12/3/11

Η επιτυχία!!! της Ελλάδας και το «αγκάθι» της Ιρλανδίας


Χαιρετίζουν στο σύνολό τους τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής. Κάνουν χαρακτηριστικά λόγο για την επαναχρησιμοποίηση από τους Ευρωπαίους ηγέτες των «εργαλείων διάσωσης» της ευρωπαϊκής οικονομίας από την κρίση, εστιάζοντας στην απόφασή τους να απελευθερώσουν και τα 440 δις ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για την αγορά κρατικών χρεών από την αγορά (ουσιαστικά σε δεύτερο ρόλο πίσω από την ΕΚΤ), αλλά κυρίως αποδεχόμενοι μείωση επιτοκίων και επέκταση χρονική της περιόδου αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας. Ειδικά αυτή την απόφαση χαρακτηρίζουν τα διεθνή ΜΜΕ ως μια έμπρακτη απόδειξη της πρόθεσης της Ευρωζώνης να μην αφήσει αστήρικτο κανένα μέλος της.

Στον αντίποδα τα μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης προβάλλουν και την παράλληλη άρνηση των Ευρωπαίων να συναινέσουν σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ιρλανδίας. Μιας Ιρλανδίας που προσήλθε στην Σύνοδο με σαφώς πιο μεγάλες προσδοκίες και αρχικώς πολλοί πίστευαν πως θα επιτύγχανε μείωση επιτοκίων ακόμα μεγαλύτερη κι από αυτή της Ελλάδας. Τελικώς όμως δεν πέτυχε τίποτε κυρίως γιατί οι Γερμανοί και οι Γάλλοι ζήτησαν επιτακτικά από το νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό Έντα Κένι (Enda Kenny) μια και μόνη δέσμευση: να αυξήσει το φόρο προς τις επιχειρήσεις, ένα φόρο που στην Ιρλανδία τα τελευταία χρόνια έχει διαμορφωθεί στο 12,5%, την ώρα που ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι της τάξης του 23%, ενώ σε Γερμανία και Γαλλία πολύ μεγαλύτερος.

Αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ιρλανδίας ο νέος της πρωθυπουργός δεν δείχνει διατεθειμένος να το απεμπολήσει εύκολα. Και ευθέως αρνήθηκε κάθε συζήτηση για το θέμα, για να συναντήσει ευθύς αμέσως το ουσιαστικό βέτο των Ευρωπαίων ηγετών στα δικά του αιτήματα. Τα οποία μεταφέρονται για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου, όπου όμως τα θέματα θα είναι εκατέρωθεν τα ίδια: η Ιρλανδία θα ζητήσει μείωση επιτοκίων, Γερμανοί και Γάλλοι αύξηση φόρων. Και το ποιος θα υποχωρήσει είναι κάτι που μένει να το δούμε …

Δεν υπάρχουν σχόλια: