23/8/12

Από την έκθεση της τρόικας θα εξαρτηθεί (και) η επιμήκυνση

Δύο προσδοκίες είχε ο Αντώνης Σαμαράς από τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Eurogroup: Να πει «τον καλό του λόγο» για την ελληνική προσπάθεια και να εκστομίσει την λέξη «επιμήκυνση».

Κατά το Μαξίμου, «εκπληρώθηκαν» -η πρώτη πλήρως, η δεύτερη «περίπου», αφού ο Jean Claude Juncker εξήρτησε την συζήτηση για χρονική παράταση από την (επικείμενη) αξιολόγηση της τρόικας.

Αυτός ο «αστερίσκος» πάντως δεν έρχεται σε αντίθεση με την με την τακτική step by step που επέλεξε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τις εκλογές και προβάλλει το επιτελείο του τις τελευταίες εβδομάδες. Το αντίθετο, αφού ένα από τα βασικά σημεία αυτής της τακτικής είναι η θετική έκθεση της τρόικας «που θα οδηγήσει στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας», η οποία, με τη σειρά της, θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να βάλει στο τραπέζι της φθινοπωρινής Συνόδου Κορυφής το θέμα της επιμήκυνσης.

«Μας έδωσε όπλο»
Ως εκ τούτου, τα όσα είπε ο κ. Juncker στις δηλώσεις του μετά την διάρκειας 1,5 ώρας συνάντηση που είχε χθες με τον κ. Σαμαρά στο Μαξίμου, «κούμπωσαν» με την κυβερνητική τακτική.

Κι επειδή, επιπλέον, εξέφρασε ευθέως την αντίθεσή του στα περί εξόδου της χώρας από το ευρώ δηλώνοντας «φίλος της Ελλάδας»,  έδωσε το απαραίτητο όπλο στην κυβέρνηση συνεργασίας να ξεδιπλώσει το τρίπτυχο μέτρα-αποκρατικοποιήσεις-διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μειώνοντας τις αντιδράσεις που παρατηρούνται ακόμη και από τμήματα της συμπολίτευσης.

Σύμφωνα με πρωθυπουργικό συνεργάτη δε, ο κ. Juncker στην συζήτηση που είχε με τον κ. Σαμαρά απέδωσε την απώλεια της αξιοπιστίας της χώρας στις κινήσεις του προκατόχου του –«και δεν εννοούσε φυσικά τον κ. Παπαδήμο», κατά τη διευκρίνιση.

Από τη Merkel τα σπουδαία
Το... υπερόπλο θα είναι μία αντίστοιχη στάση της Angela Merkel αύριο, μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον κ. Σαμαρά στο Βερολίνο: «Εάν κινηθεί στο πλαίσιο του Juncker θα μπορούμε να πορευτούμε με αισιοδοξία στη Σύνοδο Κορυφής», έλεγαν χθες το βράδυ συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Εξηγώντας πως, σε μία τέτοια εξέλιξη, οι διεργασίες που ήδη συντελούνται για την αντιμετώπιση της ευρω-κρίσης δεν θα έχουν επίκεντρο το «κακό ελληνικό πρόβατο» και, αντίστοιχα, «δεν θα έχουμε δώσει εμείς την αφορμή στους κύκλους που θέλουν το Grexit να κορυφώσουν τις πιέσεις τους».

Με άλλα λόγια, εάν οι διεργασίες έχουν θετική κατάληξη «θα ωφεληθούμε κι εμείς», ενώ σε αντίθετη περίπτωση «δεν θα πέσει όλο το φταίξιμο και το βάρος σε μας».

Φιλοφρονήσεις
Οι φιλοφρονήσεις περίσσεψαν στις δηλώσεις που έγιναν μετά την σχεδόν δίωρη συνάντηση των δύο ανδρών.

“Ο Jean Claude Juncker είναι ένας αληθινός φίλος της Ελλάδας και δικός μου από παλιά, έρχεται στην χώρα σε μία κρίσιμη στιγμή, τον ευχαριστώ για την ουσιαστική συμπαράσταση που μας προσφέρει”, ήταν τα πρώτα λόγια του πρωθυπουργού.

«Αγαπώ πολύ αυτή τη χώρα, βρίσκεται στην καρδιά μου, έχει συμβολή στο παρελθόν και στο παρόν της ΕΕ, έρχομαι σαν φίλος στη χώρα σας και το έχω αποδείξει», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup ξεκινώντας τις δικές του δηλώσεις.

Επί της ουσίας:

«Σε δύο μήνες αλλάξαμε πολλά στη χώρα»
Ο κ. Σαμαράς, όπως αναμενόταν, παρουσίασε στον κ. Juncker το «πλάνο» αποκρατικοποιήσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ παρείχε τη διαβεβαίωση ότι «θα κλείσουμε» το πακέτο των μέτρων 11,7 δισ. ευρώ, σε μία προσπάθεια να πείσει για την αξιοπιστία της χώρας. 

Σε πολιτικό επίπεδο, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η κυβέρνηση στηρίζεται από τρία κόμματα, τονίζοντας πως «τους τελευταίους (μετεκλογικούς) δύο μήνες άλλαξαν πολλά στη χώρα και θα αλλάξουν περισσότερα».

Το πρωθυπουργικό «δια ταύτα» ήταν πως «το μόνο που ζητά η κυβέρνηση είναι ανάπτυξη το ταχύτερο δυνατό» διότι «δεν μπορεί να συνεχισθεί η συνεχής ύφεση και η τεράστια ανεργία».

Επιμήκυνση, εάν...

Ο κ. Juncker, έδωσε κατ΄ αρχάς τον καλό λόγο  που αναφέραμε: «Η κυβέρνηση έχει καταβάλλει τεράστια προσπάθεια για να πετύχει τη δημοσιονομική προσαρμογή. Θέλω να το πω αυτό στην Ευρώπη διότι δεν έχει γίνει αντιληπτό από όλους», είπε, εκφράζοντας την άρνησή του στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Στη συνέχεια, έκανε σαφές ότι καμία συζήτηση για υποβοήθηση αυτής της προσπάθειας δεν μπορεί να γίνει εάν δεν δώσει η τρόικα την έκθεσή της. Σε σχετική ερώτηση μάλιστα σχετικά με τρίτο μνημόνιο, απάντησε πως περιμένει την αξιολόγηση της τρόικας για το εάν και πώς εφαρμόζεται πλήρως το δεύτερο μνημόνιο. Απ΄ αυτό, πρόσθεσε, θα εξαρτηθεί και η επιμήκυνση...

Από την πλευρά του, έκανε σαφές ότι δίνει ιδιαίτερη σημασία στους τομείς: Εξυγίανσης των δημοσιονομικών, διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (κυρίως στην αγορά εργασίας) και αποκρατικοποιήσεων, ενώ όσον αφορά στα νέα μέτρα διευκρίνισε πως αυτά πρέπει να είναι «αξιόπιστα και επαληθεύσιμα».

«Οι χαμηλόμισθοι έχουν υποφέρει πολύ»

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα, ο επικεφαλής του Eurogroup είχε έναν καλό λόγο... και για τους οικονομικά αδύναμους της χώρας, λέγοντας ότι «έχουν υποφέρει πολύ, δεν θα ήταν σκόπιμο να υπάρξουν νέες μεγάλες απαιτήσεις απ΄ αυτούς, άλλα τμήματα της κοινωνίας πρέπει να συμβάλλουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: