14/1/13

Χρυσές Σφαίρες 2013

Η 35χρονη Αμερικανίδα ηθοποιός Τζέσικα Τσάστεϊν απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ερμηνείας σε δραματική ταινία για το ρόλο της πράκτορα της CIA που κυνηγά τον Οσάμα Μπιν Λάντεν στην ταινία: «Zero Dark Thirty».

Μεγάλο φαβορί για το βραβείο αυτό θεωρείτο κυρίως η Γαλλίδα Μαριόν Κοτιγιάρ στην ταινία «Σώμα με Σώμα», η Ελεν Μίρεν στην ταινία «Hitchcock», η Ναόμι Ουάτς στην ταινία «The Impossible» και η Ρέιτσελ Βάιζ στο «The Deep blue sea» (Το βαθύ μπλε του έρωτα).

Η ταινία «Argo» του Μπεν Άφλεκ αργά χθες βράδυ «έκλεψε» την παράσταση και απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα της καλύτερης δραματικής ταινίας, συναγωνιζόμενη το μεγάλο φαβορί, την ταινία «Λίνκολν» του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Ο Βρετανός Ντάνιελ Ντέι-Λιούις απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ανδρικής ερμηνείας σε δραματική ταινία υποδυόμενος τον Λίνκολν στην ομώνυμη ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Αδιαφιλονίκητο φαβορί της βραδιάς, ο 55χρονος ηθοποιός, επικράτησε του Ρίτσαρντ Γκιρ που υποδύθηκε το ρόλο ενός 60χρονου επιχειρηματία στην ταινία «Arbitrage» ('Αλλοθι), του Τζον Χοκς στο ρόλο του τετραπληγικού ποιητή Μαρκ Ο' Μπράιαν για την ταινία «The Sessions »(Μαθήματα Ενηλικίωσης), του Χοάκιν Φίνιξ στην ταινία «The Master» και του Ντένζελ Ουάσινγκτον στο ρόλο του πιλότου στην ταινία «Flight».

Ο Μπεν Αφλεκ είχε αποσπάσει λίγο νωρίτερα τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης σκηνοθεσίας για την ταινία του. Κατά την απονομή του βραβείου του, ο Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης ευχαρίστησε τη σύζυγό του, Τζένιφερ Γκάρνερ, λέγοντας: «Θέλω να την ευχαριστήσω! Εκείνη είναι ο λόγος που είμαι εδώ τώρα», ενώ στη συνέχεια απευθύνθηκε στην ηθοποιό κάνοντάς της δημόσια ερωτική εξομολόγηση: «Σε λατρεύω, σε αγαπάω τόσο πολύ! Είσαι τα πάντα για εμένα. Σε ευχαριστώ!».


Μια ακόμη συγκινητική στιγμή της χθεσινής βραδιάς, ήταν η στιγμή που η Τζόντι Φόστερ χωρίς κανένα φόβο και με πολύ πάθος μίλησε δημόσια για τη σεξουαλικότητά της, την ώρα που ευχαριστούσε το κοινό για το βραβείο Cecil B. Demille.

Το κινηματογραφικό μιούζικαλ «Les Miserables» (Οι 'Αθλιοι) που υπογράφει ο Τομ Χούπερ και το σενάριο έγραψε ο Ουίλιαμ Νίκολσον απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερου μιούζικαλ. 

O Αυστραλός Χιού Τζάκμαν κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Α΄ανδρικού ρόλου σε κωμωδία-μιούζικαλ για το ρόλο του τον πρώην απατεώνα και έγκλειστου Γιάννη Αγιάννη στο ίδιο κινηματογραφικό μιούζικαλ. O 44χρονος ηθοποιός απέσπασε την πρώτη Χρυσή Σφαίρα στην καριέρα του. 

Η 30χρονη Αν Χάθαγουεϊ που ενσαρκώνει τη Φαντίν, η οποία εκδίδεται στις αποβάθρες για να ζήσει την κόρη της Κοζέτ στο ίδιο μιούζικαλ, απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα Β΄γυναικείου ρόλου.

Το αυστριακό φιλμ «Αγάπη» του Μίκαελ Χάνεκε απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξένης ταινίας ενώ φαβορί στην κατηγορία αυτή ήταν επίσης οι γαλλικές ταινίες «Intouchables» (Άθικτοι) και «De Rouille et d'Os» (Σώμα με σώμα).

Η «Αγάπη» που βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα στο περασμένο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών και είναι υποψήφια σε πέντε κατηγορίες στα φετινά βραβεία Οσκαρ, επιλέχθηκε επίσης ανάμεσα στην «Royal Affair» από τη Δανία και στη νορβηγική "Kon-Tiki".

Ο Αυστριακός σκηνοθέτης πήρε το βραβείο του από τον Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ.

«Ουδέποτε φανταζόμουν ότι θα λάμβανα ένα χολιγουντιανό βραβείο από τα χέρια ενός άλλου Αυστριακού», είπε ο Χάνεκε αναφερόμενος στον αυστριακής καταγωγής Αμερικανό ηθοποιό και πολιτικό.

Ιδιαίτερα συγκινημένος ο σκηνοθέτης ευχαρίστησε όλη την ομάδα του και κυρίως τους πρωταγωνιστές της ταινίας η οποία αναφέρεται στην αγάπη που ενώνει ένα ζευγάρι ογδοντάχρονων που η αρρώστια τούς δοκιμάζει σκληρά: τον Ζαν Λουί Τρεντινιάν και την Εμανουέλ Ριβά.

«Χωρίς αυτούς δε θα ήμουν εδώ», είπε από τη σκηνή στο Μπέβερλι Χίλτον όπου οργανώθηκε η τελετή απονομής των βραβείων. «Η Χρυσή Σφαίρα είναι γι' αυτούς τους απίστευτους ηθοποιούς», πρόσθεσε.

Η ταινία είναι υποψήφια σε πέντε κατηγορίες των Οσκαρ: καλύτερης ταινίας, καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου και Α' γυναικείου ρόλου με την Εμανουέλ Ριβά.

Οι νικητές των φετινών Χρυσών Σφαιρών για τον κινηματογράφο έχουν ως εξής:

   - Καλύτερη δραματική ταινία: Argo
   - Καλύτερη κωμωδία/μιούζικαλ: Les Miserables
    -Ανδρικού ρόλου σε δράμα: Ντάνιελ Ντέι Λούις, στο Lincoln
    -Γυναικείου σε δράμα: Τζέσικα Τσάστεϊν στο Zero Dark Thirty
    -Σκηνοθεσία: Μπεν Άφλεκ για το Argo
    -Ανδρικού σε κωμωδία/μιούζικαλ: Χιου Τζάκμαν στο Les Miserables
    -Γυναικείου σε κωμωδία/μιούζικαλ: Τζένιφερ Λόρενς στο Silver Linings Playbook
    -Δεύτερου ανδρικού: Κρίστοφερ Βαλτς στο Django Unchained
    -Δεύτερου γυναικείου: Άνν Χάθαγουεϊ στο Les Miserables
    -Ξενόγλωσσης Tαινίας: Amour του Μίχαελ Χάνεκε
    -Κινουμένων σχεδίων: Brave
    -Σεναρίου: στον Κουέντιν Ταραντίνο για το Django Unchained
    -Καλύτερη μουσική: Η ζωή του Πι 
    -Καλύτερο τραγούδι: Skyfall για το Skyfall

Τα περισσότερα βραβεία για την τηλεόραση απέσπασε το Homeland. Αναλυτικά:

    -Καλύτερη δραματική σειρά: Homeland
    -Καλυτερη κωμική σειρα: Girls
    -Γυναικείου ρόλου σε δραματική σειρά: Κλαιρ Ντέινς στο Homeland
    -Ανδρικού ρόλου σε δραματική σειρά: Ντέιμιαν Λούις στο Homeland
    -Γυναικείου σε κωμική σειρά: Λένα Ντάνχαμ στο Girls
    -Ανδρικού σε κωμική σειρά: Ντον Τσιντλ στο House of Lies
   -Μίνι σειρά/τηλεταινία: Game Change
    -Γυναικείου σε μίνι σειρά/τηλεταινία: Τζούλιαν Μουρ στο Game Change
    -Aνδρικού σε μίνι σειρά/τηλεταινία: Κέβιν Κόστνερ στο Hatfields & McCoys
    -Β' γυναικείου σε σειρά: Μάγκι Σμιθ στο Downton Abbey
    -Β' ανδρικού σε σειρά: Εντ Χάρις στο Game Change

Δεν υπάρχουν σχόλια: