15/3/11

Στην Ιαπωνία πάνε για Τσερνομπίλ Χ4


Ο βαθμός σοβαρότητας του πυρηνικού δυστυχήματος στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας έφτασε το 6 στην επτάβαθμη διεθνή κλίμακα πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων, ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της γαλλικής Αρχής Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN), Αντρέ-Κλοντ Λακόστ. Παράλληλα, σημείωσε ότι το κέλυφος του αντιδραστήρα "δεν είναι πλέον αδιαπέραστο".

Η ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας πάντως υποστηρίζει ότι δεν αύξησε στο επίπεδο 6 της επτάβαθμης διεθνούς κλίμακας την κατάταξη του δυστυχήματος του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, όπως έκανε η γαλλική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας.

Εν τω μεταξύ, ο διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΟΣΑ για την πυρηνική ενέργεια (AEN), Λουίς Ετσαβαρί, δήλωσε ότι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα 1 είναι "ειλικρινά κακή". Εμφανίστηκε καθησυχαστικός ωστόσο, τονίζοντας ότι «στο Τόκιο επισημάναμε ραδιενέργεια", όμως "σε πολύ χαμηλά επίπεδα", τα οποία "απέχουν πάρα πολύ από το να έχουν συνέπειες για τους ανθρώπους".

Παρά τις εκκλήσεις για ψυχραιμία, ωστόσο, οι κάτοικοι της ιαπωνικής πρωτεύουσας επέδραμαν στα καταστήματα για προμήθειες. Πολυκατάστημα 24ωρης λειτουργίας της περιοχής Ρομπόντζι ξεπούλησε ραδιόφωνα, φακούς, κεριά και υπνόσακους. Στο Διαδίκτυο το κυρίαρχο μήνυμα από την Ιαπωνία είναι ένα: "είμαστε τρομοκρατημένοι εξαιτίας του κινδύνου να σημειωθεί πολύ σοβαρό πυρηνικό δυστύχημα· θέλουμε απελπισμένα να φύγουμε".

"Σας παρακαλώ μαζέψτε την οικογένειά σας, σημαντικά έγγραφα, τα οικογενειακά σας κειμήλια και φύγετε" έγραψε ένας χρήστης στο Twitter. "Πηγαίνετε νότια, πηγαίνετε στην Ταϊβάν, στην Αυστραλία αν μπορείτε. Εάν δεν έχετε την δυνατότητα να εγκαταλείψετε την Ιαπωνία, πηγαίνετε όσο πιο μακριά, νοτιοδυτικά στη χώρα μπορείτε. Αυξήστε όσο είναι δυνατόν την απόσταση ανάμεσα στην πληγείσα περιοχή και αυτή όπου θα μετεγκασταθείτε προσωρινά".

Καθώς η ανησυχία επεκτείνεται και πέραν της Ιαπωνίας, η Κίνα ανακοίνωσε ότι οργανώνει την απομάκρυνση των υπηκόων της από τις πληγείσες περιοχές της Ιαπωνίας, αλλά παράλληλα πρόσθεσε ότι δεν έχει ανιχνεύσει αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στο έδαφός της. Η Air China ματαίωσε τις πτήσεις της προς το Τόκιο.

Πρεσβείες στο Τόκιο κλείνουν ή μεταφέρουν το προσωπικό τους εκτός της ιαπωνικής πρωτεύουσας. Χαρακτηριστικά, η Αυστρία ανακοίνωσε ότι μεταφέρει το προσωπικό της πρεσβείας της στην Ιαπωνία από το Τόκιο στην Οζάκα, η οποία βρίσκεται νοτιοδυτικά της ιαπωνικής πρωτεύουσας. Ομάδες τουριστών σταμάτησαν τις διακοπές τους, ενώ πολυεθνικές εταιρείες ζήτησαν από το προσωπικό τους να αναχωρήσει ή προετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το Τόκιο.

Ιάπωνες και ξένοι εγκαταλείπουν τη χώρα, με τον αριθμό των επιβατών που περιμένουν πτήσεις στο κύριο διεθνές αεροδρόμιο στο Τόκιο, το Ναρίτα, να αυξάνεται. Πολυεθνικές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να μετεγκατασταθούν εκτός της ιαπωνικής πρωτεύουσας.

Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης τηρούν πλέον επικριτικότερη στάση απέναντι στον πρωθυπουργό, Ναότο Καν, για τη διαχείριση της κρίσης, την κυβέρνηση και τη διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα Tokyo Electric Power (Tepco) για την ελλιπή ενημέρωση όσον αφορά στην πυρηνική κρίση. Οι κάτοικοι της Ιαπωνίας ζητούν περισσότερη ενημέρωση για τους κινδύνους που εγκυμονεί η πυρηνική κρίση.

Συνολικά, σημειώθηκαν τέσσερις εκρήξεις στον πυρηνικό σταθμό. Οι πιο πρόσφατες ήταν οι εκρήξεις στους αντιδραστήρες Νο2 και Νο4.

Ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών από το σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία ανέρχεται πλέον σε 3.373, των αγνοουμένων σε 6.746 και των τραυματιών σε 1.897, σύμφωνα με νέο επίσημο απολογισμό που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα η αστυνομία. Οι Αρχές αναμένουν πάντως ότι ο τελικός απολογισμός των νεκρών θα ξεπερνάει τους 10.000, αν ληφθούν υπόψη και οι πάρα πολλοί αγνοούμενοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: