16/1/13

Στο «ψυγείο» η ρύθμιση για τους Ιμάμηδες; De facto αναγνώριση του ποιος κάνει κουμάντο στην Θράκη. Το προξενείο. Κουραφέξαλα τα περί πατριώτη Σαμαρά, μια από τα ίδια

Έντονο παρασκήνιο συνοδεύει την τύχη της τροπολογίας για τον διορισμό Ιεροδιδάσκαλων (Ιμάμηδων) στην Θράκη,  η οποία πέραν από σφοδρές συγκρούσεις στην Βουλή, μεταξύ Χρυσής Αυγής και μουσουλμάνων βουλευτών, φαίνεται να δημιουργεί προβληματισμό στους κυβερνητικούς εταίρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί του κυβερνητικού συνασπισμού, κατά την χθεσινή τους συνάντηση αποφάσισαν να αφήσουν για αργότερα την συγκεκριμένη διάταξη προκειμένου να μην δυναμιτίσουν περισσότερο το ήδη διαταραγμένο κλίμα στο κοινοβούλιο.

Άλλωστε, στα ηνωμένα επιτελεία Μαξίμου και Βουλής επικρατεί έντονος προβληματισμός για τις συνεχείς εντάσεις που παρατηρούνται στην Ολομέλεια, τις σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και τις αντικοινοβουλευτικές φρασεολογίες περί «κυβέρνησης Τσολάκογλου», «προδοτών» κ.α. 

Εκτιμώντας λοιπόν ότι η εν λόγω τροπολογία «ρίχνει λάδι» στην φωτιά αποφάσισαν να μην ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που ψηφίζεται σήμερα και να την εντάξουν σε ένα από τα επόμενα ν/σ.

Να σημειωθεί ότι η τροπολογία δεν είναι υπουργική, αλλά αποτελεί πρωτοβουλία 12 βουλευτών της ΝΔ και 2 του ΠΑΣΟΚ. Αρχικά, στις συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να την υιοθετήσει κάτι που θα το επισημοποιούσε στην Ολομέλεια. Πάντως οι βουλευτές που την υπογράφουν επιμένουν ότι «τίποτα ακόμα δεν έχει τελειώσει»

Τι προβλέπει η τροπολογία


Με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση, θα επιτρέπεται η διδασκαλία του Κορανίου από διορισμένους Ιεροδιδάσκαλους και εκτός των μειονοτικών σχολείων,  μπαίνει «φρένο» στην ασυδοσία του τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής και των τουρκομουσουλμανικών αδελφοτήτων που δρουν στην Θράκη και αυτός είναι ο βασικός λόγος ενόχλησης των σκληροπυρηνικών της μειονότητας.

Με τις αλλαγές που προωθούνται στον ισχύοντα νόμο 3536/2007, κενά του οποίου εκμεταλλεύτηκε το τουρκικό Προξενείο, το υπουργείο Παιδείας θα συστήσει πενταμελής επιτροπή, που θα αξιολογεί τους υποψήφιους Ιεροδιδάσκαλους (μουσουλμάνους θεολόγους) για την πλήρωση θέσεων σε δημόσια, μη μειονοτικά, σχολεία της Θράκης. Η μισθοδοσία των  Ιεροδιδασκάλων που θα επιλεγούν από την επιτροπή, θα γίνεται από το κράτος ενώ θα τους παρέχεται ασφάλιση και συντάξιμα έτη.

Με την κίνηση αυτή, το υπουργείο Παιδείας επιδιώκει να ακυρώσει τη λειτουργία των λεγόμενων «Κουράν Κουρσούμ» (φροντιστήρια Κορανίου), που λειτουργούν αυθαίρετα υπό τις εντολές και την χρηματοδότηση του τουρκικού Προξενείου και προπαγανδίζουν τα παιδιά της μειονότητας στην «νέα τουρκική μεγάλη ιδέα» την οποία ταυτίζει με το Ισλάμ η κυβέρνηση Ερντογαν.

Οι Ιεροδιδάσκαλοι, θα παραδίδουν μαθήματα Κορανίου, μόνο στους μουσουλμάνους μαθητές  που φοιτούν στα δημόσια σχολεία της Θράκης, εντός του ωραρίου διδασκαλίας αλλά εκτός του ωρολογίου προγράμματος, δεν θα βαθμολογούνται και δεν θα είναι υποχρεωμένο προς παρακολούθηση από τους μουσουλμάνους μαθητές.
Με την εξέλιξη αυτή, το κράτος παρέχει στα παιδιά της μειονότητας που επιλέγουν να φοιτήσουν στα δημόσια σχολεία τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα Κορανίου στην αραβική και ελληνική γλώσσα, περιορίζοντας την δράση των λεγόμενων «Κουράν Κουρσούμ».
 
Αντιδράσεις … 

Η τροπολογία, που κατατέθηκε παραμονές Χριστουγέννων, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των σκληροπυρηνικών της μειονότητας. Πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε κινητοποίηση του τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής, προκειμένου οι τρεις μειονοτικοί βουλευτές να συστήσουν ενιαίο μέτωπο, ενώ βολές φέρεται να δέχτηκε από τους σκληροπυρηνικούς της μειονότητας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζησομάν, επειδή αν και κυβερνητικός βουλευτής, δεν απέτρεψε την κατάθεση της επίμαχης τροπολογία, που προκαλεί «πονοκέφαλο» στον νέο πρόξενο της Άγκυρας στην Κομοτηνή κ. Ιλχάν Σένερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαδίδουν στην Ξάνθη, πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του, ο κ.Χατζηοσμάν εμφανίζεται έτοιμος να ανεξαρτητοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ, εφόσον ψηφιστεί η τροπολογία.

Στη ΔΗΜΑΡ, αν και υπάρχουν βουλευτές που είναι θετικοί στην ψήφιση της τροπολογίας, αίσθηση προκάλεσε η αντίδραση της βουλευτή Μαρίας Ρεπούση, που δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετη στην τροπολογία. Ο πρώην βουλευτής μάλιστα κ.Ιλχάν Αχμέτ, συναντήθηκε μαζί της για να την… ευχαριστήσει για την στάση της.  

Κατηγορηματικά αντίθετος εμφανίζεται και ο μειονοτικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, που φέρεται να έχει ζητήσει από την Κουμουνδούρου, να μην στηρίξει την συγκεκριμένη πρωτοβουλία. 

Την τροπολογία στηρίζουν βουλευτές της ΝΔ, των ΑΝΕΛ και της ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, κατηγορηματικά αντίθετοι εμφανίζονται βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινείται, έως στιγμής, και το ΠΑΣΟΚ.

Το ενδεχόμενο απόσυρσης της επίμαχης τροπολογίας, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Χρυσής Αυγής.. που με ανακοίνωσή της αναφέρει: «Απόσυρση της τροπολογίας για τους ιεροδιδασκάλους, την οποία στηρίζει η Χρυσή Αυγή, ισοδυναμεί με άτακτη υποχώρηση έναντι της Τουρκίας. Η συγκυβέρνηση άγεται και φέρεται από τις εθνοκτόνες απόψεις ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ που αποτελούν φερέφωνα της τουρκικής προπαγάνδας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: