24/3/11

Αύξηση της ανεργίας μέχρι και το 18%


Μέχρι και το 18% είναι πιθανό να αγγίξει το ποσοστό της ανεργίας στους επόμενους μήνες, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, η οποία παρουσίασε χθες στη Θεσσαλονίκη τα προγράμματα στήριξης 10.000 ανέργων της ευρύτερης περιοχής, ύψους 52 εκατ. ευρώ.

Όπως τόνισε, τα λουκέτα των επιχειρήσεων ασκούν πολύ μεγάλη πίεση στην αγορά εργασίας και ως εκ τούτου θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί αύξηση της ανεργίας κατά 2 ή και 3 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα (14,8% στο τέλος του 2010).

«Τα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης που υλοποιούμε έχουν ήδη περιορίσει κατά 3-4% περαιτέρω εκτίναξη ανεργίας και φιλοδοξούμε οι νέες δράσεις να αποτελέσουν ακόμα μεγαλύτερο ανάχωμα», πρόσθεσε.

H υπουργός Εργασίας ανέφερε μάλιστα ότι το υπουργείο εξετάζει την επέκταση του προγράμματος επιδότησης της απασχόλησης για ανέργους 55-64 ετών, περάν των δημοτικών επιχειρήσεων (όπως έχει ανακοινωθεί), και σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, χωρίς πάντως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Όπως σημείωσε η ίδια κατά τη διάρκεια σύσκεψης με φορείς της πόλης, στόχος του υπουργείου είναι να προκηρυχθεί μέχρι το Πάσχα και να «τρέξει» μέχρι τον Ιούνιο το πρόγραμμα Κοινωνικής Εργασίας για τη Θεσσαλονίκη, ύψους 30 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του οποίου θα καλυφθεί το κόστος απασχόλησης έως και 5 μήνες, βάσει μοριοδότησης (με ισχυρά κοινωνικά κριτήρια), 5.500 εργαζόμενων στη Θεσσαλονίκη και 10.000 συνολικά στην Κεντρική Μακεδονία.

Περί το Σεπτέμβριο υπολογίζεται ότι θα ενεργοποιηθεί το δεύτερο πρόγραμμα, στο πλαίσιο των ΤΟΠΣΑ (Τοπικά Προγράμματα Στήριξης Απασχόλησης), ύψους 22 εκατ., με στόχο την προετοιμασία (εκπαίδευση-κατάρτιση) ανέργων για ένταξη στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, μέχρι τις 21/03 έχουν ωφεληθεί από το πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών 16.396 εργαζόμενοι επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης, ενώ και ο επιχειρηματικός κόσμος της περιοχής, διά του προέδρου του ΣΒΒΕ, Νίκου Πέντζου, χαρακτήρισε το εν λόγω πρόγραμμα το πιο επιτυχές από όσα έχουν ανακοινωθεί, ζητώντας περισσότερες δράσεις προς την ίδια κατεύθυνση.

Το πραγματικό ποσοστό ανεργίας στη Θεσσαλονίκη ξεπερνάει πλέον το 25% είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, ενώ τα νέα προγράμματα επικρότησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης: «Για πρώτη φορά, βλέπουμε προγράμματα που επιδοτούν την εργασία και όχι την ανεργία, ενώ παρακινούν τον κόσμο να αναπτύξει επιχειρηματικότητα, μέσα από τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν μια πρώτη επιχειρηματική μαγιά».

Σημειώνεται ότι σε συνάντηση που είχε νωρίτερα η υπουργός με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ψωμιάδη, βρέθηκε απέναντι στις αντιδράσεις εργαζομένων από το εργοστάσιο της Φίλκεραμ Τζόνσον, οι οποίοι φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό εισήλθαν στο χώρο της συνάντησης, διαμαρτυρόμενοι για το ότι παραμένουν απλήρωτοι από το Δεκέμβριο.

Τελικά, τα πνεύματα ηρέμησαν πολύ γρήγορα και αντιπροσωπεία των εργαζομένων συνομίλησε με την κα Κατσέλη, την ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Αργότερα, η κα Κατσέλη ανακοίνωσε τριμερή συνάντηση (υπουργείου, εργαζομένων, επιχείρησης) για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: