24/1/13

Η μεταφορά έδρας, η δημόσια πρόταση και ο ρόλος των Βέλγων

Στις 23 Μαρτίου πέρυσι, η διοίκηση της S&B είχε δηλώσει κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της εταιρείας, ότι εξετάζει τη μεταφορά της έδρας της εταιρείας εκτός Ελλάδος. Τότε μάλιστα η εταιρεία είχε αναφέρει ότι είναι υποχρέωσή της προς τους μετόχους να εξετάσει το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, δηλαδή της δημιουργίας μιας νέας holding με έδρα το εξωτερικό, με συνέχιση των όποιων δραστηριοτήτων υφίστανται στην Ελλάδα. Μάλιστα η συγκεκριμένη τοποθέτηση σε συνδυασμό με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία στη Μήλο, είχαν τότε ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως.

Από χθες τα σενάρια περί εξόδου της S&B επανήλθαν εκ νέου και πήραν και πιο συγκεκριμένη μορφή, υπό την έννοια ότι οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στη χρηματιστηριακή αγορά, αφορούσαν σε δημόσια πρόταση και dual listing της εταιρείας σε ξένο χρηματιστήριο.

Ωστόσο από την πλευρά της η διοίκηση επισήμως δεν προβαίνει σε σχολιασμό, αν και θεωρείται πολύ πιθανό να εξαναγκαστεί, καθώς θα ζητηθούν διευκρινήσεις από την Κεφαλαιαγορά. Ανεπισήμως, ωστόσο κύκλοι της S&B δηλώνουν πλήρη άγνοια γύρω από τα σενάρια, αφήνοντας επί της ουσίας χωρίς διάψευση αλλά και χωρίς επιβεβαίωση τις πληροφορίες.

Σε κάθε περίπτωση, το σενάριο της εξόδου από το ΧΑ να εξετάζεται – μαζί και με την πρόθεση για μεταφορά της έδρας της εταιρείας– δεν φαίνεται να εκπλήσσει την αγορά. Η S&B ταιριάζει στο προφίλ των εταιρειών που μπορούν να προχωρήσουν σε ένα dual listing ή/και μεταφορά της έδρας της. Αυτή τη στιγμή ο κύκλος εργασιών της εταιρείας πραγματοποιείται σε ποσοστό 95% εκτός Ελλάδας, σε ΗΠΑ, Βραζιλία, Κίνα, Ινδία και Ευρώπη, ενώ το πρωί η εταιρεία ανακοίνωσε και νέα εξαγορά – μετά την πρόσφατη από απόκτηση της στις ΗΠΑ.

Από τους βασικούς μετόχους (Οδυσσέας Κυριακόπουλος 9,98%,Μαρία Φλώρα Κυριακοπούλου 1,64%, Αικατερίνη Κυριακοπούλου 37,55% και SCR Sibelco NV 15,32%), η πλευρά των Βέλγων φέρεται να είναι η πλέον ένθερμη υποστηρικτής της προοπτικής για μεταφορά της έδρας ή/και έξοδο από το ΧΑ. Δεν είναι τυχαίο που επιμελώς οι Βέλγοι εδώ και μήνες ανέβαζαν τα ποσοστά τους στο μετοχικό κεφάλαιο της S&B.

Ένας ακόμη βασικός παράγοντας που φαίνεται να συνυπολογίζεται στις αποφάσεις, είναι το γεγονός ότι το κύμα εξαγορών προσέθεσε στον όμιλο δανειακές υποχρεώσεις 50 εκατ. δολ. (αφορά την εξαγορά στις ΗΠΑ καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση η εξαγορά στην Κίνα ύψους 4,4 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από υφιστάμενα ταμειακά διαθέσιμα). Στο τέλος Ιουνίου η S&B εξέδωσε επιτυχώς ομολογιακό δάνειο τετραετούς διάρκειας 110εκατ. ευρώ (Alpha, Eurobank, Emporiki) ενώ έκλεισε και συμφωνία με την HSBC για δάνειο τριετούς διάρκειας 40 εκατ. ευρώ μέσω της γερμανικής θυγατρικής S&B Holding GmbH. Οι κινήσεις αφορούσαν σε αναχρηματοδοτήσεις δανείων που έληγαν πέρυσι και φέτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: