18/8/12

To νέο smartphone της Xiaomi


Η κινέζικη εταιρεία Xiaomi παρουσίασε πρόσφατα το νέο της smartphone. Με εξαιρετικά τεχνικά χαρακτηριστικά και πολύ χαμηλή τιμή, το Mi-Two όχι μόνο κατασκευάστηκε για να «χτυπήσει» άλλες high-end συσκευές της αγοράς, αλλά η τιμή των 310 δολαρίων, 226 ευρώ δηλαδή, το καθιστά ένα από τα πιο φτηνά τετραπύρηνα, ακόμα και διπύρηνα,smartphones.
Με αφορμή λοιπόν την παρουσίαση του, αποφασίσαμε να το συγκρίνουμε με τρία high-end smartphones, ώστε να δούμε πως «στέκεται» ανάμεσά τους. Στην παρακάτω σύγκριση δεν υπολογίσαμε το iPhone 5, δεδομένου πως δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, από όσο έγκυρες πηγές και να προέρχονται, παραμένουν απλά φήμες.
Ξεκινώντας από το πρώτο χαρακτηριστικό που προσέχουν οι υποψήφιοι αγοραστές, η οθόνη του Mi-Two δεν είναι η μεγαλύτερη της αγοράς. Διαθέτει διαγώνιο 4.3 ίντσες με ανάλυση 720p, την ίδια στιγμή που το HTC One X και το Galaxy S3 πλησιάζουν τις 5 ίντσες, με Full HD ανάλυση στα 1080p. Εκεί που πραγματικά ξεχωρίζει η οθόνη του όμως είναι στην πυκνότητα εικονοστοιχείων που προσφέρει. Με 342ppi ξεπερνά αρκετά την ποιότητα του Galaxy S3, ακόμα και του iPhone 4S. Η τεχνολογία IPS μαζί με τον μεγάλο αριθμό pixels υπόσχεται αισθητά καλύτερη ποιότητα απεικόνισης, ρεαλιστικά χρώματα καθώς και ευρεία γωνία θέασης. Το αν μπορεί να συγκριθεί με το One X που διαθέτει παρόμοια τεχνολογία (αλλά με μικρότερη πυκνότητα) θα το δούμε όταν η συσκευή κυκλοφορήσει στην αγορά.
Όσον αφορά την υπολογιστική δύναμη, το Mi-Two θα είναι, εκτός απροόπτου, το γρηγορότερο κινητό στην αγορά όταν κυκλοφορήσει. Με 4 πυρήνες «Krait», επεξεργαστή γραφικών Adreno 320 και 2 GB μνήμης, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ξεπερνούν το σύνολο των σημερινών μοντέλων ενώ αμφίβολο είναι αν ο επεξεργαστής του iPhone 5, τετραπύρηνος αλλά στα 1.2GHz, θα είναι ικανός να ξεπεράσει το Mi-Two σε επιδόσεις. Το smartphone της Xiaomi αναμένεται να αφήσει πίσω τόσο το ΗTC One X όσο και τοGalaxy S3, οι επεξεργαστές των οποίων αν και έχουν σχεδόν τον ίδιο χρονισμό είναι παλαιότερης τεχνολογίας.
Στα γραφικά, να σημειώσουμε πως το συγκριτικό λάβαμε υπ’όψην μας την αμερικάνικη έκδοση του One X, το οποίο διαθέτει επεξεργαστή γραφικών ULP GeForce. Αυτό δεν επηρεάζει καθόλου τα αποτελέσματα αφού, η διαφορά απόδοσης από το Adreno 225 της ευρωπαϊκής έκδοσης είναι αμελητέα. Το Adreno 320 που διαθέτει το Mi-Two ξεπερνά και τα δυο chipsets του One X και οριακά το PowerVR SGX 543MP2 του iPhone 4. Σε σύγκριση με τον Mali 400MP του Galaxy S3, οι δυο επεξεργαστές είναι σχεδόν ισοδύναμοι, με την όποια διαφορά στην ποιότητα γραφικών και στα benchmarks να εξαρτάται από τον επεξεργαστή. Η Xiaomi μάλιστα υπόσχεται γραφικά ποιότητας Xbox 360, κάτι το οποίο δεδομένου του επεξεργαστή του, δεν φαντάζει διόλου απίθανο.
Στον αποθηκευτικό χώρο τώρα, το Mi-Two προσφέρει 16GB χώρο για εφαρμογές και δεδομένα, αριθμός που φαίνεται μικρός σε σχέση με τα 32GB που τείνουν να αποτελέσουν τοstandard της high-end αγοράς. Το κινητό της Xiaomi θα έπαιρνε την τελευταία θέση σε αυτόν τον τομέα, αν δεν διέθετε υποδοχή microSD έως 64GB, η οποία μπορεί να εκτοξεύσει τον συνολικό αποθηκευτικό του χώρο στα 80GB. Δεύτερο στην κατάταξη, το ξεπερνά μόνο το Galaxy S3, αφού τα άλλα δυο μοντέλα της σύγκρισης δεν διαθέτουν καν υποστήριξη καρτών microSD.
Η φωτογραφική μηχανή του κινητού στα 8 megapixel, είναι ικανή να τραβά φωτογραφίες με ανάλυση 3264x2448, όπως ακριβώς και οι υπόλοιπες συσκευές της σύγκρισης, ενώ έχει δυνατότητα λήψης video στα 720p και 1080p. Η έκπληξη εδώ είναι πως στο Mi-Two η λήψη video 720p γίνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα, στα 90fps καρέ ανα δευτερόλεπτο σε σχέση με τα 30 των άλλων μοντέλων. Αυτό κάνει την κάμερα του Mi-Two, τουλάχιστον όσον αφορά την καταγραφή video. 
Το Mi-Two θα κυκλοφορήσει με προ-εγκατεστημένο το MIUI, ένα τροποποιημένο λειτουργικό γνωστό για την εμφάνισή του η οποία θυμίζει πολύ το iOS. Η έκδοση του MIUI που θα χρησιμοποιεί το Mi-Two βασίζεται στην τελευταία έκδοση του Android, 4.1 Jelly Bean. Θα μπορούσαμε να πούμε πως έτσι το κινητό συνδυάζει την λειτουργικότητα του Android και την ευκολία χρήσης του iOS, εντούτοις θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε την τελική μορφή του προτού κρίνουμε.
Η αχίλλειος πτέρνα των περισσότερων Android συσκευών είναι η μπαταρία τους, με τους περισσότερους χρήστες να μην βγάζουν πάνω από μια έως δυο ημέρες χωρίς να χρειαστούν φόρτιση. Αυτό οφείλεται κυρίως στις μπαταρίες μικρής χωρητικότητας, κάτω από 1500mAh που συνήθως τοποθετούσαν οι κατασκευαστές στις συσκευές τους. Τον τελευταίο καιρό όμως αυτό έχει αλλάξει, τουλάχιστον για την HTC και την Samsung που εξόπλισαν το One X και το Galaxy S3 με μπαταρίες 1800mAh και 2100mAh αντίστοιχα. 
Το Mi-Two θα κυκλοφορήσει με μπαταρία 2000mAh ενώ οι χρήστες θα μπορούν να επιλέξουν προεραιτικά μια μεγαλύτερη μπαταρία στα 3000mAh, χωρίς όμως να γνωρίζουμε αν αυτή θα αυξάνει το μέγεθος της συσκευής και βέβαια αν θα ανεβάζει την τελική τιμή της. Με βάση την οθόνη και τον επεξεργαστή του One X, χαρακτηριστικά που πλησιάζουν αρκετά το Mi-Two, υπολογίζουμε η μέση διάρκεια ζωής της μπαταρίας να κυμαίνεται από 42 ώρες στην έκδοση των 2000mAh έως 60 ώρες στην έκδοση των 3000mAh. Βέβαια σε αυτό παίζει ρόλο και το λειτουργικό σύστημα, οπότε και εδώ θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα με την κυκλοφορία του.
Μπορεί στα χαρακτηριστικά το νέο smartphone της Xiaomi να φαίνεται «κτήνος», η αλήθεια όμως είναι πως πέρα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά, υπάρχουν πολλά ακόμα κριτίρια που θα πρέπει να λάβουμε υπ’όψην μας για να σχηματίσουμε μια άποψη για τη συσκευή. Ένα από αυτά τα κριτίρια είναι και η ποιότητα υλικών και κατασκευής. Δεδομένης μάλιστα της κακής «φήμης» που έχουν αποκτήσει τα κινέζικα κινητά, αυτό θα είναι το πρώτο πράγμα που θα μας απασχολήσει με την κυκλοφορία του, τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Δυστυχώς το Mi-Two δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει εκτός Κίνας, τουλάχιστον όχι σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την επίσημη κυκλοφορία του, ενώ η πιθανότητα να κυκλοφορήσει επίσημα στα ευρωπαϊκά καταστήματα είναι αρκετά μικρή. Όσοι ενδιαφέρονται να το αποκτήσουν θα πρέπει να το αναζητήσουν σε online καταστήματα όπως τοAmazon, ακόμα και στο eBay.

Δεν υπάρχουν σχόλια: