8/3/11

Στα 500 εκατ. ευρώ ανήλθε η υστέρηση εσόδων


«Ναυάγησαν» τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού και το Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα στο πρώτο δίμηνο του έτους να καταγράφεται ήδη υστέρηση ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, με βάση τα πρώτα προσωρινά στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, οι εισπράξεις στο διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου ανήλθαν σε 8,3 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 8,8 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι, μόνο τον Ιανουάριο, οι απώλειες, σε σχέση με το μηνιαίο στόχο που είχε τεθεί, ήταν της τάξης των 270 εκατ. ευρώ, ενώ σε σχέση με τον ετήσιο στόχο προσέγγιζαν το 1 δισ. ευρώ.

Το γεγονός ότι η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού μεγαλώνει πλέον, μήνα με το μήνα, έχει ήδη προκαλέσει «πανικό» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς επιβεβαιώνει τις «φωνές» της τρόικας, αλλά και την πρόσφατη χθεσινή επισήμανση του οίκου αξιολόγησης Moody's, αφού και οι δύο πλευρές κάνουν λόγο για δυσκολίες στη συλλογή των εσόδων και στην πάταξη της φοροδιαφυγής, με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμη δυσκολότερο το έργο της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «ναυάγιο» των εσόδων προέρχεται από όλες σχεδόν τις «πηγές», τόσο του ΦΠΑ όσο των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, αλλά και του φόρου εισοδήματος, ενώ ανησυχία ήδη υπάρχει και για την πορεία των ρυθμίσεων της περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, αλλά και των ληξιπρόθεσμων χρεών, καθώς αρκετοί υπόχρεοι, που είχαν υπαχθεί, φαίνεται ότι δεν ανταποκρίνονται, καθώς δεν καταβάλλουν τις δόσεις, κυρίως όμως λόγω των οικονομικών προβλημάτων που μαστίζουν την αγορά.

Από την άλλη πλευρά, απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα στη συλλογή των φόρων από τις επονομαζόμενες «μεγάλες» ΔΟΥ, ουσιαστικά από αυτές που έχουν τον έλεγχο των μεγάλων επιχειρήσεων ή υποθέσεων με μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αρμόδιος επί των εσόδων υφυπουργός Οικονομικών, Δ. Κουσελάς, αναμένεται όπως, εντός της εβδομάδος, συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη, με τη συμμετοχή των προϊσταμένων των μεγαλυτέρων ΔΟΥ της χώρας, προκειμένου να τους καταστήσει σαφές ότι, εάν δεν πετύχουν τους στόχους, τότε θα αναλάβουν τις ευθύνες τους, αλλά και για να τους τονίσει ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός άμεσα θα πρέπει να κινηθεί σε δύο βασικές κατευθύνσεις:

*να εντατικοποιήσει τους προσωρινούς ελέγχους όσον αφορά στην εμπρόθεσμη απόδοση του ΦΠΑ,

*να βάλει στο «μικροσκόπιο» όλους όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και, κυρίως, τους μεγαλοοφειλέτες με μεγάλη ακίνητη περιουσία, που μπορεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές θα πρέπει άμεσα να κινούν εναντίον όλων όσοι αρνούνται να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, όλες τις προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία διαδικασίες για την κατάσχεση και τον πλειστηριασμό των ακινήτων τους, ακόμη και το άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: