13/3/11

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεύτερο εργοστάσιο. Σε πυρηνικό συναγερμό η Ιαπωνία


Μάχη με το χρόνο δίνουν τα συνεργεία στη Φουκουσίμα προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα 1.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Τζίτζι, η εταιρεία ηλεκτροδότησης της Ιαπωνίας Tokyo Electric Power Co (TEPCO) προετοιμάζεται να γεμίσει με θαλασσινό νερό και τον αντιδραστήρα 2 του εργοστασίου, το σύστημα ψύξης του οποίου παρουσίασε πρόβλημα μετά το σεισμό της Παρασκευής.

Η TEPCO, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιαπωνία, γεμίζει ήδη με θαλασσινό νερό στους αντιδραστήρες 1 και 3 του εργοστασίου, με στόχο να τους ψύξει και να μειώσει την πίεση που ασκείται μέσα στη μονάδα.

Εν τω μεταξύ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε σήμερα ένα ακόμη πυρηνικό εργοστάσιο, καθώς καταγράφηκαν αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Η ιαπωνική κυβέρνηση προειδοποίησε νωρίτερα για το ενδεχόμενο νέας έκρηξης στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο 1 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου στον αντιδραστήρα 3.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι δεν θα προκληθεί έκρηξη στον αντιδραστήρα 3 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο, διευκρινίζοντας πάντως πως σε περίπτωση έκρηξης «δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα στον αντιδραστήρα».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Κιόντο, ειδικοί στη βορειοανατολική επαρχία Μιγιάγκι ανακοίνωσαν σήμερα πως μέτρησαν επίπεδα ραδιενέργειας 400 φορές πάνω από το κανονικό όριο.

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί επίσης η προειδοποίηση της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Ιαπωνίας ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να σημειωθεί μετασεισμός μεγέθους 7 ή και περισσότερων βαθμών μέχρι την Τετάρτη το πρωί.

«Υπάρχει κίνδυνος 70% να σημειωθεί μετασεισμός μεγάθους 7 βαθμών ή και περισσότερων» τις επόμενες τρεις ημέρες, ως στις το πρωί της 16ης Μαρτίου, δήλωσε ο Τακάσι Γιοκότα, διευθυντής σεισμικής πρόβλεψης της υπηρεσίας, όπως μετέδωσαν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Στη συνέχεια οι πιθανότητες μειώνονται σταδιακά και θα πέσουν στο 50% από τις 16 έως τις 18 Μαρτίου. Μετασεισμοί μεγέθους από 2 έως και σχεδόν 7 βαθμών σημειώνονται συνεχώς από την Παρασκευή, οπότε έγινε ο κύριος σεισμός μεγέθους 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS).

Σήμερα, η μετεωρολογική και γεωφυσική υπηρεσία της Ιαπωνίας αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμηση της για το μέγεθος του σεισμού στους 9 βαθμούς, από 8,8 που είχε αναφέρει αρχικά.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, ότι η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο παραμένει κρίσιμη. Επεσήμανε ωστόσο ότι η πυρηνική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα δεν έχει ομοιότητες με το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986.

«Εχει εκλυθεί ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα, όμως δεν υπάρχουν αναφορές για μεγάλα ποσοστά», ανέφερε ο Καν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Τζίτζι. «Αυτό είναι σημαντικά διαφορετικό από το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ. Εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε την εξάπλωση της ζημιάς», υπογράμμισε.

Ο Ναότο Καν δήλωσε βέβαιος ότι οι Ιάπωνες θα ξεπεράσουν αυτή την κρίση, την οποία χαρακτήρισε τη μεγαλύτερη που έχει αντιμετωπίσει η χώρα μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος η χώρα να αντιμετωπίσει μεγάλης κλίμακας διακοπή της ηλεκτροδότησης εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας πολλών πυρηνικών αντιδραστήρων.

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό της αστυνομίας, πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν την Παρασκευή τη βορειοανατολική Ιαπωνία. Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 10.000, καθώς ολόκληρες κοινότητες εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της νομαρχίας Μιγιάγκι, που επλήγη ιδιαίτερα από το σεισμό, δήλωσε ότι υπάρχουν φόβοι για 10.000 νεκρούς μόνο σε αυτή την περιοχή, ενώ και άλλοι αξιωματούχοι κάνουν ανάλογες προβλέψεις.

Η χώρα έχει ξεκινήσει μία επιχείρηση για να προσφέρει τρόφιμα, νερό και καύσιμα στους πληγέντες, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες απεγκλωβισμού επιζώντων από τα κατεστραμένα κτίρια και σπίτια. Περισσότεροι απο 350.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Συνολικά 20.820 σπίτια έχουν καταστραφεί ή υποστεί σημαντικές ζημιές.

«Θα ήθελα να πιστεύω ότι υπάρχουν ακόμη επιζώντες», δήλωσε ο Μασάρου Κούντο, ένας από τους 100.000 στρατιώτες που παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις διάσωσης, από το χωριό Ρικουζεντακάτα, που έχει σχεδόν ισοπεδωθεί.

Εκτιμάται ότι 5.000 σπίτια καταστράφηκαν από τα κύματα στο Ρικουζεντακάτα, μία από τις πολλές περιοχές που αντιμετωπίζουν έλλειψη τροφίμων, νερού και καυσίμων. «Νερό, τρόφιμα, κηροζίνη: όλα παρουσιάζουν έλλειψη», δήλωσε ο δήμαρχος του Ρικουζεντακάτα.

Σε εθνικό επίπεδο, περίπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν καταφύγει σε σχολεία και στάδια για να προστατευθούν από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Παράλληλα, περίπου 140.00 άνθρωποι έχουν εκκενώσει την περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Κοριγιάμα στη νομαρχία Φουκουσίμα. Τα άτομα αυτά ελέγχθηκαν για ραδιενέργεια και στη συνέχεια εισήλθαν στα καταφύγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: