24/3/11

Σύνοδος υπό τη σκιά της Πορτογαλίας


Προς πρόωρες εκλογές, αλλά και πιθανώς προς τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης οδεύει η Πορτογαλία. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζοζέ Σόκρατες, υπέβαλε, αργά χθες το βράδυ, την παραίτησή του, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν στη Βουλή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για νέα μέτρα λιτότητας

Ο κ. Σόκρατες τόνισε ότι η πολιτική αυτή κρίση έρχεται στη χειρότερη δυνατή στιγμή, ενώ προέβλεψε «ζοφερές επιπτώσεις» στο μέτωπο της εμπιστοσύνης των αγορών. Γνωστοποίησε δε ότι θα συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς την Παρασκευή, μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Η κυβέρνηση του Ζοζέ Σόκρατες είχε επανειλημμένα επισημάνει ότι θα παραιτηθεί, αν το επίμαχο νομοσχέδιο καταψηφιστεί, υποστηρίζοντας ότι, χωρίς τα νέα μέτρα, η χώρα δεν είναι δυνατόν να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους και θα αναγκαστεί να καταφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το επίμαχο νομοσχέδιο καταψηφίστηκε από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, λαμβάνοντας μόνο τις 97 ψήφους των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, είχε επισημάνει ότι ενδεχόμενος διεθνής δανεισμός στην Πορτογαλία θα γίνει «υπό αυστηρές προϋποθέσεις», δηλαδή με αντάλλαγμα τη λήψη σκληρών μέτρων οικονομικής λιτότητας. «Εναπόκειται στην πορτογαλική κυβέρνηση να ζητήσει τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου στήριξης, εάν δοθεί αυτή η βοήθεια, τούτο θα γίνει υπό αυστηρές προϋποθέσεις» δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Από την πλευρά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι δεν έχει δεχθεί αίτημα βοήθειας εδώ και μήνες, και οι αγορές θεωρούν ότι η Πορτογαλία είναι η επόμενη χώρα που θα δεχθεί την οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ βαδίζοντας στα βήματα της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.

Οι ηγέτες

Οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να εγκρίνουν, στη διάρκεια της εαρινής Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, το «πακέτο» της συνολικής απάντησης της Ευρωζώνης στην κρίση δημόσιου χρέους, το οποίο περιλαμβάνει και την ικανοποίηση των ελληνικών αιτημάτων για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και μείωση του επιτοκίου δανεισμού.

Οπως ανέφεραν χθες καλά ενημερωμένες διπλωματικές πηγές, η εαρινή Σύνοδος Κορυφής θα επιβεβαιώσει την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στη συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης της 11ης Μαρτίου, όπως αυτή εξειδικεύτηκε στη συνέχεια από τους υπουργούς Οικονομικών.

Ειδικότερα, στις Βρυξέλλες θεωρούν δεδομένη την έγκριση από τη Σύνοδο Κορυφής των αλλαγών στο προσωρινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή την αύξηση των πόρων του στα 440 δισ. ευρώ, από 250 δισ. ευρώ που διαθέτει σήμερα, καθώς και τη δυνατότητα παρέμβασής του στην πρωτογενή αγορά κρατικών ομολόγων.

Το μόνο τεχνικής υφής πρόβλημα είναι ότι η φινλανδική κυβέρνηση, επειδή βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, δεν μπορεί να δεσμευθεί νομικά, αλλά πολιτικά συμφωνεί στις αλλαγές. Αλλωστε, σε κάθε περίπτωση η συνολική απάντηση στην κρίση δημόσιου χρέους θα πρέπει να έχει επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια μέχρι τον Ιούνιο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιβεβαιώσουν επίσης στη Σύνοδο τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για το Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που θα διαδεχθεί το προσωρινό ταμείο τον Ιούνιο του 2013.

Ολες οι χώρες της Ευρωζώνης συμφωνούν στη διαμόρφωση της κεφαλαιοποίησης του μηχανισμού στα 700 δισ. ευρώ (80 δισ. ευρώ μετρητά και 620 δισ. ευρώ εγγυήσεις), ώστε να μπορεί να αντλεί από τις αγορές με το χαμηλότερο επιτόκιο το ποσό των 500 δισ. ευρώ.

Ολοι συμφωνούν, επίσης, ότι ο εν λόγω μηχανισμός να παρεμβαίνει στην πρωτογενή αγορά ομολόγων υπό αυστηρές προϋποθέσεις, ενώ θα προβλέπει και την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, όταν αυτό δεν θεωρείται βιώσιμο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, χωρίς να αμφισβητεί την ουσία της συμφωνίας, ζητεί η συνεισφορά των χωρών - μελών σε μετρητά, δηλαδή τα 80 δισ. ευρώ, να γίνει σε περισσότερες δόσεις. Οι άλλες χώρες δεν έχουν πρόβλημα, υπό την προϋπόθεση ότι ο μηχανισμός θα διατηρήσει τη μέγιστη πιστοληπτική ικανότητα (ΑΑΑ), ώστε να δανείζεται με το χαμηλότερο επιτόκιο της αγοράς.

Η υιοθέτηση του μηχανισμού επιβάλλει την τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, ώστε να καταστεί δυνατή η ενσωμάτωσή του. Η Σύνοδος Κορυφής θα αποφασίσει αυτήν την τροποποίηση, ενώ χθες έδωσε και το «πράσινο φως» η ολομέλεια της Ευρωβουλής. Η τροποποίηση δεν προϋποθέτει τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων.

Η Σύνοδος Κορυφής θα υιοθετήσει επίσης στο πλαίσιο της συνολικής απάντησης και το «Σύμφωνο για το Ευρώ», μετά την πολιτική συμφωνία που είχε επιτευχθεί στις 11 Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: