25/1/13

Προσπάθειες για ομαλοποίηση μετά την επίταξη


Στο αμαξοστάσιο του μετρό στα Σεπόλια συγκεντρώνεται πλήθος εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ συνεχίζεται η επίδοση των φύλλων επίταξης στους απεργούς τους μετρό.
Τα πνεύματα στο σημείο έχουν ηρεμήσει μετά την επέμβαση των ΜΑΤ τα ξημερώματα, ωστόσο παραμένει κλειστός ο παράδρομος της λεωφόρου Κηφισού στο ύψος της Λένορμαν.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς θα εξομαλυνθεί πλήρως μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ από τη ΣΤΑΣΥ καταβάλλονται προσπάθειες ώστε εντός της ημέρας να ξαναβγούν στις ράγες οι συρμοί του μετρό, του ΗΣΑΠ και του τραμ.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, υπάρχει μεγάλος αριθμός εργαζομένων που φτάνει στους χώρους εργασίας του, έτσι ώστε μέχρι το απόγευμα να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα τρία μέσα, παρά το ότι απαιτούνται χρονοβόρες διαδιακασίες για τη διενέργεια των τυπικών ελέγχων συντήρησης και ασφαλείας στους συρμούς.
Οι εργαζόμενοι στο μετρό, από την πλευρά τους, δηλώνουν πως ακόμη και να επιδοθούν τα φύλλα επίταξης σε όλους τους εργαζόμενους, «κάτι το οποίο δεν έχει γίνει», όπως υποστηρίζουν, οι συρμοί δεν μπορεί να κυκλοφορήσουν γιατί είναι σε ακινησία πολλές ημέρες και χρήζουν μίας σειράς απαραίτητων ελέγχων για την ασφάλεια μετακίνησης των επιβατών.
Χρονοβόρα, επίσης, θα είναι και η διαδικασία εκκίνησης των συρμών των ΗΣΑΠ, διότι θα πρέπει να επανδρωθούν όλες οι θέσεις εργασίας, προκειμένου το σύστημα να λειτουργήσει. Αντίθετα το τραμ θα μπορέσει να κυκλοφορήσει ταχύτερα.
Οι νομικοί των σωματείων των εργαζομένων, καλούν πλέον όσους έχουν επιστρατευτεί να επιστρέψουν στα πόστα τους, εξηγώντας τους πως τα σωματεία δεν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη ενδεχόμενων απολύσεων.
Στους δρόμους οι εργαζόμενοι
Την ίδια στιγμή πάντως μεγάλος αριθμός εργαζομένων στα ΜΜΜ παραμένει ανυποχώρητος και αντιδρά έντονα στην κυβερνητική απόφαση της επίταξης, πραγματοποιώντας σήμερα 24ωρη απεργία κάτω από την «ομπρέλα» της κινητοποίησης που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας. 
Πάντως, η διοίκηση της ΟΣΥ Α.Ε. (οδικές συγκοινωνίες) προσέφυγε στη δικαιοσύνη για τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που έχουν αποφασίσει οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλει.
Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ πραγματοποιούν από τις 12.00 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα και αργότερα αναμένεται να ενωθούν με τους υπόλοιπους εργαζομένους που διαδηλώνουν στα Σεπόλια. Για τις 16.00 έχει προγραμματιστεί πορεία προς το Σύνταγμα.
Τις σημερινές κινητοποιήσεις στηρίζουν η ΟΛΜΕ και η ΟΜΕ – ΟΤΕ που κήρυξαν στάσεις εργασίας προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι επιθυμούν να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζομένους στα ΜΜΜ. Τη συμπαράστασή τους έχουν εκφράσει ήδη η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΕ - ΟΤΑ, οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: