31/3/12

Όλα μέλι γάλα με το πόρισμα Παπακωνσταντίνου


Στο αρχείο οδηγείται, τουλάχιστον για την παρούσα Βουλή, η αναζήτηση ευθυνών στην υπόθεση του ελλείμματος του 2009, καθώς η Εξεταστική Επιτροπή, που διερεύνησε το ζήτημα, διαπιστώνει στο πόρισμά της πως δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.
Καταλογίζει, ωστόσο, σαφείς πολιτικές ευθύνες στον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ν.Δ., Γιάννη Παπαθανασίου, για αποσιώπηση της πραγματικής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, ενώ, αντίθετα, συμπεραίνει ότι οι χειρισμοί του διαδόχου του, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, δεν διόγκωσαν τεχνητά το έλλειμμα του 2009.
Για κουκούλωμα της υπόθεσης έκανε λόγο από την πλευρά της η Ν.Δ., χαρακτηρίζοντας την Εξεταστική ως «επιτροπή προστασίας των κ.κ. Παπακωνσταντίνου κα Παπανδρέου».
«Σύμφωνα με την πλειονότητα των μαρτυρικών καταθέσεων, τη νομοθεσία που διέπει τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές, τις έγγραφες διαπιστώσεις της Eurostat αλλά και τις έγγραφες απαντήσεις του επιτρόπου Αλμούνια και του επικεφαλής της Eurostat στην παρούσα Επιτροπή, δεν διαπιστώθηκε τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος από την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΟΙΚ. που ανέλαβε μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009», αναφέρει το πόρισμα που συντάχθηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετείχαν στην επιτροπή και προσθέτει: «Αντίθετα, επιβεβαιώθηκε ότι αυτή αποτύπωσε με μεθοδολογικά ορθό τρόπο τα πραγματικά στοιχεία του ελλείμματος». Υποστηρίζεται επίσης ότι «δεν διαπιστώθηκαν σφάλματα ή ανακρίβειες στην εφαρμογή της προβλεπόμενης μεθοδολογίας ούτε κατά την ένταξη 17 φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα στο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης».
Στο ίδιο πνεύμα υπογραμμίζουν ότι «δεν διαπιστώθηκαν σφάλματα ή ανακρίβειες κατά το συνυπολογισμό των χρεών των νοσοκομείων» και των ελλειμμάτων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης ούτε υπήρξαν παρεμβάσεις στο έργο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Απορρίπτουν μάλιστα τις σχετικές καταγγελίες του πρώην επικεφαλής της ΕΣΥΕ Μ. Κοντοπυράκη, με τον ισχυρισμό ότι «διαψεύσθηκαν κατηγορηματικά» από τον επικεφαλής της Eurostat, Β. Ραντερμάχερ.
Οι συντάκτες του πορίσματος καταλόγισαν όμως σαφείς πολιτικές ευθύνες στον κ. Παπαθανασίου, υποστηρίζοντας ότι «γνώριζε ήδη από τις αρχές του 2009 τον εκτροχιασμό της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, και παρ' όλα αυτά δεν προέβη, ως όφειλε, στη λήψη, από την αρχή του έτους, διαρθρωτικών και άλλων μέτρων ικανών να μετριάσουν ή και να ανατρέψουν τη δυναμική διόγκωσης του ελλείμματος».
Τον κατηγορούν επίσης ότι «αποσιώπησε την πραγματική εικόνα της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, προβαίνοντας, στις 2.10.2009, στη διατύπωση της πρόβλεψης, μέσω της ΕΣΥΕ, για έλλειμμα 6%, πρόβλεψη που βρισκόταν σε πλήρη διάσταση με τα πραγματικά στοιχεία που έθεταν υπόψη του οι αρμόδιες υπηρεσίες».
Τον χαρακτηρίζουν επίσης υπεύθυνο για την κατάργηση, τον Αύγουστο του 2009, της μηνιαίας δημοσιοποίησης των δελτίων εκτέλεσης του προϋπολογισμού και τη μετατροπή τους σε τριμηνιαία.
«Επί των ημερών του κ. Παπαθανασίου, η ΕΣΥΕ δεν λειτουργούσε ως ανεξάρτητη αρχή», προσθέτει το πόρισμα και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αποσιώπηση αυτή των στοιχείων είχε στόχο κυρίως την παραπλάνηση των Ελλήνων πολιτών προεκλογικά, καθώς για τις αγορές ήταν ήδη ορατός ο εκτροχιασμός του ελλείμματος από την παρακολούθηση των διαρκώς αυξανόμενων δανειακών αναγκών του έτους, πέραν των προβλέψεων του Προϋπολογισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: