29/8/12

Συζητήσεις Τρ. Πειραιώς και SocGen για την Geniki

Επιβεβαιώνουν πλήρως τόσο η Τράπεζα Πειραιώς όσο και η Societe Generale τις πληροφορίες του Capital.gr πως βρίσκονται σε συζητήσεις με αντικείμενο την Geniki Bank. Στην ανακοίνωσή της η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρει πως "βρίσκεται σε εμπιστευτικές συζητήσεις με την Société Generale σε σχέση με πιθανή εξαγορά της μετοχικής συμμετοχής της Société Generale στην Γενική Τράπεζα". Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως "Μολονότι οι συζητήσεις αυτές έχουν φθάσει σε προχωρημένο στάδιο, ουδεμία οριστική απόφαση έχει ληφθεί από οποιαδήποτε πλευρά, και συνεπώς οι επενδυτές δεν πρέπει να λάβουν επενδυτικές αποφάσεις στη βάση της επιτυχούς ή μη επιτυχούς κατάληξης των συζητήσεων".

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires και η διοίκηση της Societe Generale δηλώνει πως υπάρχουν συνομιλίες με την Τράπεζα Πειραιώς όσον αφορά την Geniki Bank, ενώ υπογραμμίζει παράλληλα πως οι διαπραγματεύσεις είναι σε προχωρημένο στάδιο. 

Συγκεκριμένα, η Societe Generale επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε «εμπιστευτικές» συνομιλίες με την Τράπεζα Πειραιώς για την πώληση της Geniki Bank.

«Αν και αυτές οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη από καμία πλευρά», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Societe Generale.

Η τράπεζα αναφέρει ότι θα γνωστοποιήσει περαιτέρω πληροφορίες, εάν υπάρξουν, για τις διαπραγματεύσεις, «εν ευθέτω χρόνω».

Νωρίτερα το Capital.gr είχε μεταδώσει τα εξής:Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι ζυμώσεις για τη συγκέντρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, καθώς σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες του Capital.gr, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Societe Generale για την εξαγορά της Geniki Bank.
 
Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο, χωρίς ωστόσο να μπορεί να ταχθεί κανείς με βεβαιότητα υπέρ της θετικής ή αρνητικής έκβασης των συνομιλιών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το γεγονός ότι η Τράπεζα Πειραιώς ήταν αυτή που... άνοιξε την αυλαία των τραπεζικών συνεργασιών, δεν παίζει ανασταλτικό ρόλο. Η τράπεζα είχε κοινοποιήσει στον γαλλικό όμιλο το ενδιαφέρον της για τη Geniki πριν την ολοκλήρωση του deal με την Αγροτική και επομένως πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές και ανεξάρτητες περιπτώσεις.
 
Στην παρούσα φάση οι δύο τράπεζες εξετάζουν τις λεπτομέρειες μιας πιθανής συνεργασίας, ωστόσο το τοπίο είναι «θολό» αναφορικά με την στάση που θα κρατήσει εντέλει η Societe Generale. Εξάλλου, η οριστικοποίηση των όρων για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου αναμένεται να έχει αντίκτυπο στις εξελίξεις που αφορούν το μέλλον της γαλλικής θυγατρικής.
 
Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι η υπόθεση της Geniki Bank παρουσιάζει αρκετά κοινά σημεία με αυτήν της Emporiki Bank, όχι μόνο λόγω της χώρας προέλευσης των μητρικών τραπεζών, αλλά κυρίως λόγω της θέλησης των γαλλικών κολοσσών να περιορίσουν στο ελάχιστο την έκθεσή τους στην Ελλάδα.
 
Προσθέτουν δε, ότι με βάση το μοντέλο της Εμπορικής, οι Γάλλοι αναμένεται να κληθούν να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση της Geniki Bank, είτε με τη μορφή κεφαλαιακής ενίσχυσης πριν την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών, είτε με ουσιαστική συμμετοχή στην ΑΜΚ του νέου σχήματος που θα προκύψει. Σε αυτό το σημείο είναι πολύ πιθανό να κριθεί... η τύχη της Geniki Bank καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλοι «μνηστήρες».
 
Σημειώνεται ωστόσο ότι το μέγεθος της Geniki Bank είναι σαφώς μικρότερο από αυτό της Emporiki, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι διαδικασίες θα κινηθούν πιο γρήγορα ή θα ολοκληρβθούν πιο εύκολα από τις αντίστοιχες για την πώληση της Εμπορικής.
 
Τους τελευταίους μήνες γίνεται πολύς λόγος για την «έξοδο των Γάλλων» από την ελληνική αγορά. Μάλιστα ξένοι οίκοι έχουν προβλέψει την «αποσύνδεση» των γαλλικών τραπεζών από την Ελλάδα με στόχο το μηδενισμό των ζημιών, ενώ τόσο η SocGen όσο και η Credit Agricole φέρονται να επιθυμούν την παραμονή τους στην Ελλάδα αλλά με πολύ μικρά ποσοστά στα νέα σχήματα και μόνο εφόσον οι συνθήκες είναι ευνοϊκές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: