περικόπτεται για άλλη μια φορά κατά 400 εκατ. ευρώ και το ύψος του διαμορφώνεται για το 2012, σε 7.300 εκατ. ευρώ, έναντι 7.700 εκατ. ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο του προϋπολογισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: