14/1/13

Ανεστάλη η λειτουργία άλλων 51 ΔΟΥ


Την ολοκλήρωση της β’ φάσης του σχεδίου ενοποίησης των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ), με την αναστολή λειτουργίας από σήμερα Δευτέρα 14/1/2013, άλλων 51 ΔΟΥ σε ολόκληρη τη χώρα (κατά την α’ φάση του σχεδίου ενοποίησης -Οκτώβριος 2012- είχε ανασταλεί η λειτουργία 47 ΔΟΥ), ανακοίνωσε επισήμως το ΥΠΟΙΚ.
Κατά την τρίτη και τελευταία φάση του σχεδίου, θα ανασταλεί στις 18/03/2013 και η λειτουργία 20 ΔΟΥ που λειτουργούν στα νησιά. Με τον τρόπο αυτό θα εκπληρωθεί η μνημονιακή υποχρέωση για λειτουργία 120 ΔΟΥ σε επίπεδο χώρας εντός του 2013, έναντι των 290 ΔΟΥ που λειτουργούσαν το 2011.
Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, η  επιλογή των ΔΟΥ που παραμένουν εν λειτουργία έγινε αυστηρά βασιζόμενη σε κριτήρια οικονομικά, ήτοι τα έσοδα που συνέλεξαν οι εφορίες κατά το 2011, καιδιοικητικά, ώστε κάθε Νομός να έχει τουλάχιστον μία ΔΟΥ στην πρωτεύουσα.
Παράλληλα ολοκληρώνονται οι διοικητικές ρυθμίσεις έτσι ώστε οι πολίτες να μην υποχρεώνονται πλέον να προσέρχονται στις Εφορίες.
«Έγινε διεξοδική διαπραγμάτευση με την τρόικα για το θέμα των ΔΟΥ, ώστε από 290 ΔΟΥ που είχε δεσμευτεί η χώρα το 2011, να παραμείνουν τελικά 120 ΔΟΥ εν λειτουργία εντός του 2013. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι καταφέραμε την ίδρυση ενός Φορολογικού ΚΕΠ σε κάθε δήμο, στον οποίο αναστέλλεται η λειτουργία της ΔΟΥ, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Τα Φορολογικά ΚΕΠ θα στεγάζονται σε κτήρια των ΟΤΑ, ώστε να επιτευχθούν συνέργειες και να ελαχιστοποιηθεί το κόστος λειτουργίας τους. Στα Φορολογικά ΚΕΠ οι πολίτες μπορούν να διεκπεραιώνουν κάθε εργασία, για την οποία προσέρχονταν μέχρι σήμερα στις ΔΟΥ.
Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη προβεί σε ηλεκτρονικοποίηση διαδικασιών στο πλαίσιο του TAXISnet, παρέχοντας ολοένα και περισσότερες υπηρεσίες στους πολίτες μέσω διαδικτύου, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες με στόχο εντός του επόμενου διμήνου να είναι εφικτή η διεκπεραίωση των πληρωμών που διενεργούνταν στις ΔΟΥ αποκλειστικά στις Τράπεζες.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το κλείσιμο - συγχώνευση ΔΟΥ σε διάφορες περιοχές της χώρας. Στο Λεωνίδιο Κυνουρίας δημοτική αρχή και πολίτες διαμαρτύρονται καθώς όπως υποστηρίζουν, ενώ γνώριζαν ότι η ΔΟΥ Λεωνιδίου θα συγχωνευθεί με τη ΔΟΥ Τρίπολης, αποφασίστηκε τελικά να διατηρηθεί η ΔΟΥ Παραλίου Αστρους και σε αυτή να συγχωνευτεί η ΔΟΥ της περιοχής τους, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για λειτουργία φορολογικού ΚΕΠ στο Λεωνίδιο.
Αίτημά τους είναι να διατηρηθεί η ΔΟΥ Λεωνιδίου ως αυτόνομη υπηρεσία, με το δήμαρχο Νότιας Κυνουρίας να διαβεβαιώνει ότι ο δήμος καλύπτει το σύνολο των λειτουργικών εξόδων της υπηρεσίας -εκτός βέβαια της μισθοδοσίας- και διαθέτει δωρεάν κτίριο για τη στέγασή της.
Αντιδράσεις υπάρχουν και στην Κυπαρισσία για τη συγχώνευση της τοπικής ΔΟΥ με την ΔΟΥ Καλαμάτας. Ο εμπορικός σύλλογος της πόλης και τοπικοί φορείς με τη συμπαράστασης της δημοτικής αρχής, έχουν κλειδώσει την είσοδο του κτηρίου, απ' όπου επρόκειτο σήμερα να πάρουν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το αρχείο για να τα μεταφέρουν στην Καλαμάτα. Αίτημά τους είναι να μην κλείσει η ΔΟΥ Κυπαρισσίας και να εξαιρεθεί όπως έγινε με άλλες ΔΥΟ, σε Αμαλιάδα και Αίγιο, καθώς η απόσταση Κυπαρισσίας - Καλαμάτας είναι μεγάλη και θα υπάρχει ταλαιπωρία των πολιτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: