31/1/13

Άμεσα στο δημόσιο ταμείο τα δημευμένα από διαφθορά, λαθρεμπόριο, φοροδιαφυγή

Νομοθετική πρωτοβουλία που οδηγεί ουσιαστικά στην επιστροφή των «κλεμμένων» σε μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς, μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγής ανέλαβε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση δια του υπουργείου Δικαιοσύνης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, μετά από συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, προωθεί τροπολογία στο ήδη κατατεθέν νομοσχέδιο για τον Κώδικα περί ναρκωτικών και άλλων διατάξεων με την οποία θα δώσει τη δυνατότατα στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να αξιοποιήσουν «παγωμένους» τραπεζικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων ή υπόπτων για σοβαρά αδικήματα. 

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το πάγιο αίτημα για επιστροφή όσων χρημάτων κλάπηκαν από τον κρατικό κορβανά από μίζες, ζημίες εξαιτίας παρανομιών κρατικών λειτουργών, εκτεταμένη φοροδιαφυγή, παράλειψη δήλωσής του στο πόθεν έσχες, διακίνηση μαύρου χρήματος, θα επιστρέφονται περίπου ως ενέχυρο στο Ελληνικό Δημόσιο, πριν καταδικαστεί ο κατηγορούμενος. 

Και για εκκρεμείς υποθέσεις

Η διάταξη αυτή θα ισχύσει και για εκκρεμείς υποθέσεις που δεν έχουν δικαστεί ακόμα σε πρώτο βαθμό, δηλαδή για όλα τα «σκάνδαλα» VIP που απασχολούν τη δικαιοσύνη τον τελευταίο καιρό, ενώ φτάνει και στους συγγενείς πρώτου βαθμού των κατηγορουμένων. Μπορεί δηλαδή να εφαρμοστεί π.χ στις υποθέσεις Τσοχατζόπουλου, Λαυρεντιάδη, Energa, στην υπαξάιρεση υπαλλήλων από το ΙΚΑ κλπ, όπου φέρονται να έχουν δεσμευθεί σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ (σε ακίνητα και λογαριασμούς βέβαια). 

Άμεση ρευστοποίηση

Δηλαδή με αυτή τη διάταξη θα επιτρέπεται πλέον η σύσταση ενεχύρου, δηλαδή η ρευστοποίηση υπέρ του Δημοσίου των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ δεσμευμένων καταθέσεων τραπεζικών λογαριασμών κατηγορουμένων ή υπόπτων για παράβαση του ν. περί πόθεν έσχες, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο. Η σύσταση ενεχύρου θα είναι δυνατή στο στάδιο της ανάκρισης με διάταξη του δικαστικού λειτουργού ή με την έκδοση βουλεύματος ή με ειδική έκθεση ελέγχου φορολογικής αρχής, μέχρι του ποσού της φερόμενης απαίτησης ή ζημίας ή αξίωσης του ελληνικού δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ. Θα μπορεί να γίνει όμως και τη στιγμή που θα κληθεί, στην προανάκριση, κάποιος ως ύποπτος τέλεσης αδικήματος. 

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως απ΄τη στιγμή που θα στοιχειοθετηθεί κατηγορία ή θα κληθεί ως ύποπτος κάποιος και θα έχει υπολογιστεί η ζημία του δημοσίου, τότε άμεσα οι ήδη δεσμευμένοι λογαριασμοί θα ρευστοποιούνται, δηλαδή τα χρήματα θα μεταφέρονται στο δημόσιο ταμείο. Σε περίπτωση δε αθώωσης του κατηγορουμένου θα επιστρέφονται. 

Ευνοϊκές Διατάξεις

Με τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία παρέχεται: 

1) η ευχέρεια να εισρεύσουν στα ταμεία του δημοσίου πολλά εκατομμύρια ευρώ τα οποία είναι δεσμευμένα και αναξιοποίητα σε τραπεζικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων ή υπόπτων και 

2) η δυνατότητα στους ίδιους τους κατηγορουμένους σε περίπτωση που συναινέσουν στη σύσταση ενεχύρου να τύχουν των ευεργετημάτων που παρέχει ο νόμος. Για την εφαρμογή της διάταξης δεν απαιτείται πάντως η συναίνεση του κατηγορουμένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: