14/3/11

Χοντρό παζάρι για τα ψιλά γράμματα της επιμήκυνσης


Στο τραπέζι του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης μπαίνουν την Δευτέρα οι όροι και τα "καυτά" ανταλλάγματα για την επιμήκυνση και τα επιτόκια του δανείου των 110 δισ. προς την Ελλάδα. Ανοιχτό μένει και πώς θα αντιδράσει η Ευρωζώνη στις επιστολές Παπακωνσταντίνου για μεγαλύτερο έλεγχο στους Οίκους Αξιολόγησης, που απειλούν τη χώρα και πάλι με υποβάθμιση.

Τις επόμενες 10-15 μέρες, θα κρίνουν πολλά για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Το παζάρι για τις λεπτομέρειες και τα "ψιλά γράμματα" θα κορυφωθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 25 Μαρτίου, καθώς θα μεσολαβήσουν δύο συμβούλια Eurogroup, σήμερα και την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μέχρι τέλος Μαρτίου πρέπει η κυβέρνηση να παρουσιάσει στις Βρυξέλλες το σχέδιο δράσης για αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ οι οποίες, αν και δεν μπήκαν στο Μνημόνιο (εκεί γράφτηκαν μόνο τα 15 δισ. ως το 2013), "γράφτηκαν" τελικά στο κείμενο συμπερασμάτων της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ισχύον Μνημόνιο, μέχρι τέλος Μαρτίου πρέπει να παρουσιάσει η κυβέρνηση και ποια θα είναι τα μέτρα λιτότητας της περιόδου 2012-2014.

Σε κάθε περίπτωση η συμφωνία των Βρυξελλών της Παρασκευής δημιουργεί νέα δεδομένα για το χρέος με το οποίο παλεύει η χώρα. Η ελάφρυνση της τάξεως των 6 δισ. ευρώ πάντως, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και λιγότερα νέα μέτρα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αν και στέλνει και μήνυμα για ηρεμία στις αγορές. Παρόλα αυτά, ακόμα και τώρα ξένοι Οίκοι Αξιολόγησης επιμένουν να απειλούν με υποβάθμιση την ελληνική οικονομία.

Ουσιαστικά το Μνημόνιο ξαναγράφεται με μικρότερα επιτόκια δανεισμού της χώρας, διπλάσιο χρόνο αποπληρωμής, αλλά και δεσμεύσεις για αποκρατικοποιήσεις-μαμούθ, έως 50 δισ. ευρώ στα επόμενα 5 χρόνια, σαν εγγύηση απέναντι στους δανειστές για ταχύτερη μείωση του χρέους.


Τι θα πληρώνουμε

Η Ελλάδα πήρε μείωση επιτοκίου κατά 1%, που δεν την πήρε η Ιρλανδία. Η έκπτωση αφορά όλες τις δόσεις του δανείου, και αυτές που πήρε ήδη το 2010. Με αυτά τα δεδομένα η χώρα θα πληρώνει:

- κυμαινόμενο επιτόκιο σήμερα 4,02%

- ή σταθερό 4,2% αντί 5,2% για το δάνειο από την ΕΕ

- έναντι 3,26% που μας δανείζει το ΔΝΤ

- τόκους περί τα 3,2 δισ. ευρώ, αντί 4 δισ. το χρόνο σε εταίρους και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

- γλιτώνει δηλαδή 800 εκατ. ευρώ το χρόνο

όσο δηλαδή ψάχνει το Κράτος από την αύξηση ΦΠΑ από 11% στο 13% ή τα διπλάσια από την αύξηση φόρου που ετοιμάζει για τον Οκτώβριο, στο πετρέλαιο Θέρμανσης.

Με επιμήκυνση από τα 4,5 στα 7,5 έτη, η Ελλάδα, θα μπορέσει να εξοφλήσει σταδιακά το χρέος των 110 δισ. από το 2014 ως το 2023 (η πρώτη δόση εξοφλείται το 2021, η τελευταία δύο χρόνια αργότερα) αντί από το 2013 ως 2018.

Η χώρα μας, πέραν από την επιμήκυνση και τη μείωση επιτοκίων, εξασφάλισε και δυνατότητα για μελλοντικά δάνεια, πέραν εκείνου των 110 δισ. ευρώ. Όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο χθες, τα Ταμεία Διάσωσης θα μπορούν να αγοράζει απευθείας κρατικά ομόλογα από τις χώρες που τα εκδίδουν, με όρους που θα συμφωνηθούν. Ο "κουμπαράς" φτάνει τα 440 ως το 2013 και 500 δισ. ευρώ στη συνέχεια.

Όλα αυτά, στη σκιά των μέτρων που προβλέπει το νέο Σύμφωνο για το Ευρώ, αλλά και της «δια νόμου» ειδικής υποχρέωσης που ανέλαβε η κυβέρνηση για μείωση του χρέους κατά 1/20 το χρόνο, ώστε να πέσει σε περίπου 20 χρόνια στο 60% του ΑΕΠ.


“Καίνε” 124 δισ. έως το 2012

Με τα δεδομένα αυτά πάντως, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσίασε στο υπουργικό χθες και το σχέδιο για την αναχρηματοδότηση χρέους 124 δισ. ευρώ που λήγει ως το 2012.

Το 2011 οι δανειακές μας ανάγκες είναι 58 δισ. ευρώ και πλήρως εξασφαλισμένες από τον μηχανισμό και τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Το 2012 οι δανειακές μας ανάγκες είναι 66 δισ. ευρώ. Τα χρήματα θα προέλθουν:

24 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό στήριξης
2 δισ. ευρώ από αξιοποίηση περιουσίας (σσ: και άρα 12-13 δισ. μέσα στο 2013, για να «βγει» ο στόχος των 15 δισ. που προβλέπει το Μνημόνιο).
13 δισ. ευρώ έντοκα γραμμάτια δημοσίου
27 δισ. ευρώ ομόλογα στην πρωτογενή αγορά.
Αν δεν καταστεί να ανοίξει η αγορά για την Ελλάδα, τα 27 δισ. θα τα ζητήσουμε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό.

Παρόλα αυτά, μετά την υποβάθμιση από τη Moody’s, και η Standard and Poors προανήγγειλε πως ίσως πράξει ανάλογα, εφόσον φανεί ότι με το νέο μηχανισμό διάσωσης, μετά το 2013 οι ομολογιούχοι θα χάνουν χρήματα σε περίπτωση αναδιάρθρωσης χρέους.

Στο τραπέζι του συμβουλίου Eurogroup θα τεθεί όμως και το αίτημα του κ.Γ. Παπακωνσταντίνου που με επιστολές του ζήτησε να μπει "χαλινάρι" στους Οίκους Αξιολόγησης, που υποβαθμίζουν τη μία μετά την άλλη τις χώρες, κλείνοντάς τους τον δρόμο για φθηνό δανεισμό από τις αγορές.

Την ίδια στιγμή πάντως η Ελλάδα ετοιμάζεται να διαθέσει και τα πρώτα ομόλογα της διασποράς, κάνοντας αρχή με περίπου μισό δις δολάρια από τις Ηνωμένες Πολιτείες την άνοιξη.. ενώ σειρά παίρνουν Καναδάς, Αυστραλία και Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: