6/3/11

Περαιτέρω μείωση των χορηγήσεων αναμένεται το 2011


Στα 30 δισ. ευρώ των εγγυήσεων του Δημοσίου προσβλέπουν οι τράπεζες προκειμένου να αποτραπεί μια δραματική πτώση στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας το 2011. Οι εκτιμήσεις για όλη τη χρονιά κάνουν λόγο για περαιτέρω περιορισμό της πιστωτικής επέκτασης σε αρνητικό ποσοστό της τάξης του -3%, καθώς το πρόβλημα ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα εντείνει η ανάγκη μείωσης της εξάρτησης από τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι πρώτες ενδείξεις για την πορεία της χρηματοδότησης την καινούργια χρονιά είναι δυσοίωνες, καθώς ήδη ο Ιανουάριος κατέγραψε περαιτέρω πτώση των δανείων και ο ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης διαμορφώθηκε στο -0,3%, ενώ η καθαρή ροή χρηματοδότησης υπήρξε αρνητική. Η καθαρή ροή χρηματοδότησης προκύπτει εάν από τα νέα δάνεια που χορήγησαν οι τράπεζες αφαιρεθούν τα δάνεια που αποπληρώθηκαν και, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, η καθαρή ροή χρηματοδότησης υπήρξε τον Ιανουάριο αρνητική κατά 152 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό χρέος των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών προς τις τράπεζες διαμορφώθηκε στο τέλος Ιανουαρίου στα 256,7 δισ. ευρώ έναντι 257,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πραγματική μείωση των δανείων είναι μεγαλύτερη από αυτή του 1 δισ. ευρώ που καταγράφεται στα απόλυτα νούμερα. Αυτό, γιατί ένα μέρος του χρέους που έχει συναφθεί σε ελβετικό φράγκο φαίνεται αυξημένο λόγω της ανατίμησης του νομίσματος, με αποτέλεσμα το ύψος της χρηματοδότησης που εμφανίζεται στα επίσημα στοιχεία να είναι πλασματικό κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών.

Βάσει των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, η πτώση έχει αγγίξει κατά κύριο λόγο τα νοικοκυριά και οφείλεται στη μειωμένη ζήτηση, την οποία δημιουργεί η ανασφάλεια παραμονής στην εργασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ισοζύγιο νέων χορηγήσεων και αποπληρωμών δανείων, δηλαδή η καθαρή ροή χρηματοδότησης για στεγαστικά δάνεια, υπήρξε αρνητική κατά 315 εκατ. ευρώ και ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης υποχώρησε στο -0,7%.

Το συνολικό χρέος από στεγαστικά δάνεια διαμορφώθηκε στα 80 δισ. ευρώ από 80,4 δισ. ευρώ το 2010, αλλά ένα μέρος του προέρχεται από την ανατίμηση των υπολοίπων των δανείων που έχουν συναφθεί σε ελβετικό φράγκο και το οποίο αντί να μειώνεται αυξάνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι το χρέος των νοικοκυριών σε ξένο νόμισμα έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο από τα 6,3 δισ. ευρώ στα 7 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι τα δάνεια αυτά αποπληρώνονται κανονικά από τους δανειολήπτες.

Αντίστοιχα αρνητικό κατά 268 εκατ. ευρώ ήταν το ισοζύγιο στην καταναλωτική πίστη, που περιλαμβάνει τις πιστωτικές κάρτες, τα δάνεια αυτοκινήτου, τα σπουδαστικά δάνεια κ.ά., με αποτέλεσμα το χρέος από καταναλωτικά δάνεια να υποχωρήσει στα 37,3 δισ. ευρώ από 37,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010.

Ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις διατηρήθηκε σε οριακά θετικό έδαφος, με την καθαρή ροή χρηματοδότησης να διαμορφώνεται στα 157 εκατ. ευρώ, ενώ το χρέος των επιχειρήσεων μειώθηκε στα 122,7 δισ. ευρώ από 123,1 δισ. ευρώ το 2010.

Ελπίδες για συγκράτηση της ροής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα υπάρχουν μέσα από την κινητοποίηση των πόρων που διοχετεύει η κυβέρνηση μέσω του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), η λειτουργία του οποίου προϋποθέτει την κινητοποίηση περίπου τριπλάσιων τραπεζικών πόρων. Σε εξέλιξη είναι το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» που προσδοκάται ότι θα κινητοποιήσει δάνεια 600 εκατ. ευρώ, αλλά και το πρόγραμμα «Jeremie» που θα διοχετεύσει 1,2 δισ. ευρώ εντός του 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: