22/3/12

Κωπηλατώντας προς τις Κυκλάδες

Απομακρύνονται οι Κυκλάδες από το λιμάνι του Πειραιά. Απίστευτο και όμως αληθινό αν αναλογιστεί κανείς πως το τελευταίο διάστημα οι αποστάσεις που χωρίζουν το μεγάλο λιμάνι από τη Νάξο, την Σύρο, την Τήνο, την Πάρο και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου.
 
Είναι γεγονός πλέον, πως πολλά πλοία που διεξάγουν τακτικά δρομολόγια στις Κυκλάδες και στο ευρύτερο Αιγαίο, μειώνουν πλέον την ταχύτητα τους προκειμένου να εξοικονομούν καύσιμα λόγω κρίσης.
 
Στο Υπουργείο Ναυτιλίας έχουν λάβει την ανανεωμένη λίστα με τις ώρες των δρομολογίων, αλλά οι κάτοικοι των νησιών κάνουν λόγο για μια ακόμη υποβάθμιση της ζωής τους.
 
4 ώρες και 45 λεπτά από Πειραιά για Σύρο!
 
Από τα μεγάφωνα του πλοίου ενημερώνονται πλέον οι επιβάτες πως το πλοίο της γραμμής πλέει με μειωμένη ταχύτητα λόγω αύξησης των καυσίμων και τελικά φτάνει στο λιμάνι της Σύρου περίπου στις 12:20 το μεσημέρι (πριν 2 χρόνια έφτανε στις 10:55). Το πλοίο ξεκινά από τον Πειραιά στις 07:35 το πρωί. Οπότε το ταξίδι Σύρο – Πειραιά έχει διάρκεια 4 ώρες και 45 λεπτά!
 
Η ίδια δυσάρεστη έκπληξη περιμένει και τους επιβάτες με προορισμό τη Νάξο, όταν ακούνε τον καπετάνιο να τους αναγγέλλει από το μεγάφωνο πως θα καθυστερήσει η άφιξη στο λιμάνι του νησιού, καθώς το πλοίο είναι υποχρεωμένο πλέον να ταξιδεύει με μειωμένη ταχύτητα.
 
Οι περισσότερες ακτοπλοϊκές εταιρείες, μετά την αύξηση της τιμής στα ακτοπλοϊκά καύσιμα από τα ΕΛΠΕ και τη μείωση της επιβατικής κίνησης λόγω κρίσης, έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες πάνω σε αυτό το θέμα, μειώνοντας ήδη τις ταχύτητες στα πλοία, ενώ δεν αποκλείεται κάποιες να προχωρήσουν και σε μειώσεις των ελεύθερων δρομολογίων.
 
Οι νησιώτες πάντως μιλούν για τη χαριστική βολή που τους δίνεται καθώς μετά την αύξηση του ΦΠΑ και τα συνεχή χαράτσια, πλέον θα μειωθεί και η τουριστική κίνηση εξαιτίας αυτού του γεγονότος…
 
Από την πλευρά τους οι εταιρείες απαντούν πως για να μην προχωρήσουν σε  περικοπές και μειώσεις δρομολογίων, αποφάσισαν να μειώσουν την ταχύτητα των πλοίων τους για εξοικονόμηση καυσίμων.
 
 Είναι άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα θα συνεχιστεί αυτή η πολιτική και αν θα διατηρηθούν οι αργές ταχύτητες των πλοίων και κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου, κάτι το οποίο μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά για την τουριστική κίνηση στα νησιά των Κυκλάδων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: