28/8/12

Τρύπα από τα φετινά εκκαθαριστικά

Το 19% των φόρων που έχουν βεβαιωθεί με τα φετινά εκκαθαριστικά δεν πληρώνεται. Αυτό μεταφράζεται σε μια πρόσθετη τρύπα στον φετινό προϋπολογισμό ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ, την οποία θα κληθεί η κυβέρνηση να καλύψει με πρόσθετες περικοπές ή άλλους φόρους στην περίπτωση που η τρόικα επιμείνει στους φετινούς αριθμητικούς στόχους του ελλείμματος.

Τα στοιχεία για την πορεία των κρατικών εισπράξεων από τα φετινά εκκαθαριστικά δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με αυτά, το ποσό των φόρων που έπρεπε να πληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου για τα εκκαθαριστικά και δεν πληρώθηκε αντιστοιχεί στο περίπου 19%. Αυτό το ποσοστό βρίσκεται κοντά στο μέσο όρο των τελευταίων ετών (περίπου 22%) μόνο που φέτος αντιστοιχεί σε τεράστια ποσά που ανοίγουν μεγάλη τρύπα στον προϋπολογισμό. 

Ας δούμε τα πράγματα αναλυτικά. Το συνολικό ποσό του φόρου που βεβαιώθηκε με τα εκκαθαριστικά από τα οποία προέκυπτε η υποχρέωση πληρωμής της πρώτης δόσης από έως το τέλος Ιουλίου ανερχόταν στο περίπου 1 δισ. ευρώ. Με βάση τη δυνατότητα πληρωμής του φόρου σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, θα έπρεπε να εισπραχθεί από την πληρωμή της πρώτης δόσης το ποσό των περίπου 330 εκατ. ευρώ. Εισπράχθηκε τελικά το ποσό των περίπου 450 εκατ. ευρώ καθώς ήταν αρκετοί οι φορολογούμενοι οι οποίοι επέλεξαν να πληρώσουν το φόρο εφάπαξ και να καρπωθούν έκπτωση 1,5%. Ωστόσο, ένα ποσό της τάξεως των περίπου 60 εκατ. ευρώ δεν πληρώθηκε από φορολογούμενους οι οποίοι δεν κατέβαλαν το φόρο ούτε εφάπαξ, ούτε πλήρωσαν την πρώτη δόση. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο περίπου 19% του φόρου που έπρεπε να εισπραχθεί (19% των 330 εκατ. ευρώ). Το ποσοστό αυτό προκύπτει με την προϋπόθεση ότι οι φορολογούμενοι που δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση δεν θα πληρώσουν τις επόμενες ενώ και αυτοί που πλήρωσαν θα συνεχίσουν να πληρώνουν. 

Αν το ποσοστό 19% μη πληρωμής του φόρου διατηρηθεί τελικά έως το τέλος Φεβρουαρίου όπου θα λήξει και η περίοδος πληρωμής των δόσεων των εκκαθαριστικών τότε το συνολικό ανεξόφλητο ποσό των εκκαθαριστικών αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στο 1,2 δισ. ευρώ. Και αυτό διότι το σύνολο του φόρου που θα βεβαιωθεί με τα φετινά εκκαθαριστικά υπολογίζεται σε 6,2 δισ. ευρώ και το 19% αντιστοιχεί σε ποσό που δεν θα εισπραχθεί ύψους τουλάχιστον 1,18 δισ. ευρώ.

Μάλιστα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν την ανησυχία ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί σημαντικά τον τρέχοντα μήνα που πρέπει αν πληρωθεί ένα πολύ μεγάλο ποσό για τα εκκαθαριστικά που εκδόθηκαν τον Ιούλιο τα οποία είναι και τα περισσότερα. Ευελπιστούν, ωστόσο, ότι η πρόσφατη ρύθμιση για την εξόφληση των εκκαθαριστικών σε έως και επτά δόσεις για όσους έχουν συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 60.000 ευρώ θα συγκρατήσει το ποσοστό της μη πληρωμής των φόρων στο σημερινό επίπεδο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: