23/1/13

Νέα δημοσκόπηση


Στα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης και όχι στη Βουλή θα πρέπει να παραπέμπονται οι πολιτικοί για τυχόν ποινικές ευθύνες. Αυτό ζητάει το 93,5% των πολιτών θεωρώντας ότι η διαδικασία στο Κοινοβούλιο λειτουργεί στην κατεύθυνση της συγκάλυψης των ευθυνών. Όσον αφορά στη λίστα Λαγκάρντ, που εμφανίζεται να είναι το δεύτερο σοβαρότερο σκάνδαλο στη χώρα (30,3%) μετά από αυτό του Χρηματιστηρίου (36,6%) οι πολίτες τάσσονται υπέρ της παραπομπής και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου (58%), όπως και του Γιώργου Παπανδρέου (49,5%). Συμφωνούν σε ποσοστό 89,6% για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Σήμερα ανοίγει και η αυλαία της Προανακριτικής στη Βουλή.
    Τα ευρήματα αυτά προκύπτουν από τη νέα δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία «Marc» για τον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha». Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης ένα μικρό προβάδισμα για τη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, της τάξεως του 0,2%, ενώ σταθερά τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή, με το ΠΑΣΟΚ να έπεται.  
Η ΝΔ προηγείται σε δημοσκόπηση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ έστω και με ισχνό προβάδισμα δείχνοντας να εξαργυρώνει την εκταμίευση της δόσης παρά τα σκληρά μέτρα που αναγκάστηκε να πάρει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα δεν φαίνεται να έχει πείσει ότι έχει μια στέρεα εναλλακτική πρόταση για να οδηγήσει τη χώρα εκτός Μνημονίου, και παρά τα αδυσώπητα οικονομικά μέτρα δεν καταφέρνει να πέισει τους πολίτες και να δημιουργήσει "ρεύμα" εξουσίας.
Η Χρυσή Αυγή παραμένει σταθερά η τρίτη δύναμη, και παρόλο τον πόλεμο που δέχεται από ΜΜΕ και κόμματα, δεν έχει απώλειες στη δημοσκοπική της δύναμη.
Το ΠΑΣΟΚ είναι σταθερά "κολημένο" στα χαμηλά του ποσοστά, ενώ εντύπωση προκαλεί, η σταθερότητα των Ανεξάρτητων Ελλήνων οι οποίοι κρατήσανε τις δυνάμεις τους παρότι υπέστησαν πλήγμα με την αποχώρηση βουλευτών.
Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση της Marc για την τηλεόραση του Alpha, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 22,5% με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει 22,3 %.Τρίτο κόμμα σταθερά παραμένει η Χρυσή Αυγή με 9,7% και κατά σειρά ακολουθούν ΠΑΣΟΚ με 5,7 %, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,6%, ΔΗΜΑΡ με 4,6%, ΚΚΕ με 4,3%.Τέλος, άλλο κόμμα απαντούν το 5,2%, άκυρο ή λευκό το 10,9% και δεν απαντά καθόλου το 9,2%.
Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ διευρύνει τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ, φτάνοντας στο 28,2%. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 27,9%, η Χρυσή Αυγή 12,2% , το ΠΑΣΟΚ 7,2%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 7%, η ΔΗΜΑΡ 5,8% και το ΚΚΕ 5,3%.
Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ αυξάνει εντυπωσιακά το ποσοστό της με 44,5% έναντι 26,6% τον Δεκέμβριο του 2012, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 44,4% σε σχέση με το 60,3% της προηγούμενης δημοσκόπησης.
Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, το 53,2% των ερωτηθέντων απαντάει τον Α. Σαμαρά, το 30,9% τον Α. Τσίπρα, ενώ το 15,9% δεν απαντά.
Όσον αφορά την «γνώμη τους για την κυβέρνηση συνεργασίας» μάλλον θετική γνώμη για την κυβέρνηση παίρνει ποσοστό 37,2%, μάλλον αρνητική το 51,5% και ούτε θετική ούτε αρνητική το 10,9%.
Στο ερώτημα «αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση τα πράγματα θα ήταν», καλύτερα απαντάει το 21,4%, χειρότερα το 46,4% , περίπου τα ίδια το 22,8%.
Ενώ στο ερώτημα εάν επιθυμείτε «η κυβέρνηση να ολοκληρώσει την θητεία της ή να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές», το 63,7% των ερωτηθέντων απαντάει «να ολοκληρώσει τη θητεία της» και το 32,3% επιθυμεί «πρόωρες εκλογές».
Τέλος, όσον αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Φώτης Κουβέλης παραμένει ο δημοφιλέστερος.
Σε ερώτηση για τη λίστα Λαγκάρντ και για το γεγονός ότι αυτή έμεινε αναξιοποίητη επί δύο χρόνια, οι πολίτες εκτιμούν ότι έγινε:
- για να καλυφθούν μεγάλοι καταθέτες και συμφέροντα (72,2%)
- λόγω ασυνεννοησίας ή ανικανότητας των υπευθύνων (13,4%)
- για συγκάλυψη φίλων και συγγενών του Παπακωνσταντίνου (9,9%) και
- γιατί η λίστα ήταν προϊόν παράνομης υποκλοπής (2,0%).
Υπέρ της παραπομπής του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τάσσεται δε, το 89,6% των ερωτηθέντων, ενώ κατά μόλις το 9%.
Τέλος, το 87,5% πιστεύει ότι έπρεπε να παραπεμφθούν και άλλα πρόσωπα, με πρώτο τον Ευάγγελο Βενιζέλο (58%). Ακολουθούν ο Γιώργος Παπανδρέου με 49,5%, ο Λουκάς Παπαδήμος με 27,4%, ο Ιωάννης Διώτης με 23,4% και ο Ιωάννης Καπελέρης με 15,9%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: