14/3/11

Φίλιππος Σαχινίδης: Εφικτός ο στόχος των ιδιωτικοποιήσεων( η υπερσυνταγογράφηση & η υπερκατανάλωση ψυχοφαρμάκων είναι πια εμφανής)


Η Ελλάδα επωφελείται από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, προσθέτοντας ωστόσο ότι «αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι χαλαρώνουμε και επαναπαυόμαστε, γιατί για μία ακόμη φορά κάποιοι άλλοι φρόντισαν να λύσουν το πρόβλημα με το οποίο βρισκόμαστε αντιμέτωποι».

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό «Βήμα 99,5», ο κ. Σαχινίδης υπογράμμισε ότι χρειάζεται πολύς δρόμος για την αντιμετώπιση του χρέους, καθώς «το χρέος είναι δικό μας και θα παραμείνει εκεί».

«Ακόμη και αυτή τη στιγμή που συζητούμε -πρόσθεσε- το χρέος συνεχίζει να αυξάνεται. Διότι, δυστυχώς, πολλοί πολίτες ή και πολιτικοί, στο δημόσιο διάλογο, δεν κατανοούν πώς με τόσο μεγάλη προσπάθεια να μειώσουμε τα ελλείμματα, το χρέος συνεχίζει να αυξάνεται. Είναι πολύ απλό. Όσο έχουμε ελλείμματα, το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται. Για να φτάσει η χώρα να βλέπει το χρέος της να μειώνεται σε απόλυτους αριθμούς, πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα σημείο που θα έχουμε πλεονάσματα στον προϋπολογισμό. Και αυτή η στιγμή δεν είναι τόσο κοντά μας».

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της περιουσίας και τις ιδιωτικοποιήσεις ο κ. Σαχινίδης είπε ότι ο στόχος είναι εφικτός και πρόσθεσε:

«Οι αγορές εξακολουθούν να προσλαμβάνουν ότι το χρέος είναι υψηλό και θα φτάσει στο υψηλότερο σημείο του κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η Ελλάδα θα μπορέσει να πείσει όλους όσοι την αξιολογούν αν, εκτός από τη μείωση των ελλειμμάτων και την ανάπτυξη και ενδεχομένως το πέρασμα σε πλεονάσματα, θα καταφέρει να μειώσει με τρόπο αυτόνομο το χρέος της. Και ο μόνος αυτόνομος τρόπος για να μειώσεις το χρέος είναι να διασφαλίσεις έσοδα από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, ώστε αυτόματα αυτά τα έσοδα να χρησιμοποιηθούν για να επαναγοραστεί το χρέος που έχει εκδώσει η Ελληνική Δημοκρατία. Με αυτόν τον τρόπο, μελλοντικά, θα έχουμε και λιγότερα ποσά να πληρώνουμε και λιγότερους τόκους. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: