15/3/11

Νέες εκρήξεις στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα


Μετά τον πυρηνικό συναγερμό που σήμανε το πρωί που σημειώθηκεαν νέες εκρήξεις στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, στις τελευταίες μετρήσεις τα επίπεδα της ραδιενέργειας μειώθηκαν τόσο στον πυρηνικό σταθμό όσο και στο Τόκιο.

Το πρωί, τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα είχαν φθάσει σε όρια επικίνδυνα για την υγεία, αλλά έκτοτε έχουν μειωθεί. Οι διαφοροποιήσεις αυτές σημαίνουν ότι οι ραδιενεργές ουσίες στον πυρηνικό σταθμό προέρχονται από τα προϊόντα της χθεσινής έκρηξης στο κτίριο του αντιδραστήρα Νο. 3 του σταθμού της Φουκουσίμα και όχι σε συνεχή διαρροή ραδιενεργών υλικών, διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι δημοτικές αρχές του Τόκιο ανακοίνωσαν ότι μειώθηκαν τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή του Τόκιο και πλέον πλησιάζουν στα όρια του φυσιολογικού. Τα επίπεδα ραδιενέργειας μειώθηκαν στο 0,075 μικροσιβέρτ ανά ώρα, έναντι 0,809 μικροσιβέρτ ανά ώρα πριν από τέσσερις ώρες. Το φυσιολογικό επίπεδο κυμαίνεται ανάμεσα στο 0,035 και 0,036 μικροσιβέρτ.

Πάντως νέος συναγερμός έχει σημάνει καθώς φαίνεται ότι κάτι δεν πάει καλά και με τους μόνους αντιδραστήρες που μέχρι στιγμής δεν είχαν πρόβλημα. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι μια μικρή άνοδος της θερμοκρασίας παρατηρήθηκε και στους αντιδραστήρες 5 και 6 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα 1. Στους δύο αυτούς αντιδραστήρες γίνονταν εργασίες συντήρησης και δε λειτουργούσαν τη στιγμή του σεισμού. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, η μικρή αυτή αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να οφείλεται σε πρόβλημα του συστήματος ψύξης.

Πολλά πάντως από τα σημεία-κλειδιά στην εξέλιξη της πυρηνικής κρίσης που είχαν επισημανθεί από τους πυρηνικούς εμπειρογνώμονες έχουν πλέον ξεπερασθεί, τμήμα των εργαζομένων έχει εγκαταλείψει τον πυρηνικό σταθμό και οι κάτοικοι μίας περιοχής ακτίνας τριάντα χιλιομέτρων έλαβαν οδηγία να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Η πυρηνική κρίση της Ιαπωνίας εμφανίζεται πλέον χειρότερη από το δυστύχημα στο Θρι Μάιλ Άιλαντ το 1979, ωστόσο δεν είναι ακόμη αντίστοιχη με την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία το 1986. Οι γειτονικές χώρες μπορεί να είναι οι πρώτες που θα σημάνουν συναγερμό για διαρροή ραδιενεργών ουσιών, όπως συνέβη στο Τσερνόμπιλ. Στην περίπτωση της ιαπωνικής κρίσης, ο συναγερμός θα προέλθει πιθανότατα από την Νότια Κορέα, την Κίνα και τη Ρωσία. Ηδη τα επίπεδα της ραδιενέργειας αυξήθηκαν ελαφρώς στη ρωσική Άπω Ανατολή, αλλά παραμένουν εντός των ορίων του φυσιολογικού, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές.

Πέπλο αγωνίας καλύπτει και την ιαπωνική πρωτεύουσα, όπου έχουν αυξηθεί τα επίπεδα ραδιενέργειας. Πολλοί έσπευσαν να εγκαταλείψουν το Τόκιο, ενώ άλλοι προμηθεύτηκαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Πολλές πρεσβείες συμβούλευσαν το προσωπικό τους και τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές, τουρίστες διέκοψαν αιφνιδίως τις διακοπές τους και πολυεθνικές εταιρίες είτε κάλεσαν το προσωπικό τους να φύγει, είτε σχεδιάζουν την μετεγκατάστασή τους εκτός πόλεως.

Σε αυτό το κλίμα, το πολυκατάστημα Don Quixote, το οποίο λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως και βρίσκεται στη συνοικία Ρομπόνγκι του Τόκιο, πούλησε όλο τα αποθέματά του σε ραδιόφωνα, φακούς, κεριά, λάμπες υγραερίου και υπνόσακους σήμερα Τρίτη, όπως βεβαιώνει δημοσιογράφος του Ρόιτερς που το επισκέφθηκε.

Κάποιοι ξένοι δημοσιογράφοι, που καλύπτουν το θέμα και βρίσκονται κοντά στην βορειοανατολική πόλη Σεντάι, επιστρέφουν στις χώρες τους.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στην πόλη Σαϊτάμα, κοντά στο Τόκιο, όπου τα επίπεδα της ραδιενέργειας είναι πλέον 40 φορές υψηλότερα από το φυσιολογικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: